Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Εκτενής συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την «Σχεδία»

Σε μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για το Κέντρο Πρόληψης Σχεδία προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο με αφορμή την κρίση που προκλήθηκε το τελευταίο διάστημα.

Η Σχεδία δεν αποτελεί νομικό πρόσωπο του Δήμου. Ο Δήμος αποτελεί έναν από τους φορείς που μετέχουν.

Στη βάση αυτή ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ υπογράμμισε ότι η Δημοτική Αρχή δεν έχει συμμαχήσει με κανέναν άλλο φορέα  εναντίον του σημερινού προέδρου όπως ο ίδιος έχει υποστηρίξει. Η Δημοτική Αρχή το απέδειξε καθώς δεν προχώρησε στην αντικατάστασή του με την ανάληψη των καθηκόντων της.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες με την ολοκλήρωση της θητείας του η Δημοτική Αρχή θα καταθέσει την πρότασή της για το νέο πρόσωπο που θα εκπροσωπήσει το Δήμο.

Ο κ. Βασίλης Γοργόλης, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ηπείρου και αντιπρόεδρος στη Σχεδία ανέφερε ότι από την πρώτη του συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο κατέγραψε προβλήματα δυσλειτουργίας τα οποία εντάθηκαν στην πορεία. Όσες προσπάθειες έγιναν για την αντιμετώπισή τους δεν απέδωσαν καρπούς. «Πρέπει να σταθούμε στο έργο που έχει γίνει τα 25 χρόνια, να αφήσουμε τα πράγματα να καταλαγιάσουν και να μην προχωρήσουμε σε μικροπολιτικές τακτικές. Δεν θα πρέπει να αναπαράγουμε την πολεμική μεταξύ συγκεκριμένων προσώπων» ανέφερε ο κ. Γοργόλης.

Η εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Διοικιητικό Συμβούλιο ανέφερε ότι η εικόνα της δομής έχει πληγεί το τελευταίο διάστημα κι αυτό για μία δομή που είχε την αποδοχή της κοινωνίας και της επιστημονικής κοινότητας. Για τους εργαζόμενους, όπως είπε, το ζητούμενο είναι να επανέλθει κανονικότητα στη δομή καθώς τα δύο τελευταία χρόνια υπάρχουν προβλήματα.

«Η άποψη που έχουμε καταθέσει για τον επιστημονικά υπεύθυνο της δομής είναι ότι τον θεωρούμε αναντικατάστατο» κατέληξε.

Η κ. Μαργαρίτα Κιτσανού εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων στη Σχεδία από το 2019 ανέφερε ότι εξ αρχής εντόπισε προβλήματα και διαμάχες μεταξύ του Προέδρου και του επιστημονικά υπεύθυνου.

«Το Κέντρο Πρόληψης πρέπει να αποκτήσει δομή, να λαμβάνει αποφάσεις και να λειτουργεί σωστά. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας» ανέφερε η κ. Κιτσανού.

Η εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων κ. Μάστακα ανέφερε ότι από την αρχή της συμμετοχής της στο Διοικητικό Συμβούλιο διαπίστωσε ότι επικρατούσε μία εκρηκτική κατάσταση. «Ένα χρόνο που μετέχω δεν υπήρξε ούτε ένα συμβούλιο που ασχοληθήκαμε με το έργο που παράγει η συγκεκριμένη δομή. Όλο αυτό το διάστημα έχουμε αναλωθεί σε μία κόντρα του κ. Τζιμογιάννη με τον επιστημονικά υπεύθυνο. Η επιστημονική ομάδα στηρίζει εγγράφως τον επιστημονικά υπεύθυνο» ανέφερε.

Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χρήστος Στουγιάννος υποστήριξε ότι το έργο της Σχεδίας δεν έχει επηρεαστεί από την κρίση. Αυτό που έχει επηρεαστεί είναι οι σχέσεις του Προέδρου με τον επιστημονικά υπεύθυνο. Για τον ίδιο το πρόβλημα ξεκίνησε από την προσπάθεια της διοίκησης για μία νέα πρόσληψη που θα συντόνιζε τους εργαζόμενους και το έργο τους.

Ο π. Ιωήλ εκπρόσωπος της Μητρόπολης Ιωαννίνων και του Καμπέρειου Ιδρύματος ανέφερε ότι η άποψη που επικράτησε στο Διοικητικό Συμβούλιο ήταν να μην υποκαταστήσει το δικαστήριο αναμένοντας την δική του απόφαση για τον επιστημονικά υπεύθυνο.

