Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Δήλωση Δημάρχου για εβδομάδα κινητικότητας

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων με αφορμή την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, η οποία ολοκληρώθηκε στα Γιάννινα με θέμα την καθαρή και ευφυή κινητικότητα, αποτέλεσε μια καλή ευκαιρία για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Ο Δήμος Ιωαννιτών συμμετείχε φέτος πιο ενεργά από πότε διοργανώνοντας ποικίλες δράσεις με ένα ευρύ φάσμα παρεμβάσεων σε γειτονιές και δρόμους της πόλης.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος, Ελένη Βασιλείου, κατάφερε με την άρτια διοργάνωση και τον συντονισμό όλων των δράσεων να κινητοποιήσει τους δημότες σε πέντε γειτονιές της πόλης ώστε να συζητήσουν με το Δήμο τις ανάγκες τους αλλά και να μοιραστούν μαζί του το όραμά τους για την περιοχή που ζουν. Γι’ αυτή της την προσπάθεια οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Επίσης μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας κινητικότητας ξεκίνησε η εβδομαδιαία πλέον λειτουργία του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής, ενώ εξίσου σημαντική ήταν και η πορεία – βόλτα των συνδημοτών μας ΑΜΕΑ, η οποία ανέδειξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις μετακινήσεις τους, στέλνοντας ταυτόχρονα ηχηρά μηνύματα σε όλους μας για την ισότιμη αντιμετώπισή τους στην καθημερινότητα.

Τέλος το κλείσιμο δύο κεντρικών δρόμων για λίγες ώρες και η μετατροπή τους σε πεζόδρομους άνοιξε ένα ακόμα κύκλο συζητήσεων για πιθανές νέες πεζοδρομήσεις στο κέντρο της πόλης.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας είναι η αφορμή για ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και προβληματισμό.

Δεν πρέπει όμως να μένουμε εκεί.

Για να πετύχουμε τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη λογική μιας βιώσιμης πόλης είναι απαραίτητο να υπάρξει μια συνολική αλλαγή κουλτούρας.

Είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση των πολιτών και ο συνεχής διάλογος με τις Αρχές της πόλης ώστε να καταγραφούν οι ανάγκες, να σχεδιαστούν από κοινού οι παρεμβάσεις και να γίνουν πράξη με έργα ποιοτικά.

Ήδη σε αυτή την κατεύθυνση έχουν δημιουργηθεί ομάδες εργασίας για το κυκλοφοριακό και το πράσινο.

Επίσης είναι ανοιχτή η διαδικασία του συμμετοχικού σχεδιασμού με προϋπολογισμό 200.000 ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν έργα που θα προτείνουν οι πολίτες.

Η φιλοσοφία μας είναι τα Γιάννινα να γίνουν μια ανοιχτή πόλη.

Για να το πετύχουμε όμως αυτό πρέπει να συνενώσουμε τις δυνάμεις μας όλοι.

Πολίτες, φορείς, αυτοδιοίκηση.

Ενωμένοι  μπορούμε να πετύχουμε πολλά.