Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το 2017

OMΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου,
κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,
κυρίες και κύριοι Εκπρόσωποι των Συλλόγων και Σωματείων της Πόλης,
αγαπητοί Συνδημότες,

Βρισκόμαστε στην 4η χρόνια της τρέχουσας δημοτικής περιόδου και είμαστε σήμερα εδώ για να παρουσιάσουμε τον απολογισμό του έργου μας κατά το έτος 2017 γιατί για εμάς ο δημόσιος απολογισμός αποτελεί έμπρακτη απόδειξη του νέου πολιτικού ήθους με το οποίο ασκούμε τα καθήκοντά μας.
Για το λόγο αυτό σας έχει ήδη διανεμηθεί γραπτώς ο απολογισμός όλων των αντιδημάρχων και των επικεφαλής των νομικών προσώπων του Δήμου και πιστεύω ότι είναι πέρα για πέρα αναλυτικός.
Φέτος επέλεξα αντί ενός μονολόγου η διαδικασία να κυλήσει με περισσότερο διάλογο.
Έτσι δεν θα προχωρήσω σε έναν απολογισμό ανά τομέα.
Πιστεύω ότι μέσα από το διάλογο θα μας δοθεί η ευκαιρία να αναφερθούμε σε όλα τα πεδία δράσης του Δήμου.
Θα επιχειρήσω όμως να κάνω μια πολιτική καταγραφή για το πως επιλέξαμε να πορευτούμε ως Δημοτική Αρχή μέχρι σήμερα.

