Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Δύο δράσεις για θέματα κινητικότητας στο Πάρκο Λιθαρίτσια

Δυο ακόμη δράσεις στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο Δήμος Ιωαννιτών σε συνεργασία με διάφορους τοπικούς και εθνικούς φορείς για την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα κινητικότητας πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί στο πάρκο Λιθαρίτσια.

Οι δράσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ «Χαράς και Ενότητας» – «Τα παιδιά γιορτάζουν τη διαφορετικότητα», το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ΧΕΝ, την ΕΛΕΠΑΠ, το Σύλλογο ΑμεΑ ΚΥΨΕΛΗ, σχολεία του δήμου, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών-Περιφερειακή Ένωση Β/Δ Ελλάδος, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κι άλλους φορείς το τριήμερο από 5 μέχρι και 7 Οκτωβρίου.

Σήμερα στο χώρο του Πάρκου η ΕΛΕΠΑΠ, ο Σύλλογος ΑμεΑ Κυψέλη και Δημοτικά σχολεία της πόλης αναβίωσαν «Παλιά παιχνίδια ξανά σε δράση». Σκοπός η από κοινού συμμετοχή παιδιών με Αναπηρία με παιδιά που δεν αντιμετωπίζουν κάποιο τέτοιο πρόβλημα, ώστε όλα μαζί να αισθανθούν ότι μπορούν να συνεργαστούν και να μοιραστούν τη χαρά του παιχνιδιού.

Παράλληλα και σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών-Περιφερειακή Ένωση Β/Δ Ελλάδος παρουσιάστηκε η χρήση του σκύλου οδηγού για άτομα με μειωμένη όραση.

Όπως τόνισαν τόσο ο πρόεδρος του Τμήματος Β/Δ Ελλάδος, Δημήτρης Όλυμπος, όσο και το μέλος της Κεντρικής Διοίκησης του Συνδέσμου, Δημήτρης Σηφάκης, τέτοιες δράσεις ευαισθητοποίησης μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να έχουν στην προσπάθεια που κάνουν οι φορείς ατόμων με αναπηρία σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και το Κράτος, να αλλάξουν προς το καλύτερο την καθημερινότητα των ανθρώπων αυτών.

Η αντιδήμαρχος, Ελένη Βασιλείου, που είναι υπεύθυνη για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων από τη μεριά της τόνισε:

«Ο Δήμος Ιωαννιτών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας δεν έχει σταματήσει τις δράσεις του προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες των Ιωαννίνων γύρω από θέμα κινητικότητας. Για εμάς, πέρα από τις υποδομές, πολύ σημαντικό είναι να υπάρξει ενσυναίσθηση και σεβασμός στον συνάνθρωπό. Ξέρουμε ότι δεν χρειάζονται μόνο μέτρα γιατί αν δεν τα σεβαστούν οι πολίτες και κυρίως οι επαγγελματίες δεν θα έχουμε αποτέλεσμα. Στο Δήμο μας ζούμε όλοι μαζί κι άρα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στη διαφορετικότητα».

Να σημειωθεί ότι τις δράσεις παρακολούθησε και η αποστολή της Ιτσινόμια από την Ιαπωνία η οποία έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον προκειμένου να πραγματοποιήσει κι αυτή κάτι αντίστοιχο στο Δήμο της.

Τέλος, εκ μέρους της ΧΕΝ Ιωαννίνων, η πρόεδρος, Πόπη Στεφανίδη, μίλησε για τη συμμετοχή της Ένωσης στις δράσεις του Δήμου και ανακοίνωσε το πρόγραμμα των επόμενων δύο ημερών στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ «Χαράς και Ενότητας» το οποίο έχει ως εξής:

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 06/10/2018 (5:00 μ.μ.) αύλειος χώρος Ζωσιμαίας Παιδαγωγική Ακαδημία

«3 κύκλοι Ζωής & Ενότητας»

– «Εκπαιδεύοντας τους μαθητές στην Ενσυναίσθηση»: Δίκτυο Σχολικής Διαμεσολάβησης Π.Ιωαννίνων

-” Ψυχοκινητικά παιχνίδια ” : Εργαστήριο Παιδαγωγικής και Διδακτικής Μεθοδολογίας, Κινητικής Αγωγής και Μάθησης, Π.Τ.Ν. , Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

– “Διαφορετικότητα” Βιωματικό για γονείς : Σύλλογος Κοινωνιολόγων Παράρτημα Ιωαννίνων κ.κ. Ράπτης & Ζάραγκας  από το Παιδαγωγικό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 07/10/2018 (11:30 π.μ.) Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία

– ΜουσικοΘεατρική Παράσταση από τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ

– ” Παίζω μουσική και δημιουργώ ” από μαθητές του Ioannina School of Music

– Ημερίδα – Εργαστήριο ” Όλοι Διαφορετικοί κι Όλοι Ίσοι : Χτίζοντας την αυτοεκτίμηση των παιδιών σ’ έναν κόσμο που αλλάζει ” Εισηγητές : Εκπαιδευτική ομάδα του κέντρου συμβουλευτικής Ε.Ι.Μ.Α.Ι . ( θα δοθούν βεβαιώσεις, δηλώσεις συμμετοχής στο pstefanidi@hotmail.com)