Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Με την πλέον νόμιμη και γρήγορη διαδικασία ο δρόμος προς τον Άγιο Παΐσιο

Η «Ενότητα Πολιτών» και ο επικεφαλής της, μετά από ολιγοήμερη ραστώνη, ανακάλυψαν «περίεργη ανάθεση» από τη Δημοτική Αρχή αλλά και έλλειμμα ενημέρωσης για το προσφυγικό και τη δομή του Κατσικά.

Στην προσπάθειά τους, που γίνεται εμμονή, να ασκήσουν αντιπολίτευση, πέφτουν σε σοβαρά λάθη και ανακρίβειες.

Προφανώς αυτό δεν γίνεται από άγνοια αλλά με σκοπιμότητα καθώς πρόκειται για ζητήματα που έχουν απαντηθεί ενδελεχώς σε συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων.

Η Ενότητα Πολιτών λοιπόν γνωρίζει ότι το αίτημα για την κατασκευή του δρόμου προς την εκκλησία του Αγίου Παισίου, υπεβλήθη από την Μητρόπολη Ιωαννίνων στις 8 Φεβρουαρίου.

Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμου στο Φανάρι και η συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, όπου εκεί οριστικοποιήθηκε τόσο η επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου στα Γιάννενα όσο και ο ακριβής της χρόνος.

Την ίδια ημέρα ο δήμαρχος διαβίβασε το έγγραφο στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ώστε να κινηθεί η διαδικασία για την κατασκευή του δρόμου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της 18ης Μαρτίου, προχώρησε στην τροποποίηση του προϋπολογισμού ώστε να δεσμευτεί πίστωση για το συγκεκριμένο έργο και στην τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος προκειμένου να συμπεριληφθεί η κατασκευή του δρόμου.

Πρόκειται, όπως γνωρίζει καλά η παράταξη του κ. Μπέγκα, για διαδικασίες απαραίτητες ώστε να υλοποιηθεί η παρέμβαση.

Η τροποποίηση του προϋπολογισμού επικυρώθηκε στις 27 Μαρτίου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Ο Δήμος ξεκίνησε άμεσα την διαδικασία θεωρώντας ότι η κατασκευή του δρόμου προς το Ναό του Αγίου Παισίου, αποτελεί την ελάχιστη υποχρέωσή του.

Εκτίμηση της Δημοτικής Αρχής άλλωστε, όπως έχει τονίσει ο δήμαρχος, είναι πως η πόλη οφείλει να δείξει το καλύτερό της πρόσωπο κατά την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη καθώς πρόκειται για την κορυφαία προσωπικότητα της Ορθοδοξίας αλλά και προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας.

Ο Δήμος ακολουθώντας το θεσμικό πλαίσιο περί απρόβλεπτων καταστάσεων προχώρησε σε διαγωνιστική διαδικασία με περιορισμένο αριθμό συμμετοχών, διαδικασία πλήρως νόμιμη και εντελώς διαφορετική απ΄αυτή της απευθείας ανάθεσης.

Στην προκειμένη περίπτωση κλήθηκαν και κατέθεσαν προσφορές  πέντε εργοληπτικές εταιρίες που εκτελούν παρόμοια έργα στο Δήμο Ιωαννιτών αυτή την περίοδο.

Είναι ο μοναδικός τρόπος, που οριακά, διασφαλίζει την εκτέλεση του έργου μέχρι τις αρχές του Ιουλίου που είναι προγραμματισμένη η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Η Δημοτική Αρχή στηρίζει έμπρακτα το έργο της Μητρόπολης. Δεν επιδιώκει εντυπώσεις αλλά εργάζεται με συνέπεια για την ουσία.

Η κοινωνία προφανώς και βλέπει και κρίνει… Μπορεί επίσης και να συγκρίνει!

Σε ότι αφορά το προσφυγικό, το οποίο επανέρχεται με αφορμή την απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Κατσικά, η Δημοτική Αρχή υπενθυμίζει ότι η ενημέρωση ήταν κάτι παραπάνω από πλήρης, σε σειρά συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το διάστημα αυτό, κι όχι μόνο, υλοποιήθηκαν συγκεκριμένες δράσεις από το Συντονιστικό Κέντρο του Δήμου εντός και εκτός του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών.

Μεταξύ των άλλων:

  • Έγινε ενημέρωση για τα μέτρα περιορισμού της επιδημίας σε πολλές γλώσσες και σε συνεργασία με την ελληνική αστυνομία.
  • Έγινε διανομή υλικού.
  • Αυξήθηκαν τα μέτρα ελέγχου από την Αστυνομία.
  • Έγινε σύσκεψη με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών.
  • Έγινε σύσκεψη με τους εργαζόμενους στη δομή οι οποίοι ενημερώθηκαν για τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται καθημερινά.
  • Είναι μόνιμη η συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία, τον ΔΟΜ και άλλους οργανισμούς που ασχολούνται με το προσφυγικό.
  • Ενημερωτικά ηχητικά μηνύματα για τα περιοριστικά μέτρα μεταδίδονται και από τον Δημοτικό Ραδιοφωνικό Σταθμό σε διάφορες γλώσσες.
  • Έγινε πλήρης καταγραφή των προβλημάτων τα οποία μεταφέρθηκαν εγγράφως από τον Δήμαρχο στους αρμόδιους υπουργούς.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο επικοινωνίας  του Δήμου, με όλους τους Προέδρους των Κοινοτήτων, για την ενημέρωση των δράσεων σχετικά με τον COVID – 19,   ο Πρόεδρος της Κοινότητας  του Κατσικά δεν εξέφρασε την ανησυχία του για το εν λόγω θέμα.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι είναι η πρώτη φορά,  από το 2016 όπου ξεκίνησε η ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή μας, που ο Δήμος ανακοινώνει επίσημα  τους αριθμούς των μεταναστών και προσφύγων που διαμένουν στη περιοχή μας μέσω των μηνιαίων  συναντήσεων της Αστικής Ομάδας Εργασίας  στην οποία συμμετέχουν Κρατικοί Φορείς, Διεθνείς  οργανισμοί, ΜΚΟ, και άλλοι Δήμοι.

Επιπρόσθετα δημιούργησε το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι των προσφύγων και μεταναστών καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή και εργάζεται και συνεργάζεται. Αυτό μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει ο καθένας, υπό την προϋπόθεση, ότι δε μένει προσκολλημένος στο παρελθόν και σε χαμένα μεγαλεία…