Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Εγκρίθηκε από την Οικονομική η προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια για την ενεργειακή αναβάθμιση

Στην έγκριση της προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου για την ωρίμανση του έργου ενεργειακής αναβάθμισης προχώρησε κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών.

Την κεντρική εισήγηση έκανε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας, ο οποίος παρουσίασε τους βασικούς άξονες της νέας προγραμματικής προκειμένου ο Δήμος να αξιοποιήσει το χρηματοδοτικό εργαλείο του μηχανισμού ELENA για την ωρίμανση και την δημοπράτηση του έργου χωρίς να έχει κανένα κόστος.

Όπως ανέφερε ο κ. Βάββας μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί πρόδρομες εργασίες αλλά απαραίτητες για την υλοποίηση του έργου. Μεταξύ αυτών είναι η αποτύπωση και η καταγραφή του δικτύου ηλεκτροφωτισμού, η εκπόνηση των φωτοτεχνικών υπολογισμών, η εκτίμηση των φωτιστικών τεχνολογίας LED που παράγουν τουλάχιστον ισοδύναμο ή καλύτερο αποτέλεσμα φωτισμού, ο φωτομετρικός έλεγχος, η εκτίμηση του κόστους του έργου και της επακόλουθης εξοικονόμησης ενέργειας, η εκπόνηση της χρηματοοικονομικής ανάλυσης μέσω της ανάπτυξης και σύγκρισης των διαθέσιμων χρηματοοικονομικών μοντέλων.

«Η ένταξη στο πρόγραμμα ELENA διασφαλίζει πως ο δήμος θα συνεχίσει να έχει μέσω της Περιφέρειας και του Τεχνικού της Συμβούλου, υποστήριξη καθ’ όλη την διάρκεια υλοποίησης του έργου και για το σύνολο των απαιτούμενων εργασιών κατά τις φάσεις της δημοπράτησης, της αξιολόγησης προσφορών, της κατακύρωσης και της συμβασιοποίησης», τόνισε ο κ. Βάββας.

Όπως είπε ο κ. Βάββας η ανάπτυξη του έργου θα προχωρήσει με Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης καθώς ο συγκεκριμένος τρόπος συνεπάγεται μηδενική οικονομική επιβάρυνση για το Δήμο τόσο στη φάση της ωρίμανσης όσο και στην φάση της εγκατάστασης ενώ ταυτόχρονα ο δήμος απαλλάσσεται από τα κόστη συντήρησης.

Στην περίπτωση του Δήμου Ιωαννιτών, ως αντικείμενο της ΣΕΑ ορίζεται η παροχή υπηρεσιών αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης του συστήματος και των υποδομών του οδικού και αστικού φωτισμού σε όλη την έκταση και σε όλες τις δημοτικές ενότητες του Δήμου, η οποία συνίσταται στο σχεδιασμό, χρηματοδότηση και κατασκευή, τεχνική διαχείριση, συντήρηση και λειτουργία του συστήματος και των υποδομών του συνόλου του οδικού και αστικού δικτύου ηλεκτροφωτισμού, συμπεριλαμβανομένων ειδικών συστημάτων ελέγχου και προγραμματισμού, καθώς και εφαρμογών smart cities στα χωρικά όρια του Δήμου Ιωαννιτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Βάββας η αναβάθμιση του συστήματος και των υποδομών του οδικού και αστικού φωτισμού θα επιτευχθεί με:

  1. Εγκατάσταση νέων Λαμπτήρων/ Φωτιστικών /Προβολέων σύγχρονης τεχνολογίας, στο σύνολο της γεωγραφικής έκτασης του Δήμου, με βάση την αντιστοίχιση που έχει προκύψει από τις υλοποιηθείσες μελέτες
  2. Εγκατάσταση και παραμετροποίηση Πλατφόρμας τηλεδιαχείρισης και ελέγχου κατανάλωσης
  3. Εφαρμογές Smart Cities (έλεγχος στάθμευσης, περιβάλλον)

Προβλέπεται η επίτευξη συνολικής εξοικονόμησης ενέργειας τουλάχιστον 50%, επί ποινή αποκλεισμού για τους υποψηφίους Αναδόχους, ενώ το συμβατικό αντάλλαγμα (δαπάνη Δήμου) θα καλύπτεται πλήρως από το ποσό εξοικονόμησης της ενεργειακής κατανάλωσης, μέσω των Ανταποδοτικών Τελών Ηλεκτροφωτισμού.

