Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Από την τοποθέτηση του Δημάρχου στην ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου

Στις δια ζώσης συνεδριάσεις, όχι όμως από το χώρο του Δημαρχείου αλλά από την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, επέστρεψε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων.

Ο Δήμαρχος ενημερώνοντας το σώμα, αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση όλων των αυτοδιοικητικών που έγινε στην Αθήνα παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που προκαλούνται από το κύμα ακρίβειας και την ενεργειακή κρίση.

«Το ενεργειακό κόστος έχει πολλαπλασιαστεί και για πολλούς δήμους η οικονομική κατάσταση γίνεται εφιαλτική. Πέρα από τους πόρους δόθηκαν υπήρξε η δέσμευση ότι θα υπάρξει ενίσχυση και στη διάρκεια του έτους» ανέφερε ο Δήμαρχος κάνοντας ειδική μνεία στο κόστος λειτουργίας των ΔΕΥΑ όπως και των Νομικών Προσώπων, όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί.

Μετά το Πάσχα θα υπάρξει και νέα συνάντηση προκειμένου να είναι πλήρως καταγεγραμμένες οι πραγματικές ανάγκες των Δήμων.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Τρίτσης» στο οποίο καταγράφονται καθυστερήσεις στην ένταξη έργων και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει από το Υπουργείο ένας σαφής «οδικός χάρτης» για την ένταξη των έργων ή την μεταφορά τους στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη σημειώνοντας ότι ζήτησε την εκπόνηση μελέτης για την πρόσβαση στο Δημοτικό Μουσείο, έργο που στη συνέχεια θα χρηματοδοτήσει το Υπουργείο.

Η πορεία της πανδημίας

Κατά την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση ο Δήμαρχος ενημέρωσε για την επιδημιολογική κατάσταση στην περιοχή. Όπως ανέφερε «η πορεία της πανδημίας δεν είναι αισιόδοξη. Τα κρούσματα στην πόλη είναι αρκετά χωρίς όμως να καταγράφεται πίεση στις νοσηλευτικές μονάδες της περιοχής».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Δήμαρχος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο νοσηλεύονται 30 ασθενείς στις Μονάδες Λοιμωδών, 15 σε κλίνες άλλων κλινικών και έξι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα νοσηλεύονται 11 ασθενείς στο τμήμα Covid και τρεις στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Άλλα θέματα

Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι η αύξηση των πρώτων υλών και της ενέργειας έχει συνέπειες στα έργα που εκτελούνται, θέμα για το οποίο έχουν ενημερωθεί όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί.

«Η συνέχιση των έργων είναι επισφαλής και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται λύση», σημείωσε.

Επίσης έκανε γνωστό ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα βρεθεί στα Γιάννενα κλιμάκιο της ΔΕΔΑ η οποία θα παρουσιάσει το έργο ανάπτυξης δικτύων φυσικού αερίου και παράλληλα θα γίνει συντονισμός με τις υπηρεσίες του Δήμου για να προχωρήσουν οι εκσκαφές για την ανάπτυξη του δικτύου.

Παράσταση φοιτητών

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε παράσταση από αντιπροσωπεία των φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Εκπρόσωπός τους αναφέρθηκε στα προβλήματα από το κύμα ακρίβειας  και ζήτησε τη συνδρομή του Δήμου ώστε να υπάρξει μείωση του φοιτητικού εισιτηρίου, δωρεάν μετακίνηση τις ημέρες του Πάσχα, απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και να μην γίνουν διακοπές σε συνδέσεις ρεύματος, νερού και ίντερνετ.