Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Μήνυμα από την Πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας

Η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Με αφορμή το γεγονός αυτό η Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Ιωαννιτών Χριστίνα Κωτσαντή απευθύνει το ακόλουθο μήνυμα:

«Η 25η Νοέμβρη αποτελεί την Διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, όπως αυτή ανακηρύχτηκε την 17η Δεκεμβρίου του 1999. Τότε , για πρώτη φορά και 51 έτη μετά από την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του ανθρώπου αναγνωρίστηκε επισήμως αυτό το σημαντικό ζήτημα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η βία κατά των γυναικών είναι ίσως η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένα θέμα επίκαιρο όσο ποτέ. Η υποχρεωτική παραμονή μας στο σπίτι λόγω της πανδημίας εντείνει τις συγκρούσεις μεταξύ των ζευγαριών στις οικογένειες. Συχνά θύματα αυτών των συγκρούσεων είναι οι γυναίκες με τον υποχρεωτικό εγκλεισμό να τους δημιουργεί την αίσθηση του αδιεξόδου. Είναι εξαιρετικά σημαντική η γνώση και ο σεβασμός όλων των δικαιωμάτων από όλους μας στην καθημερινότητά μας.

Διαπιστώνουμε με λύπη ότι 72 έτη μετά τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Πόλεμοι, αγώνες, επαναστάσεις, απεργίες, θυσίες και αυταπάρνηση χρειάστηκαν για να επιτευχθούν και να καθιερωθούν πολλά από τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι μορφές έκφρασης της ‘’Βίας κατά των Γυναικών’’ είναι ποικίλες. Η πραγματική τους υπόσταση διαφοροποιείται με αποτέλεσμα την καταπάτηση κάθε φορά ενός διαφορετικού ανθρώπινου δικαιώματος ή συχνά και περισσότερων του ενός.

Η διαφοροποίηση στο σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών στις διάφορες κοινωνίες, ανά τον κόσμο, είναι αναμφισβήτητα μεγάλη . Ακόμη και στις πιο δημοκρατικές σύγχρονες δυτικές κοινωνίες της μεγάλης οικονομικής και τεχνολογικής ανάπτυξης και προόδου διαπιστώνονται ακόμα σοβαρά προβλήματα όσον αφορά την αντιμετώπιση των φύλων.

Ο αγώνας που έχουμε μπροστά μας είναι σκληρός και άνισος.

Έχουμε να παλέψουμε με παγιωμένες αντιλήψεις και πεποιθήσεις, που συχνά αποτελούν δομικά στοιχεία της προσωπικότητας των συνανθρώπων μας.

Έχουμε όμως ένα μοναδικό όπλο για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος, την διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας.

Είναι καθήκον μας να σταματήσουμε να ανατρέφουμε ΘΥΤΕΣ και ΘΥΜΑΤΑ.

Ας μάθουμε όλοι στα παιδιά μας να αγαπάμε ο ένας τον άλλον σεβόμενοι τα ΑΝΘΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ δίνοντας το καλό παράδειγμα.

Σημασία έχει ο τρόπος που μαθαίνουμε να αγαπάμε τον άλλον χωρίς προϋποθέσεις».