Αναφερόμενος στα Διοικητικά Συμβούλια της Σχεδία σημείωσε ότι το μόνιμο θέμα ήταν πως θα εξοβελιστεί ο επιστημονικά υπεύθυνος. Ανέφερε ότι ο Πρόεδρος αρνούνταν να υπογράψει τις αποφάσεις του Συμβουλίου για την πρόσληψη του επιστημονικά υπεύθυνου πράγμα που προσέβαλε τους φορείς που μετέχουν στη δομή.

Μετά την αδυναμία συνεννόησης στο Διοικητικό Συμβούλιο συνήλθαν όλα τα μέλη πλην του κ. Τζιμογιάννη και αποφάσισαν να του ζητήσουν την παραίτησή του. Ο κ. Τζιμογιάννης ανέφερε ότι θα παραιτηθεί πράγμα που πήρε πίσω μετά από τρεις μέρες.

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης έγραψε μία επιστολή στην οποία αναφέρει ότι αφού καταστρατηγούνται τα πάντα η Μητρόπολη αποχωρεί από τη Σχεδία. Τότε του τηλεφώνησε ο πρώην Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ο Στέφανος Τζιμογιάννης στη θέση του Προέδρου. Ο Μητροπολίτης υπογράμμισε την ανάγκη να συμμορφωθεί ο πρόεδρος με τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και υπό τον κίνδυνο να αποχωρήσει η Μητρόπολη από τη Σχεδία ο Πρόεδρος προχώρησε στην επαναπρόσληψη του επιστημονικά υπεύθυνου. «Δεν πηγαίνουμε στο Διοικητικό Συμβούλιο γιατί δεν θέλουμε να εξευτελιζόμαστε», υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος της Σχεδία Στέφανος Τζιμογιάννης επιτέθηκε προσωπικά στον Δήμαρχο υποστηρίζοντας ότι ευθύνεται για την κρίση στη Σχεδία όπως και στους εκπροσώπους των υπολοίπων φορέων που μετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο και δεν στηρίζουν συνήθως τις θέσεις του.

Αναφέρθηκε στη διένεξή του με τον επιστημονικό υπεύθυνο και την δικαστική διερεύνηση που γίνεται και υποστήριξε ότι ο ίδιος απολαμβάνει της εμπιστοσύνης όλων των κέντρων της χώρας και του ΟΚΑΝΑ.

Στράφηκε εναντίον των εκπροσώπων φορέων που μετέχουν στη Σχεδία καθώς δεν προσέρχονται στις συνεδριάσεις με σκοπό να τον διασύρουν.

Ο επιστημονικά υπεύθυνος της Σχεδία Βασίλης Κούτρας στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι ο ίδιος χρειάστηκε να υποστηρίξει τον εαυτό του στις επιθέσεις που δέχθηκε ενώ υπεραμύνθηκε του πολυετούς του έργου στο Κέντρο Πρόληψης.

Κατέστησε σαφές ότι από την ίδρυσή του το Κέντρο είχε θεραπευτικά προγράμματα  ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στο  έργο που έχει γίνει από την εποχή που λειτουργούσε ως Συμβουλευτικός Σταθμός.

Μετά την κρίση το θεραπευτικού πρόγραμμα έχει διακοπεί ενώ σαφώς έχει επηρεαστεί το έργο της πρώτης δομής που λειτούργησε στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια στο Δημοτικό Συμβούλιο τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών» Θωμάς Μπέγκας ανέφερε ότι η παράταξή του δεν θα πάρει θέση επί της διένεξης του Προέδρου με τον επιστημονικά υπεύθυνο. Συμπλήρωσε ότι η παρέμβασή στον Μητροπολίτη είχε σκοπό την εξομάλυνση της κατάστασης ενώ υποστήριξε ότι ο Δήμαρχος επέλεξε να χειριστεί προσωπικά το θέμα χωρίς να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τατιάνα Καλογιάννη εξήρε το έργο της Σχεδία όπως και του Διοικητικού Συμβουλίου. Τόνισε ότι ο Δήμος πρέπει να προστατέψει το Κέντρο Πρόληψης ενώ πρότεινε την συνέχιση της εκπροσώπησης του Δήμου Ιωαννιτών από τον κ. Στέφανο Τζιμογιάννη.