Φίλες και φίλοι,
Αυτά τα 4 χρόνια, δώσαμε πολύ σκληρές μάχες για να πετύχουμε πράγματα, και να αντιμετωπίσουμε προβλήματα σκληρά, στα περισσότερα πεδία της καθημερινότητας και της ζωής μας: οικονομικά, κοινωνικά, ανθρωπιστικά, πολιτικά.
Αγωνιστήκαμε για να δώσουμε στον μεγαλύτερο Δήμο της Ηπείρου, τον ρόλο που του αξίζει.
Για να πετύχουμε όμως τους στόχους μας, έπρεπε να επιδιώξουμε ένα νέο μοντέλο αντίληψης και λειτουργίας.
Δεν είχαμε εξαρτήσεις – δεν οφείλαμε και δεν λογοδοτούσαμε σε κανέναν – παρά μόνο στο Δήμο και τους δημότες του.
Σήμερα λοιπόν, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι τα 4 τελευταία χρόνια, o Δήμος Ιωαννιτών, έγινε πρωταγωνιστής των εξελίξεων.
Βγήκε μπροστά, διεκδίκησε τη θέση που του αρμόζει, παρακίνησε ακόμα και ετερόκλητες πολιτικά δυνάμεις να συνεργαστούν για το καλό του τόπου.
Και αυτό δεν είναι υπερβολή.
Το γνωρίζουν άλλωστε οι περισσότεροι, έστω κι αν κάποιοι επιχειρούν να το μειώσουν, ή άλλοι προσπαθούν να το αγνοήσουν.
Δυστυχώς γι’ αυτούς, ευτυχώς για τα Γιάννενα, είναι η αλήθεια.
Και την αλήθεια δεν μπορεί να την κρύψει κανείς.
Αυτά τα 4 χρόνια, καταφέραμε να βάλουμε ουσιαστικές βάσεις για τον Δήμο που θέλουμε. Στη ουσία, κάναμε πράξη έναν άλλο, νέο τρόπο να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα, να βρίσκουμε λύσεις σε σύνθετα προβλήματα, αλλά και να σχεδιάζουμε το μέλλον, και τη θέση των Ιωαννίνων σε αυτό.
Ένα σύγχρονο μοντέλο αυτοδιοίκησης, χειραφετημένο και οργανωμένο, κατάλληλο για την επόμενη ημέρα της οικονομικής κρίσης, στα Γιάννενα.
Και αν κάτι απέδειξαν περίτρανα, τα 4 χρόνια στην Δημαρχία είναι ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να αναδειχθεί σε όργανο παραγωγής οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, αιχμή ενός ευρύτερου μεταρρυθμιστικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας.
Η διαφάνεια, η λογοδοσία και ο δημόσιος διάλογος ήταν από την αρχή της θητείας μας τρεις βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο εμείς αντιλαμβανόμαστε το πώς πρέπει να διοικείται ο Δήμος μας.
Διαμορφώσαμε έναν καινούργιο τρόπο, ένα νέο πλαίσιο πολιτικής πρακτικής.
Συνεχίσαμε τον οικονομικό και διοικητικό εξορθολογισμό του Δήμου, κάνοντας οικονομία σε πόρους, τακτοποιώντας χρέη και δάνεια και εκμεταλλευόμενοι μέχρι και το τελευταίο ευρώ από κάθε διαθέσιμο πόρο.
Και το καταφέραμε χωρίς να κάνουμε έκπτωση στις υπηρεσίες εξυπηρέτησης των δημοτών.
Αντιθέτως: αναβαθμίσαμε, διευρύναμε και εκσυγχρονίσαμε τις παρεχόμενες στους δημότες υπηρεσίες.
Φέραμε το δήμο κοντά στον δημότη.
Κάναμε ξανά τους γιαννιώτες να αισθανθούν το Δήμο δικό τους, κάτι που είχαν ξεχάσει τα τελευταία χρόνια.
Δώσαμε έμπρακτη στήριξη, σε δημιουργικές πρωτοβουλίες πολιτών των Ιωαννίνων. Γιατί πιστεύουμε ότι οι δήμοι, είναι το προνομιακό πεδίο δράσης και δικτύωσης των ενεργών ομάδων πολιτών.
Νιώθουμε περήφανοι για όσα καταφέραμε, δίχως εκπτώσεις και υποχωρήσεις:
– υπερασπιζόμενοι την ελεύθερη διακίνηση ιδεών στην πόλη,
– λέγοντας απερίφραστα όχι σε κάθε μορφή βίας, στον ρατσισμό, στον καταστροφικό εξτρεμισμό.
– με αδιαπραγμάτευτη προσήλωση στη νομιμότητα,
Βεβαίως, φίλες και φίλοι, τα πεδία στα οποία χρειάστηκε και οφείλαμε να δουλέψουμε, αυτά τα τέσσερα χρόνια, ήταν πολλά και διαφορετικά.
Σε αρκετά απ’ αυτά χρειάστηκε η συνεργασία και με άλλους φορείς και ευτυχώς, είμαι σε θέση να το δηλώσω δημόσια ότι η στάση μας και η πολιτική μας φιλοσοφία ήταν εκείνη που κατάφερε να φέρει κοντά μας το σύνολο σχεδόν των φορέων της περιοχής, οι οποίοι συνειδητοποίησαν ότι οι προθέσεις μας ήταν ειλικρινείς στο πλαίσιο της ισότιμης συνεργασίας για το καλό του τόπου.
Ότι τους θέλαμε στο πλάι μας όχι για να εκμεταλλευτούμε συγκυριακά το κύρος ή τις προσβάσεις τους, αλλά γιατί έχουμε βαθιά ριζωμένη μέσα μας την κουλτούρα της συνεργασίας.
Αυτό επιθυμούσαμε να γίνει και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ομολογώ όμως πως δεν επιτεύχθηκε στο βαθμό που εμείς θα επιθυμούσαμε.
Και δεν επιτεύχθηκε αγαπητοί συνάδελφοι γιατί δυστυχώς ορισμένες δυνάμεις μέσα σε αυτό επέλεξαν να πορευτούν με τη νοοτροπία της «φτηνής» αντιπολίτευσης προσπαθώντας να καρπωθούν ευκαιριακά πολιτικά οφέλη αντί να εργαστούν για το καλό του τόπου.
Δύο μόνο παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά:
Α) Γίναμε μάρτυρες από την αρχή της θητείας μας και μέχρι σήμερα, μιας αγωνιώδους προσπάθειας πολιτικής εκμετάλλευσης των καθυστερήσεων που υπήρχαν σε έργα που δημοπράτησε η Δημοτική Αρχή. Καθυστερήσεις λόγω της γραφειοκρατίας αλλά και των συνεχών αλλαγών που υπήρξαν στο νομικό πλαίσιο δημοπράτησης των έργων, δύο θεμάτων δηλαδή που αναδείχτηκαν εμφατικά από το σύνολο των αυτοδιοικητικών παρατάξεων στα συλλογικά μας όργανα, τόσο στην ΠΕΔ όσο και στην ΚΕΔΕ.
Και είναι τουλάχιστον οξύμωρο αγαπητοί συνάδελφοι οι ίδιοι αιρετοί να εμφανίζονται υπέρμαχοι της σημερινής ηγεσίας της ΚΕΔΕ όταν, ορθά, αναδείκνυε τα δύο αυτά θέματα, αλλά εντός του Δημοτικού Συμβούλιου να τα ξεχνούν και να κατηγορούν τη Δημοτική Αρχή για τις καθυστερήσεις στα έργα.
Β) Δεύτερο, κι ακόμα πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα «φτηνής» αντιπολίτευσης, αποτελεί η στάση ορισμένων απέναντι στις Φεστιβαλικές διοργανώσεις του Δήμου οι οποίες ειδικά φέτος, λόγω πολύ συγκεκριμένων συγκυριών και αιτιών, ανθρώπινων και φυσικών, βρέθηκαν αντιμέτωπες με μια σειρά ατυχιών.
Βρέθηκαν λοιπόν «καλοθελητές», επαγγελματίες γκρινιάρηδες θα έλεγα, να επιχαίρονται γι’ αυτές τις αναποδιές σε έναν τομέα, τον πολιτισμό, που κανονικά δεν θα έπρεπε να αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά αντίθετα σύνθεσης.
Δυστυχώς όμως – και θλίβομαι που το λέω- η επιτυχία αυτών των διοργανώσεων οι οποίες σε πείσμα των μίζερων ήρθαν για να μείνουν, τρομάζει τα συντηρητικά μυαλά και τους οπαδούς της στασιμότητας.
Πολιτισμός – τουρισμός αποτελούν ένα δίπολο ανάπτυξης για τον τόπο και να είστε σίγουροι ότι βαδίζουμε με σοβαρό σχέδιο.

