Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Από την προ ημερήσιας διάταξη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου

Με τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δημήτρης Χατζής».

Πέρα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης μεγάλο μέρος αφιερώθηκε στα προ ημερήσιας θέματα τα οποία κάλυψαν όλο το φάσμα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» Θωμάς Μπέγκας στην τοποθέτησή του επικέντρωσε στις αλλαγές που επήλθαν στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και των συλλογικών οργάνων του Δήμου με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου υποστηρίζοντας ότι «τα νομοθετήματα Θεοδωρικάκου άφησαν τα σημάδια τους κι έστησαν στο απόσπασμα τη δημοκρατία» ενώ εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την χλιαρή αντίδραση και των κομμάτων και της ΚΕΔΕ.

Από τον κ. Μπέγκα και τους δημοτικούς συμβούλους Θωμά Γιωτίτσα και Μάκη Χρυσοστόμου τέθηκαν ακόμη ζητήματα που σχετίζονται με νέο πακέτο μέτρων του κλάδου της εστίασης και των επιχειρηματιών, της ΔΕΥΑΙ και των άλλα.

Από την ίδια παράταξη όπως επίσης από τις παρατάξεις της Τατιάνας Καλογιάννη και του Λάζαρου Νάτση, έγινε ενημέρωση για το κοινό αίτημα που έχουν υποβάλλει στο προεδρείο του σώματος για σύγκλιση του σώματος προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης.

Σημειώνεται ότι το έγγραφο για συζήτηση του θέματος της ενεργειακής αναβάθμισης υπογράφεται από 24 δημοτικούς συμβούλους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Κριτική για τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί από την Οικονομική Επιτροπή για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας άσκησαν η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Όλυ Τσουμάνη και ο επικεφαλής της Αριστερής Παρέμβασης Χρήστος Πατσούρας.

Ο Νίκος Γκόντας, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας σημείωσε ότι αυτοί που σήμερα φωνασκούν είναι οι ίδιοι που δεν επέτρεψαν να αντιμετωπίσει η πόλη τα προβλήματα της καθημερινότητας. Η στείρα αντιπολίτευση κάνει κακό στην ίδια την πόλη, υπογράμμισε ο κ. Γκόντας και καυτηρίασε την στάση τους και στο θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας αναφέρθηκε σε θέματα της ΔΕΥΑΙ κάνοντας γνωστό ότι σε στενή συνεργασία με την Πυροσβεστική θα αντικατασταθούν πυροσβεστικοί κρουνοί στο δίκτυο, θα καθαριστεί το σύνολο των δεξαμενών (70) ενώ για την αντιμετωπίσει της κατάστασης στο βιολογικό θα γίνει προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού. Έκανε γνωστό ότι για πρώτη φορά γίνεται καταγραφή των υδρομέτρων και της κατανάλωσης στο βόρειο τομέα του δήμου ενώ ανέφερε ότι θα αυξηθούν οι δόσεις των ληξιπρόθεσμων από 36 σε 72.

Απαντώντας στα αιτήματα για επιπλέον μέτρα στήριξης της τοπικής επιχειρηματικότητας, ο Αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας, τόνισε ότι μελετώνται νέα μέτρα στο πλαίσιο και των προτάσεων που έχουν κατατεθεί από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Παράλληλα ο δήμος θα διεκδικήσει από την Κυβέρνηση πόρους ώστε να καλυφθεί μέρος των απωλειών στα έσοδά του.

«Η Δημοτική Αρχή εξήντλησε όλα τα περιθώρια που υπήρχαν στο πλαίσιο της πρώτης δέσμης μέτρων που ήδη έχουν αποφασισθεί» υπογράμμισε ο κ. Βάββας.

Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ στην τοποθέτησή του τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή στο διάστημα της πανδημίας ήταν πανταχού παρούσα, παρότι ο Δήμος λειτουργούσε με το 40% του προσωπικού.

«Δημιουργήσαμε ένα σχήμα για άμεση παρέμβαση και βοήθεια. Δεν υπήρξε ούτε ένας πολίτης που ζήτησε βοήθεια και δεν ανταποκριθήκαμε. Η Πολιτική Προστασία ήταν σε καθημερινή δράση, χορηγώντας όλα τα απαραίτητα υλικά. Το ότι στάθηκε η πόλη όρθια συνέβαλε και ο Δήμος. Κι αυτό είναι το πλεονέκτημά μας. Ότι μπορούμε να χτίσουμε πάνω στο καλό αποτέλεσμα» υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Παράλληλα ανέφερε ότι  προχώρησαν όλες οι διαδικασίες για την ωρίμανση μελετών και την υποβολή προτάσεων.

«Στα μέσα Μαρτίου ψηφιακά ήμασταν στο μηδέν. Καταφέραμε να λειτουργήσουμε όλα τα όργανα του Δήμου με τηλεδιασκέψεις. Δεν έγινε το Δημοτικό Συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη γιατί είναι πολύ δύσκολος ο συντονισμός πενήντα περίπου ανθρώπων», ανέφερε ο Δήμαρχος.

«Κάνουμε χρήση του νομοθετικού πλαισίου και κατηγορούμαστε. Το ίδιο συνέβαινε πάντα. Χρήση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου. Πεποίθησή μου είναι ότι η απλή αναλογική είναι αδιέξοδη έτσι όπως λειτούργησε. Και οδηγεί σε προβλήματα λειτουργίας της αυτοδιοίκησης», τόνισε ο Δήμαρχος.

Απαντώντας στις αιτιάσεις για αναθέσεις την περίοδο της πανδημίας υπογράμμισε ότι έγιναν σύμφωνα με όλες τις νομοθετικές διατάξεις για να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα, όπως το πλύσιμο και η απολύμανση των κάδων, η προμήθεια αντισηπτικών, οι απολυμάνσεις.

Στο πλαίσιο αυτό ελήφθη η απόφαση για την ανάθεση της αποκομιδής απορριμμάτων η οποία προχωρά με διαγωνιστική διαδικασία.

Αναφερόμενος στην πιλοτική πεζοδρόμηση της παραλιμνίου ανέφερε ότι κάλυψε την ανάγκη των πολιτών για περπάτημα και ποδηλατοβόλτα ειδικά μετά την καραντίνα, όπου η ανάγκη για έξοδο ήταν μεγάλη.

«Το διάστημα αυτό δεν είχαμε φοιτητές, δεν είχαμε τουρίστες και ο καιρός δεν βοήθησε. Προκλήθηκαν κυκλοφοριακά προβλήματα όμως το παραλίμνιο δεν μπορεί να αποτελεί ένα ατελείωτο πάρκινγκ», τόνισε ο δήμαρχος.

Ακόμη έκανε γνωστό ότι θα γίνει και στα Γιάννενα επίσημη παρουσίαση του προγράμματος «Α. Τρίτσης» για το οποίο ήδη ο δήμος ετοιμάζει προτάσεις προς ένταξη.

Σχετικά με το αίτημα της αντιπολίτευσης για σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να ληφθεί απόφαση για την εκπόνηση όλων των μελετών της ενεργειακής αναβάθμισης του Δήμου ο Πρόεδρος του σώματος Δημήτρης Παπαγεωργίου έκανε γνωστό ότι η συνεδρίαση θα γίνει εντός του Ιουλίου.