Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο

Απάντηση στην προ ημερών ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας σχετικά με το αεροδρόμιο Ιωαννίνων έδωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, ενημερώνοντας παράλληλα το Σώμα για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα των δεξαμενών καύσιμων, μετά και τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

«Από την πρώτη στιγμή- είπε ο κ. Μπέγκας- θέσαμε σαν στόχο την αναβάθμιση του αεροδρομίου γιατί έτσι συμπληρώνει ένα δίκτυο υποδομών μαζί με τους δύο οδικούς άξονες, Εγνατία και Ιόνια, και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας που δίνουν αναπτυξιακές προοπτικές για τον τόπο μας. Αυτό άλλωστε είναι και το ζητούμενο στις μέρες μας. Κινήσεις που θα στηρίξουν την προσπάθεια οικονομικής ανάτασης του τόπου μας. Όταν αρχίσαμε την προσπάθεια αυτή το παζλ του αεροδρομίου έπρεπε να συμπληρωθεί από δύο κομμάτια. Το ένα είχε να κάνει με την τοποθέτηση και λειτουργία του ραδιοβοηθήματος και το άλλο με την ολοκλήρωση των υποδομών. Στην πορεία όμως τα κομμάτια για να συμπληρωθεί το παζλ έγιναν τρία καθώς προέκυψε και το πρόβλημα με τις δεξαμενές καυσίμων. Σήμερα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση για τη βελτίωση των συνθηκών προσέγγισης, το θέμα των δεξαμενών θα λυθεί οριστικά στις επόμενες ημέρες, ενώ και τα έργα έστω και με δυσκολία προχωράνε. Αυτό μας κάνει να αισιοδοξούμε για το μέλλον του αεροδρομίου και να χαιρόμαστε γιατί παλέψαμε προκειμένου να επέλθει η αναβάθμισή του.

Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία πάντως αποδείχτηκε πως όταν ενώνουμε δυνάμεις μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας», τόνισε ο Δήμαρχος.

 

Για το Δημοτικό στο Νεοχωρόπουλο

Σίγουρος πως το επόμενο έργο που θα χρηματοδοτηθεί μέσω των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που αφορούν σχολικές εγκαταστάσεις θα είναι το Δημοτικό Σχολείο στο Νεοχωρόπουλο δήλωσε κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, ενημερώνοντας το Σώμα για τη μη ένταξη του έργου στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» αλλά την παράλληλη ένταξη της άλλης πρότασης του Δήμου που αφορά στην ανέγερση νέου νηπιαγωγείου στην έκταση των παλιών στρατιωτικών φούρνων στην οδό Ελένης Ζωγράφου στα Γιάννενα, με προϋπολογισμό 1,9 εκατ. ευρώ.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης έχει κάνει γνωστές με έγγραφό της της προτεραιότητες για τις ανάγκες των σχολικών υποδομών στην Ήπειρο μέσα στις οποίες είναι και το δημοτικό στο Νεοχωρόπουλο.

Σε πρώτη φάση τα χρήματα που υπήρχαν στο πρόγραμμα Ήπειρος 2014-2020 δεν επαρκούσαν για τη χρηματοδότηση του Δημοτικού σχολείου όμως αυτό δε σημαίνει πως το έργο δε θα γίνει.

Σε δεύτερη φάση, όταν δημοπρατηθούν τα άλλα δύο έργα που εντάχτηκαν στο πρόγραμμα θα γνωρίζουμε τι ποσό θα έχει μείνει αδιάθετο από τον άξονα κι αν αυτό δεν επαρκεί έχουμε ήδη καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση προς την Περιφέρεια Ηπείρου για την χρηματοδότηση του έργου η οποία δύναται να συμπληρωθεί τη δανειοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων», ανέφερε ο κ. Μπέκας.

 

Για τη λίμνη και τον βιολογικό

Ο Δήμαρχος στάθηκε και στο θέμα που έχει προκύψει με τη λίμνη Παμβώτιδα τονίζοντας πως το ενδιαφέρον ορισμένων αυτή την περίοδο της ανομβρίας είναι όψιμο.

«Είναι σύνηθες να θυμόνται ορισμένοι τη Λίμνη όταν έχει ανομβρία. Δεν είναι όμως θέμα εντυπώσεων αλλά ουσίας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μείζον θέμα για τη λίμνη είναι η θεσμοθέτηση του Προεδρικού Διατάγματος. Οι φορείς της αυτοδιοίκησης έχουμε κάνει πολλά για την προστασία της, ήρθε η ώρα και το κράτος που είναι υπεύθυνο για το υδάτινο στοιχείο της να δράσει. Η πρότασή μας ήταν και παραμένει ξεκάθαρη: Όλοι οι φορείς που διαχρονικά έχουν αποδείξει ότι κάνουν ενέργειες για το καλό της Λίμνης, Περιφέρεια, Δήμος, Φορέας, Πανεπιστ’ημιο να μπουν υπό την ομπρέλα του κράτους και να δράσουν κάτω από ένα συγκεκριμένο πλάνο», σημείωσε ο κ. Μπέγκας.

Τόσο ο ίδιος όσο και ο αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας μάλιστα αναφέρθηκαν, μετά από ερωτήσεις, και στο θέμα της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού επισημαίνοντας ότι οι δυσκολίες που υπάρχουν στην ολοκλήρωση της ένταξής του στο ΕΣΠΑ έρχονται από την λανθασμένη επιλογή της Δημοτικής Αρχής Γκόντα να προχωρήσει το έργο με τη μέθοδο μελέτη-κατασκευή η οποία έφερε τρομακτικές καθυστερήσεις.

«Δίνουμε μια μάχη τόσο σε τεχνοκρατικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο προκειμένου το έργο να τύχει της χρηματοδότησης που πρέπει. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε. Το θέμα τέθηκε και από τον Δήμαρχο στον Πρωθυπουργό, είναι ενήμεροι οι αρμόδιοι υπουργοί και οι τοπικοί βουλευτές για τη σημασία του έργου και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις τους υπάρχει θετικό κλίμα για να λυθεί», υπογράμμισε ο κ. Μανταλόβας.

«Είναι μια παρέμβαση που εντάσσεται στη συνολικότερη προσπάθεια που γίνεται για την προστασία του οικοσυστήματος της Λίμνης και φυσικά μια απαραίτητη παρέμβαση γιατί τα όρια του βιολογικού δεν επαρκούν να εξυπηρετήσουν μια δυναμική  πόλη όπως είναι τα Γιάννινα και όχι μόνο», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.

Δ.Τ. ΜΕΛΕΤΗ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ 21-9-2017