Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Ενημερωτική συνάντηση με το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών

Ο Δήμος Ιωαννιτών, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Ένταξης HΕLIOS του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και με την υποστήριξη του Διαπολιτισμικού Κέντρου Ένταξης του Δήμου «Ακαδημία», διοργάνωσε ενημερωτική συνάντηση για την ανασυγκρότηση του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων Ιωαννίνων.
Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Ιωαννίνων, παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων Ιωάννης Αϊβατίδης, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Χριστίνα Κωτσαντή, εκπρόσωποι μεταναστευτικών και προσφυγικών κοινοτήτων που διαμένουν στα Ιωάννινα, καθώς και εκπρόσωποι του ΔΟΜ και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι συμμετέχουσες και συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με τον ρόλο του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων στην ενίσχυση της ένταξης των μεταναστών και προσφύγων στην τοπική κοινωνία και τη σημασία που έχει η ενεργή συμμετοχή των μελών του.
Κύριο έργο του συμβουλίου, όπως αναφέρθηκε, είναι η καταγραφή και η διερεύνηση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι κατοικούν μόνιμα στον Δήμο Ιωαννιτών, ως προς την ένταξή τους στην τοπική κοινωνία και την επαφή τους με τις δημόσιες αρχές. «Η σημασία της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής μέσω της συμμετοχής στα κοινά της πόλης και της διατήρησης ενός ενεργού ΣΕΜΠ» ήταν το κύριο μήνυμα του Δημάρχου κ. Παπαγεωργίου. Τέλος, οι αιρετοί εκπρόσωποι του Δήμου στάθηκαν στο ρόλο του ΣΕΜΠ στην ενίσχυση της δημοκρατικής και συμπεριληπτικής διαδικασίας σε τοπικό επίπεδο.
Ο Δήμος Ιωαννιτών συμμετείχε επίσης σε διαδικτυακή ημερίδα που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Ένταξης του Υπουργείου Μετανάστευσης και είχε ως αντικείμενο την χρησιμότητα λειτουργίας των Συμβουλίων Ένταξης και Μεταναστών και την ενδυνάμωσή τους με στόχο την κοινωνική ένταξη.