Φίλες και φίλοι,
Εμείς είμαστε όμως εδώ για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μεθοδικά και συγκροτημένα, να σχεδιάζουμε και να ιεραρχούμε με απώτερο στόχο την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας.
Κυρίως όμως θέλουμε και νομίζω ότι το έχουμε πετύχει να είναι ο Δήμος μας ένας Δήμος με εξωστρέφεια που πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις.
Να είναι τα Γιάννενα μια ανοιχτή πόλη.
Και εξηγώ αμέσως τι εννοώ γιατί είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη φιλοσοφία που έχουμε σαν Δημοτική Αρχή.
Το λέγαμε και προεκλογικά συνεχίζουμε να το λέμε και σήμερα πως ο Δήμος δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του επιχειρηματία ή του εργοδότη. Μπορεί όμως με τις πολιτικές του να είναι η ομπρέλα κάτω από την οποία θα δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες οι οποίες θα μας οδηγήσουν μακριά από τα σημερινά οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα.
Θεωρώ ότι η πορεία μας μέχρι σήμερα υπηρετεί με συνέπεια όλα όσα θέσαμε σαν στόχο, μέσα από πολύ συγκεκριμένα βήματα.
Τα προβλήματα της καθημερινότητας είναι πολλά πιεστικά και δυναμικά.
Με λίγα λόγια δεν τελειώνουν ποτέ.
Τα γνωρίζουμε, προσπαθούμε να ανταποκριθούμε σ’ αυτά με μια δέσμη έργων που όμοια της είχε χρόνια να δει όχι μόνο η πόλη αλλά όλος ο σημερινός Καλλικρατικός Δήμος.
Μια Δημοτική Αρχή όμως δεν πρέπει να εξαντλεί τα όρια της στις λακκούβες, τα πεζοδρόμια και τις λάμπες.
Πρέπει να έχει όραμα και στρατηγική για να το υλοποιήσει.
Γι’ αυτό:
1. κάνουμε στοχευμένες παρεμβάσεις με σχέδιο και πρόταση σε όλα τα μεγάλα θέματα που μπορεί να μην είναι της στενής μας αρμοδιότητας αλλά βελτιώνουν τη θέση του Δήμου μας.
Αναφέρω το χαρακτηριστικό παράδειγμα του Αεροδρομίου, όπου με πρωταγωνιστή το Δήμο είδαμε για πρώτη φορά να έρχονται διεθνείς πτήσεις στα Γιαννενα.
Δεν διεκδικώ ποτέ και δε θα το κάνω και σήμερα την «πατρότητα» έργων ή ενεργειών που είναι αποτέλεσμα συνολικής δουλειάς, νοιώθω όμως ότι είμαστε η μόνη Δημοτική Αρχή που «σήκωσε» το θέμα του αεροδρομίου τόσο συχνά και συστηματικά, κινητοποιώντας για πρώτη φορά όλους τους φορείς της πόλης για να διεκδικήσουμε αυτό μας αξίζει. Ένα σύγχρονο, ασφαλές, και με αναπτυξιακές προοπτικές αεροδρόμιο.