Ο Λάζαρος Νάτσης, επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Ανατροπή» ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει μία συνεχής και αμφίδρομη σχέση της Σχεδία με το Δήμο. «Οι δομές αυτές πρέπει να λειτουργούν με αρχές τις οποίες όλοι θα σέβονται και θα υπηρετούν», ανέφερε ο κ. Νάτσης. Αναγνώρισε την κρίση που υπάρχει και την ανάγκη να ξεπεραστεί γρήγορα.

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Όλυ Τσουμάνη ανέφερε ότι ο Δήμος οφείλει και να γνωρίζει τι συμβαίνει στη Σχεδία και να ενημερώνει. Υποστήριξε ότι οι δομές αυτές δεν τυγχάνουν της στήριξης από το κράτος την ώρα που απαιτείται υποστήριξη καθώς τα προβλήματα είναι τεράστια.

Ο επικεφαλής της Αριστερής Παρέμβασης Χρήστος Πατσούρας υποστήριξε ότι εγείρονται πολλά ζητήματα χωρίς να αμφισβητείται το έργο της Σχεδίας. Υπέβαλε μία σειρά ερωτημάτων για την καταστατική λειτουργία του Κέντρου.

Ο Νίκος Γκόντας, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας, σημείωσε ότι διογκώνεται ένα θέμα που στα περισσότερα σημεία του όλοι συμφωνούν όπως και στο πρωταρχικό που είναι η συνέχιση λειτουργίας της Σχεδίας. «Εμείς δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε την δικαιοσύνη ούτε να κρίνουμε τις πράξεις που έχουν γίνει. Είναι άλλο το θέμα της χρήσης των ναρκωτικών κι άλλο το θέμα των προβλημάτων της Σχεδίας», σημείωσε.

Ο Άρης Μπαρτζώκας, επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα»  καυτηρίασε την επίθεση του Στέφανου Τζιμογιάννη προς το πρόσωπο του δημάρχου. «Ο Δήμαρχος σε κάθε συζήτηση εξέφραζε την αγωνία του για τη Σχεδία» τόνισε και αναρωτήθηκε αν ήταν λάθος η υλοποίηση των θεραπευτικών προγραμμάτων γιατί ανακαλύφθηκε τώρα και όχι χρόνια πριν.

Ο Δήμαρχος εξέφρασε την ενόχλησή του από την χυδαία επίθεση που δέχθηκε από τον κ. Στέφανο Τζιμογιάννη χωρίς μάλιστα να υπάρχει καμία πρόκληση.

Ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε παρενέβη στο έργο κανενός, ουδέποτε ζήτησε από τους υπόλοιπους φορείς να παρέμβουν υπέρ του ενός ή άλλου, απέφυγε να παραστεί στη Γενική Συνέλευση.

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε η θητεία του κ. Τζιμογιάννη έληξε μαζί με την θητεία της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Η σημερινή έκρινε ότι θα πρέπει να παραμείνει μέχρι την λήξη της θητείας του Προέδρου που είχε οριστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της Σχεδία.

«Δεν μίλησα για κακοδιαχείριση ή κατάχρηση. Μακριά από μένα κάθε λογική σπίλωσης προσώπων. Μίλησα για κρίση στις σχέσεις προέδρου και επιστημονικά υπεύθυνου», τόνισε και υπογράμμισε ότι στο Δήμο δεν υπάρχει κανένας φάκελος για τη Σχεδία.

Ξεκαθάρισε ότι μετά από οχλήσεις των εκπροσώπων των υπολοίπων φορέων το καλοκαίρι του 2019 απέστειλε την επιστολή στον κ. Τζιμογιάννη με την ανάληψη καθηκόντων του με την οποία του ζήτησε να μην προχωρήσει σε καμία μεταβολή των εργασιακών σχέσεων.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η υπόλοιπη αλληλογραφία ενώ ο δήμαρχος επέλεξε να μην παραστεί στη Γενική Συνέλευση ώστε να μην δοθεί η παραμικρή αφορμή για περαιτέρω ένταση.

«Δεν έχει το δικαίωμα να καταφέρεται με αήθεις χαρακτηρισμούς του δημάρχου και των φορέων της πόλης, αυτών δηλαδή που προσπαθούν να συμβάλλουν στη εύρυθμη λειτουργία της Σχεδίας. Δεν μπορεί κανένας να βρίζει με αυτό τον τρόπο… Αντιπαρέρχομαι τους χαρακτηρισμούς αλλά είναι βαρβαρότητα αυτή η συμπεριφορά προς τους εκπροσώπους των φορέων» υπογράμμισε ο Δήμαρχος.