Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Αντιπροσωπεία του Δήμου Μονάχου βρέθηκε στην Ήπειρο για το προσφυγικό

Η Ελλάδα θα βρεθεί σε μεγάλη δοκιμασία στο άμεσο μέλλον λόγω των προσφυγικών ροών. Η κατάσταση αυτή ανησυχεί και τον Δήμο Μονάχου ο οποίος ήδη τον περασμένο Δεκέμβριο αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει προσφυγικές δομές στην Ελλάδα, ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες αξιοπρεπούς διαμονής για τους πρόσφυγες αλλά και συνθήκες άμεσης αλληλεγγύης προς την δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία. Η Ελλάδα μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης κατόρθωσε «να σταθεί όρθια» αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα την έλευση εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων από εμπόλεμες περιοχές. Η άμεση επίλυση του προσφυγικού με την δίκαια κατανομή των προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλέον επιτακτική!
Με την παραπάνω εκτίμηση των εξελίξεων ο Δήμος Μονάχου απέστειλε 10μελες υψηλόβαθμο κλιμάκιο αποτελούμενο από Δημοτικούς Συμβούλους (κ. Μάριαν Όφμαν, Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα – κα. Αλεξάνδρα Γκάσμαν, Χριστιανοκοινωνική Ένωση – Τασία Φούκη εκ μέρους των Πρασίνων), ανώτερους διοικητικούς παράγοντες (κα. Δωροθέα Σίβυ, Διευθύντρια των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Μονάχου – κ. Γκερχαρτ Μάγιερ , Διευθυντή της Υπερεσίας Κατοικίας και Μετανάστευσης), γιατρούς (κα. Δρ. Κέρστιν Μάιερ, κα. Δρ. Σάρα Ηόλτζ) εμπειρογνώμονες κι εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν στο κλιμάκιο ο αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιόμος κι ο διευθυντής του Ελληνικού Σπιτιού / Ευαγγελικό Κέντρο Μεταναστων Μονάχου επικοινωνιολόγος κ. Κώστας Γιαννακάκος.
Το κλιμάκιο επισκέφτηκε τον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης, όπου ενημερώθηκε από τον κύριο Ηλία Τσολακίδη για την λειτουργία του κοινωνικού φαρμακείου της Κατερίνης, και τις προσφυγικές δομές «Κατσικάς» και «Αγία Ελένη» στα Ιωάννινα. Εκεί, είχε την δυνατότητα να συσκεφθεί με το προσωπικό των δομών, το οποίο εξέθεσε όλες τις πτυχές των δραστηριοτήτων και προγραμμάτων καθώς και τις συχνά μεγάλες δυσκολίες και προβλήματα που πηγάζουν από την δύσκολη παραμονή στους καταυλισμούς. Προβλήματα που συχνά ξεπερνούν το όριο των δυνάμεων του προσωπικού που εργάζεται στις δομές και το όριο των δυνατοτήτων που έχει σήμερα η Ελλάδα. Κοινή εκτίμηση όλων, είναι η ανάγκη άμεσης μεταφοράς των προσφύγων στις χώρες που αυτοί βλέπουν ως προορισμό τους.
Στα Ιωάννινα το κλιμάκιο του Δήμου Μονάχου είχε ειλικρινείς ανταλλαγές απόψεων με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, με τον Δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Μωϋσή Ελισάφ, με τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Σεβασμιώτατο κ. Μάξιμο και στην Φιλιππιάδα με τον Δήμαρχο Ζηρού κ. Νικόλαο Καλαντζή. Οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε φιλικότατη ατμόσφαιρα. Υπήρξε ομοφωνία για την μελλοντική εκατέρωθεν αλληλοενημέρωση, συμπαράσταση και αποστολή βοήθειας σε σταθερή βάση. Ένα ιδιαίτερο θέμα στις συζητήσεις ήταν η κατάσταση υγείας των παιδιών στους καταυλισμούς. Το πρόβλημα των εμβολιασμών θα αντιμετωπιστεί άμεσα με παροχή βοήθειας από τα νοσοκομεία του Μονάχου.
Στο ίδιο επίπεδο συζητήθηκε και το πρόβλημα των ανήλικων κι ασυνόδευτων παιδιών. Ήδη γίνονται έντονες προσπάθειες να μεταφερθεί ένα μέρος των παιδιών στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που θα φροντίσουν για την μελλοντική τους αποκατάσταση. Η άμεση υλοποίηση αυτής της πρότασης προσκρούει προς στιγμήν στις αντιδράσεις των κυβερνήσεων πολλών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού πρόκειται για ένα καθαρά ευρωπαϊκό πρόβλημα και θα πρέπει να λυθεί σε ανάλογο επίπεδο.
Δυστυχώς η κατάσταση που σήμερα επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια για μια σωστή λύση, για μια δίκαιη κατανομή των προσφύγων με βάση τον πληθυσμό και τις οικονομικές δυνατότητες των χωρών μελών. Οι κυβερνήσεις των χωρών δύσκολα θα συμφωνήσουν. Όμως η βοήθεια προς την Ελλάδα είναι σήμερα αναγκαία όσο ποτέ πριν στο παρελθόν. Η ελληνική κοινωνία έχει ως τώρα αντέξει και σηκώσει μόνη της ή με ελάχιστη βοήθεια το κυρίως βάρος.