2. Πορευόμαστε βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για να κάνουμε πράξη τη λογική της ανοιχτής πόλης, με έμφαση στην εξωστρέφεια και σε συνεργασία με άλλους φορείς, έχοντας ως στόχο την αύξηση της αναγνωρισιμότητας της περιοχή μας και την προώθηση του τουριστικού προορισμού Γιάννενα, με στόχο αυτός ο δυναμικά αναπτυσσόμενος τομέας να δώσει μια οικονομική ανάσα στην περιοχή μας.
Τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής είναι ήδη ορατά, συνεχίζουμε όμως για να γίνουν ακόμα πιο αποδοτικά.

3. Στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου, του νέου ΕΣΠΑ, εκπονήσαμε και παρουσιάσαμε δημόσια ένα ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης που αποτελεί τον «οδικό χάρτη» που θα αλλάξει την εικόνα για τα Γιάννενα της επόμενης δεκαετίας.
Σε αυτή μας την προσπάθεια δεν κρυφτήκαμε.
Δεν σχεδιάσαμε μόνοι.
Αντίθετα επιδιώξαμε τη συνεργασία με όλους τους φορείς αλλά και τους δημότες μας, γιατί είναι ένα σχέδιο που δεν αφορά μόνο το Δήμο Ιωαννιτών. Μας αφορά όλους μας.
Και η άποψή μας για τόσο μεγάλους σχεδιασμούς και για τέτοια έργα είναι πως πρέπει να αποτελούν προϊόντα διαβούλευσης, ανοιχτών διαδικασιών και συνεργιών.

4. Τέλος, με ιδιαίτερη ευαισθησία στην προστασία του περιβάλλοντος διασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση των δύο μεγάλων έργων της ΔΕΥΑΙ. Αυτό της επέκτασης του παλιού βιολογικού καθαρισμού και εκείνο της δημιουργίας νέων δικτύων, συνολικού προϋπολογισμού 36,2 εκ. ευρώ. Δύο έργα για τα οποία δώσαμε πραγματική μάχη και τα οποία αποτελούν ορόσημο για τη λίμνη Παμβώτιδα, τον ποταμό Καλαμά, την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και για ολόκληρο το Δήμο Ιωαννιτών με θετικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων του.

