Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Απάντηση στην αντιπολίτευση, την Τρίτη η συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, σε κοινή γραμμή πλεύσης, όπως πράττουν όταν πρόκειται για πολύ σημαντικά θέματα της πόλης, αποφάσισαν να απέχουν από την σημερινή ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την έγκριση του προϋπολογισμού 2022.

Δηλαδή από την κορυφαία συνεδρίαση του σώματος.

Επικαλέστηκαν ως αιτιολογία την έλλειψη χρόνου για να μελετήσουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού.

Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή στις 18 Ιανουαρίου. Τα στοιχεία ήταν από τότε στην διάθεση όλων των παρατάξεων. Η ημερήσια διάταξη για την σύγκληση της συνεδρίασης στάλθηκε την περασμένη Δευτέρα ώστε μέχρι και σήμερα Παρασκευή (3 πλήρεις ημέρες από την πρόσκληση, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία) να υπάρχει ο χρόνος  μελέτης των στοιχείων και της ενημέρωσης από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου.

Η έλλειψη χρόνου λοιπόν αποτελεί το πρόσχημα.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης έχοντας την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισαν να απαξιώσουν το κυρίαρχο όργανο της πόλης και μαζί να στραφούν εναντίον των δημοτών.

Οι δημότες ας τους κρίνουν και θα το πράξουν.

Η Δημοτική Αρχή ανέλαβε την ευθύνη της για την καθυστέρηση στη σύνταξη του προϋπολογισμού. Από δω και πέρα ακέραια η ευθύνη ανήκει στους κυρίους και κυρίες δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης.

Η πολιτική ομηρία την οποία επιδιώκουν θα καταδικαστεί από τους πολίτες όπως συνέβη και στο παρελθόν.

Η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να την αποδεχθεί, την καταγγέλλει και καθιστά υπεύθυνες όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης για όποιες συνέπειες προκληθούν σε βάρος του Δήμου και των δημοτών και των εργαζομένων.

Την Τρίτη η συνεδρίαση

Η τηλεδιάσκεψη για την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου άνοιξε κανονικά. Ο πρόεδρος του σώματος Δημήτρης Παπαγεωργίου ανέφερε ότι η σύγκλιση του σώματος έγινε απολύτως νόμιμα και θεσμικά.

Όπως είπε η πρόσκληση στάλθηκε την Δευτέρα και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης απέστειλαν κοινή επιστολή με την οποία ζητούσαν μετάθεση της συζήτησης για την επόμενη βδομάδα.

Ο Πρόεδρος απάντησε εγγράφως την ίδια ημέρα, αναφέροντας ότι τηρήθηκε σχολαστικά η διαδικασία για την σύγκλιση του σώματος ενώ όλα τα στοιχεία του προϋπολογισμού ήταν σε γνώση των παρατάξεων από τις 14 Ιανουαρίου.

«Ως Πρόεδρος λειτουργώ θεσμικά και απολύτως σύμφωνα με το νόμο. Η πρόσκληση ήταν νόμιμη και ο χρόνος επαρκής για την μελέτη των στοιχείων. Οι αιτιάσεις που διατυπώθηκαν ήταν προσχηματικές» ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ εξέφρασε την λύπη του για την στάση της αντιπολίτευσης.

«Η ανίερη συμμαχία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ξαναχτύπησε. Διάλεξε το κορυφαίο θέμα που απασχολεί κάθε δημοτικό συμβούλιο για να οδηγήσει τον προυπολογισμό σε περαιτέρω καθυστέρηση.  Εμείς ως Δημοτική Αρχή αναλάβαμε την ευθύνη μας για την καθυστέρηση στην κατάθεση του προυπολογισμού. Τα δικά τους επιχειρήματα όμως είναι σαθρά. Ο χρόνος που είχαν στην διάθεσή τους ήταν επαρκής. Σήμερα με τον τρόπο τους απαξίωσαν όλους μας. Φαίνεται ότι μπαίνουμε σε ένα πολεμικό σκηνικό άνευ λόγου και αιτίας. Οι εκλογές αργούν για να δημιουργήσουν σκηνικό πόλωσης.

Ο μόνος στόχος είναι η επιβράδυνση του έργου της Δημοτικής Αρχής. Άλλοι βιάζονται να ανακτήσουν τον χαμένο παράδεισο της εξουσίας κι άλλοι να τον αδράξουν, όμως ματαιοπονούν καθώς κι αυτή την φορά οι πολίτες θα δώσουν την απάντηση» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος.

Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκος Γκόντας στην τοποθέτηση του καυτηρίασε την στάση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

«Όλα ξεκινούν από τον εκλογικό νόμο που δημιούργησε αυτή τη σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου. Εξ αιτίας αυτού του παράδοξου φτάνουμε στις σημερινές αστειότητες. Ετερόκλητα στοιχεία συνενώνονται για να πετύχουν καθυστέρηση λίγων ημερών. Τα προβλήματα της πόλης και των πολιτών δεν ξεπερνιούνται με τέτοιες ενέργειες.  Δεν αντιλαμβάνομαι πραγματικά που αποσκοπεί η κίνηση της ενωμένης αντιπολίτευσης. Ο χρόνος ήταν αρκετός για να μελετήσουν τα στοιχεία όμως πιστεύω ότι η ανικανότητά τους να καταθέσουν μία σοβαρή πρόταση ήταν αυτή που τους οδήγησε στην σημερινή στάση», είπε στην τοποθέτησή του ο κ. Γκόντας.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε την στάση της αντιπολίτευσης και ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας.

«Η διαδικασία τηρήθηκε απαρέγκλιτα. Θέλησαν όμως να κάνουν μία επίδειξη δύναμης. Στο δήμο έχουμε δύο συμπράξεις. Αυτή της Δημοτικής Αρχής και την άλλη της αντιπολίτευσης που θέλει να υπενθυμίζει ότι έχει την πλειοψηφία. Είναι ανύπαρκτοι για την πόλη και αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Όμως δείχνουν την πλήρη αδυναμία να αρθρώσουν έναν σοβαρό λόγο» είπε ο κ. Μπαρτζώκας.

Όπως έγινε γνωστό από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου θα σταλεί νέα πρόσκληση για συνεδρίαση του σώματος την ερχόμενη Τρίτη.