Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Εγκαταλείπουν κουταβάκια σε διάφορα σημεία του Δήμου

Σε μάστιγα εξελίσσεται η εγκατάλειψη κουταβιών κατά κανόνα δίπλα από κάδους απορριμμάτων ή και σε απομακρυσμένες περιοχές που ανήκουν στα διοικητικά όρια του Δήμου Ιωαννιτών.

Όπως αναφέρει ο αρμόδιος για την διαχείριση του κυνοκομείου αντιδήμαρχος Νίκος Τσόλης, τα νεογέννητα ή τα κουταβάκια λίγων ημερών δεν προέρχονται τόσο από αδέσποτα ζώα αλλά κυρίως από οικόσιτα που γεννούν σε αυλές, χωράφια και στάβλους αφού οι ιδιοκτήτες τους δεν φροντίζουν να τα στειρώσουν.

“Αυτό δεν είναι φιλοζωία αφού έτσι αυξάνονται τα αδέσποτα και δημιουργούνται πολλά προβλήματα” σχολιάζει ο κ. Τσόλης και συνεχίζει : “Η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου καταγράφει ως αδέσποτο κάθε ζώο που δεν έχει τσιπάκι και ακολούθως πραγματοποιούνται όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις για την ευζωία των ζώων όπως η ηλεκτρονική σήμανση, ο εμβολιασμός, η αποπαρασίτωση, η στείρωση και η επανένταξή τους στο φυσικό τους περιβάλλον όπως ορίζει ο νόμος. Προηγουμένως με την αμέριστη βοήθεια των φιλοζωικών σωματείων και φιλόζωων γίνονται προσπάθειες για να υιοθετηθούν κάποια από τα διαχειρισμένα αδέσποτα, η δε διαδικασία της υιοθεσίας είναι απλή και γρήγορη καθώς αρκεί μόνο η φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας από τον νέο ιδιοκτήτη, ο οποίος έχει και την δυνατότητα να επιλέξει ο ίδιος ένα από τα ζώα που φιλοξενούνται στο κυνοκομείο του Δήμου χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση (πληροφορίες στο τηλέφωνο 2651-3-61165). Παράλληλα επιδιώκεται η καλλιέργεια συνείδησης του υπεύθυνου ιδιοκτήτη ζώου συντροφιάς ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο εγκατάλειψης ζώων ως δείγμα πολιτισμού και κατέληξε : ” Η εγκατάλειψη ζώων είναι παράνομη και τιμωρείται με φυλάκιση 1-5 χρόνια , με χρηματική ποινή 5.000-15.000 ευρώ και διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ …”

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΕΣΤΗ

Οι ζεστές μέρες του καλοκαιριού δημιουργούν ένα επιπλέον πρόβλημα στα αδέσποτα που είναι η θερμοπληξία. Γι’ αυτό λοιπόν φροντίζουμε όπου υπάρχουν αδέσποτα να τοποθετούμε εκτός από τροφή, μπολάκια με νερό σε σκιερό μέρος, ενώ οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς πρέπει να φροντίζουν να έχουν πάντα νερό στο ζώο τους όταν λείπουν από το σπίτι, η βόλτα να γίνεται πολύ πρωινές και βραδινές ώρες που είναι και πιο δροσερές και να μην αφήνουν το ζώο μόνο του στο αυτοκίνητο όταν υπάρχει μεγάλη ζέστη.