Φίλες και φίλοι,
Ο σημερινός δημόσιος απολογισμός έργων και δράσεων, έχει σκοπό την ουσιαστική αποτίμηση και την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων όχι μόνο για το παρελθόν, μα πρωτίστως για το μέλλον του Δήμου μας.
Ο Δήμος και η Δημοτική Αρχή είναι ο πιο κοντινός και οικείος θεσμός για τον μέσο δημότη που αναζητά ένα στήριγμα για να δώσει λύση στα καθημερινά του προβλήματα και σε αυτόν προσβλέπει για να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής του.
Αυτή την αποστολή μάς ανέθεσαν οι Δημότες και η εμπιστοσύνη τους μας γεμίζει με ευθύνη, να λογοδοτούμε καθημερινά με τα έργα και τις πράξεις μας με στόχο να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο και ισχυρό δήμο που θα προσφέρει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους πολίτες.
Για να επιτευχθεί αυτό πάντα πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω, ότι πρέπει να πορευτούμε ενωμένοι, με συνέχεια και συνέπεια, σε έναν αγώνα απέναντι στις ανάγκες των δημοτών και τα προβλήματα που είναι κοινά για όλους.
Κυρίες και κύριοι, τα στελέχη της σημερινής Δημοτικής Αρχής κι εγώ προσωπικά δεν αγωνιούμε για το «εγώ».
Δεν αγωνιούμε για την προσωπική μας πολιτική επιβίωση.
Αγωνιούμε όμως για το «εμείς».
Άλλωστε έχουμε αποδείξει, και συνεχίζουμε να το κάνουμε καθημερινά, ότι είμαστε η Δημοτική Αρχή των συνεργασιών, της διαβούλευσης, της ενεργής συμμετοχής των πολιτών.

Φίλες και φίλοι,
Επιτρέψτε μου να αναφερθώ σύντομα στα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής Δημοτικής Αρχής.
Μιας Δημοτικής Αρχής που όπως έχω πει πολλές φορές είναι μια ομάδα ανθρώπων με διάθεση για προσφορά.
Είμαστε η Δημοτική Αρχή που κατάφερε πολλά για τον τόπο, αποφεύγοντας τον εναγκαλισμό με τα κόμματα, σεβόμενη το διακριτό ρόλο αυτοδιοίκησης και κεντρικής πολιτικής σκηνής.
Είμαστε η Δημοτική Αρχή που τόλμησε τη συνεργασία μεταξύ δύο παρατάξεων, με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες αλλά κοινούς στόχους.
Που επέλεξε να δώσει βήμα και πεδίο δράσης σε νέους ανθρώπους, με ελάχιστη ως μηδενική εμπειρία στην αυτοδιοίκηση, με αυξημένη όμως την αίσθηση του καθήκοντος, της προσφοράς για τον τόπο και τους συνανθρώπους τους, σε μια ισόρροπη σχέση με το έμπειρο αυτοδιοικητικό δυναμικό της παράταξης.
Το να βρεθούμε μαζί πριν τέσσερα χρόνια ήταν η αρχή, το να παραμείνουμε και να δουλέψουμε παρέα, είναι μια επιτυχία.
Τολμήσαμε και πιστεύω ότι τα καταφέραμε.
Εμπιστευτήκαμε σε νέους δημοτικούς συμβούλους δύσκολους τομείς σε όλα τα πεδία δράσης του Δήμου και τα αποτελέσματα που έφεραν με κάνουν σήμερα να πω ότι η εξέλιξη των πραγμάτων είναι μια νομοτέλεια.
Εμείς, οφείλουμε να αφουγκραζόμαστε τις αλλαγές και να δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να μην γίνουμε απλοί παρατηρητές αυτής της εξέλιξης αλλά να συμμετέχουμε ενεργά στη διαμόρφωσή της.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Πιστεύουμε ότι έτσι όπως διαμορφώνονται οι συνθήκες στη χώρα, μια καινοτόμος αντίληψη στη διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων αναδύεται και προκύπτει μέσα από την πραγματική ζωή.
Πιστεύω βαθιά ότι μπορούμε να επεξεργαστούμε και να εμπλουτίσουμε έναν άλλο τρόπο άσκησης της δημόσιας ευθύνης.
Της δημοτικής αρχής.
Έναν τρόπο που έχει το αποτέλεσμα ως βασικό κριτήριο.
Και πάνω από όλα προτάσσει τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους.
Το νέο νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση μας βρίσκει σύμφωνους στα σημεία που εισάγει την φιλοσοφία με την οποία εμείς διοικούμε εδώ και τέσσερα χρόνια το Δήμο μας.
Τη φιλοσοφία των συνεργασιών.
Οφείλουμε όμως να εντοπίσουμε ότι δεν προχωρά στις μεγάλες τομές που έχει ανάγκη η αυτοδιοίκηση.
Δεν ακουμπά τα βασικά προβλήματα και δε δίνει λύσεις σε καίρια ζητήματα όπως είναι αυτό της λειτουργικής και οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων.
Ως προς τις προβλέψεις για το εκλογικό σύστημα έχουμε δηλώσει ότι είμαστε υπέρ της αναλογικότερης εκπροσώπησης των παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα απ’ αυτή.
Εκφράζουμε όμως παράλληλα την αγωνία μας για τους κινδύνους που κρύβονται για την «κυβερνησιμότητα» των Δήμων.

