Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας στα Ιωάννινα

Youth Entrepreneurship Summer program (YES)
28 Ιουνίου – 4 Ιουλίου 2018

Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε, η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα φαντάζουν ως σημαντικές επιλογές που δίνουν προοπτική για έξοδο από την κρίση. Ειδικά στην Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με τους διεθνείς δείκτες υστερεί στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, η προσπάθεια για ενίσχυσή τους είναι απαραίτητη.
Η καινοτομία και η επιχειρηματική κουλτούρα είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα εκπαίδευσης και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), θεωρώντας ότι αυτή η κουλτούρα μπορεί και πρέπει να διαμορφωθεί στους νέους, ήδη έχει ξεκινήσει δράσεις προώθησης της καινοτομίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας. Παράδειγμα αυτών των δράσεων είναι ο διαγωνισμός Ennovation που διεξάγεται για 11η χρονιά φέτος σε συνεργασία με 20 άλλα Πανεπιστήμια και συγκεντρώνει προτάσεις από περισσότερους από 300 φοιτητές ετησίως, ή το φοιτητικό συνέδριο που διοργανώνεται κάθε χρόνο από φοιτητές του Τμήματος ΔΕΤ.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ δημιούργησε το 2010 και από τότε υποστηρίζει το Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας. Φέτος σε συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών και τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων διοργανώνεται το Θερινό Σχολείο στα Ιωάννινα.

Σε ποιους απευθύνεται
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου (Α’, Β’ και Γ’ τάξης), με επάρκεια στην Αγγλική γλώσσα, που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες σχετικά με θέματα επιχειρήσεων και επιχειρηματικότητας.
Οι συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες έχουν την ευκαιρία, με διαδραστικό και ευχάριστο τρόπο, να προσεγγίσουν την επιχείρηση και την επιχειρηματική διαδικασία. Με μαθήματα, αναλύσεις πραγματικών επιχειρήσεων (case studies), συμμετοχή σε επιχειρηματικά παιχνίδια, εργαστηριακές ασκήσεις και άλλες ομαδικές δραστηριότητες, εξοικειώνονται με πολλές έννοιες της Διοίκησης Επιχειρήσεων, όπως η οργάνωση επιχειρήσεων, η ηγεσία, η ομαδικότητα, το μάρκετινγκ, η χρηματοοικονομική διοίκηση, η καινοτομία, η στρατηγική, η διοίκηση ανθρωπίνων πόρων και πολλά άλλα.
Ταυτόχρονα, προσεγγίζουν την επιχειρηματικότητα, ξεκινώντας από την αναγνώριση και αξιολόγηση της ιδέας και της επιχειρηματικής ευκαιρίας, συνεχίζοντας στην κινητοποίηση πόρων για τη δημιουργία επιχείρησης και καταλήγοντας στη διαχείριση της ανάπτυξής της, συντάσσοντας ταυτόχρονα το επιχειρηματικό σχέδιο για μια δική τους ιδέα.

Πότε και Πού θα διεξαχθεί
Το πρόγραμμα στα Ιωάννινα θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 28 Ιουνίου έως και την Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018 στο Συγκρότημα Παιδαγωγικής Ακαδημίας – 4ο Λύκειο.
Οι μαθητές απασχολούνται από τις 09.45 το πρωί έως τις 17.00 το απόγευμα.

Ανάπτυξη Επιχειρηματικής Ιδέας
Οι συμμετέχοντες αναπτύσσουν επιχειρηματικό σχέδιο νέας επιχείρησης το οποίο επεξεργάζονται στο πλαίσιο ομάδας και παρουσιάζουν την τελευταία μέρα του προγράμματος.

Διδάσκοντες
Στο πρόγραμμα διδάσκουν μέλη του Διδακτικού Προσωπικού του ΟΠΑ και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς και Επιστημονικοί Συνεργάτες με μεγάλη διδακτική και ερευνητική εμπειρία. Τέλος, στο πρόγραμμα συμμετέχουν και προσκεκλημένοι επιχειρηματίες και στελέχη που δίνουν τη δική τους, πιο πρακτική οπτική στα θέματα που αναπτύσσονται.

Συμμετοχή
Μέχρι σήμερα έχουν παρακολουθήσει το πρόγραμμα 470 μαθητές από 220 σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα (65% από Αττική, 35% από επαρχία). Η επιλογή των υποτρόφων γίνεται μετά από συμμετοχή των υποψηφίων σε τεστ δεξιοτήτων (τύπου GMAT) το οποίο πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν την έναρξη του προγράμματος και αξιολογεί την αναλυτική ικανότητα των μαθητών σε μαθηματικό και λεκτικό επίπεδο.
Όλοι οι συμμετέχοντες λαμβάνουν πιστοποιητικό παρακολούθησης του σεμιναρίου από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πληροφορίες και Δηλώσεις Συμμετοχής
Επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 8203 827, στο e-mail yes@aueb.gr ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος www.yes.aueb.gr.

Με την υποστήριξη του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας ACEin του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Δήμου Ιωαννιτών και τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων.

YES_2018_IOANNINA_outlines