Η υποχρέωση για την ορθή λειτουργία του δικτύου, συμπεριλαμβανομένης της συντήρησης και του συνόλου των σχετιζόμενων με αυτή δαπανών βαραίνει εξ ολοκλήρου τον ανάδοχο.

«Ο Δήμος θα μειώσει σημαντικά τόσο τις δαπάνες του για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών όσο και εκείνες που σχετίζονται με τα σχετικά κόστη συντήρησης, δημιουργώντας ουσιαστικά χρηματορροές που μπορεί να κατευθύνει είτε σε συναφείς επενδύσεις π.χ. επέκταση δικτύου οδοφωτισμού ή σε άλλες δράσεις όπου θα υπάρχει ανάγκη. Ταυτόχρονα θα εξασφαλιστεί η παροχή μιας υψηλού επιπέδου υπηρεσίας προς τους πολίτες, ενώ επιτυγχάνεται η αναβάθμιση μιας κρίσιμης υποδομής – η οποία μετά το πέρας της ΣΕΑ θα περάσει στα χέρια του Δήμου – με μηδενικό κόστος», υπογράμμισε ο κ. Βάββας.

Εκ μέρους της «Ενότητας Πολιτών» τοποθετήθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Θωμάς Γιωτίτσας και Δημήτρης Νάστος. Κατήγγειλαν την δημοτική αρχή για αντιδημοκρατική συμπεριφορά καθώς έφερε στην Οικονομική Επιτροπή ένα θέμα που είχε απορρίψει το Δημοτικό Συμβούλιο και καταψήφισαν την σύναψη της προγραμματικής.

Εκ μέρους της παράταξης «Ιωάννινα 2023» η κεντρική εισήγηση έγινε από τον δημοτικό σύμβουλο Σπύρο Γκίζα ο οποίος υποστήριξε ότι αγνοείται το δημοτικό συμβούλιο ενώ η προγραμματική σύμβαση δεν προσθέτει καινούρια στοιχεία. Η παράταξη καταψήφισε την σύμβαση.

Στην Οικονομική Επιτροπή τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης, ο οποίος υποστήριξε ότι ο συγκεκριμένος τρόπος κατασκευής του έργου είναι ασύμφορος για τον δήμο και χαρακτήρισε πολιτικά λανθασμένη την επιλογή της δημοτικής αρχής να επαναφέρει το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή.

Απαντώντας ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Γιώργος Αρλέτος τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή ακολουθεί βήμα-βήμα όσα προβλέπει η νομοθεσία. «Δεν είναι κακό να εφαρμόζουμε το νόμο, δεν είναι κακό να υπάρχουν πλειοψηφίες, δεν είναι κακό να υπάρχει δημοτική αρχή που να θέλει να εφαρμόσει το πρόγραμμά της» τόνισε ο κ. Αρλέτος και διευκρίνισε ότι μέσω της προγραμματικής σύμβασης θα ολοκληρωθούν οι μελέτες που έχει ζητήσει η αντιπολίτευση να κατατεθούν προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο αντιδήμαρχος Φ ώτης Βάββας απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης τόνισε ότι το ζητούμενο για την δημοτική αρχή είναι να ωριμάσει και να ολοκληρώσει ένα μεγάλο έργο.

«Η Δημοτική Αρχή έχει ευθύνη απέναντι στους πολίτες. Είναι αυτή που ψηφίστηκε από τους πολίτες και θα την κρίνουν για τα έργα της και για όσα υποσχέθηκε ότι θα υλοποιήσει. Λέμε λοιπόν ότι θα προχωρήσουμε στην κατασκευή ενός μεγάλου και αναγκαίου έργου, με σημαντικό θετικό ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, χωρίς να στοιχίσει ούτε ένα ευρώ στους πολίτες. Είναι αρμοδιότητα της Οικονομικής Επιτροπής να αποφασίσει για την προγραμματική σύμβαση και φιλοδοξούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο να είναι αντικείμενο της συζήτησης το σύνολο των μελετών που έχει ζητήσει η αντιπολίτευση» υπογράμμισε ο κ. Βάββας και κατέληξε ότι η τεχνική λύση είναι η καλύτερη με ένα μοντέλο που διασφαλίζει την κατασκευή και την λειτουργία του έργου.

Από όλα τα μέλη της πλειοψηφίας έγινε ειδική μνεία στο γεγονός ότι το έργο καλύπτει όλη την έκταση του Δήμου και απαντά στο σύνολο των προβλημάτων.