Φίλες και φίλοι,
Συνήθως, οι απολογισμοί αποτελούν μια τυπική καταγραφή.
Ο σημερινός απολογισμός όμως αποτελεί χειροπιαστό δείγμα της συλλογικής μας δουλειάς.
Της ευθύνης που επωμισθήκαμε, των δράσεων που αναλάβαμε.
Της δημοτικής παράταξης, των εργαζομένων στο Δήμο, των εθελοντών, των ενεργών πολιτών.
Και είναι πέρα για πέρα «ζωντανός», με ορατά αποτελέσματα στην αναμφίβολα δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουμε.
Κι επειδή για εμάς, απολογισμός χωρίς αυτοκριτική, δε νοείται επιτρέψτε μου να πω τα εξής:
Δύναμη αυτής της παράταξης ήταν και είναι η αυτοκριτική, η αναγνώριση λαθών, αστοχιών και παραλήψεων.
Η δυνατότητα επανατοποθέτησης επί των πραγμάτων.
Δύναμη αυτής της παράταξης είναι η ομολογία αδυναμιών με στόχο τη θεραπεία τους.
Άλλωστε μόνο όποιος δεν πράττει δεν κάνει λάθη.
Κι εμείς κύριες και κύριοι, πράττουμε.
Και πράττουμε καθημερινά.
Θέτουμε στόχους υψηλούς χωρίς να φοβόμαστε τυχόν πολιτικό κόστος.
Δεν αναμετρόμαστε με τα απλά.
Είμαστε εδώ για τα δύσκολα.
Στην πορεία μας αυτά τα τέσσερα χρόνια, σίγουρα υπήρξαν λάθη και αβλεψίες.
Ήταν όμως πολύ λιγότερα από τις επιτυχίες μας.
Που δεν υπάρχουν άλλωστε τέτοια φαινόμενα;
Σημασία έχει, κι αυτό αποτελεί για εμάς σπουδαία κατάκτηση, ότι η κοινωνία των Ιωαννίνων γνωρίζει πως οι όποιες αστοχίες μας δεν έγιναν με δόλο, δεν έγιναν από έλλειψη ενδιαφέροντος, ούτε από ανικανότητα.
Γνωρίζει ότι όσο καλά προετοιμασμένος κι αν είσαι, υπάρχουν και εξωγενείς παράγοντες που δεν επιτρέπουν τη θετική έκβαση των σχεδίων σου.
Και το γνωρίζει γιατί έχουμε καταφέρει να οικοδομήσουμε σχέσεις ουσίας, σχέσεις εμπιστοσύνης.
Γνωρίζω ότι όλα δεν μπορούν να γίνουν.
Γνωρίζω όμως ότι εκεί που υπάρχει σχέδιο και βούληση πολλά μπορούν να γίνουν.
Και αυτό που σήμερα φαίνεται ανέφικτο, από εμάς εξαρτάται να γίνει αύριο εφικτό.
Για αυτό συμμετέχουμε. Για αυτό είμαι και παραμένω στρατευμένος στον αγώνα για έναν καλύτερο δήμο.
Για μένα ο Δήμος ήταν και είναι όχι μόνο μια μεγάλη πρόκληση, αλλά δοκιμή και δοκιμασία σε ένα δυναμικό περιβάλλον που συνεχώς εξελίσσεται.

Σας ευχαριστώ.

ptr

ptr

ptr