Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Με τις καλύτερες συνθήκες η έναρξη της σχολικής χρονιάς

Τις καλύτερες συνθήκες για την ασφαλή έναρξη και λειτουργία των σχολικών μονάδων έχει δημιουργήσει ο Δήμος Ιωαννιτών σε συνεργασία με το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας της περιοχής.

Όλα τα σχολεία έχουν εφοδιαστεί με απολυμαντικά υλικά για τον καθαρισμό, με αντισηπτικά για τους μαθητές ενώ υπάρχει η δυνατότητα να χορηγηθούν και μάσκες σε περιπτώσεις που προκύψει τέτοια ανάγκη.

Σε όλες τις σχολικές μονάδες βρίσκονται ήδη οι καθαρίστριες που προσελήφθησαν στο πλαίσιο της προκήρυξης του Αυγούστου. Επίσης διατίθενται έντεκα καθαρίστριες από το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας ενώ άλλες δώδεκα προσλαμβάνονται με τετράμηνες συμβάσεις ώστε να καλυφθούν πλήρως οι αυξημένες ανάγκες που έχουν ανακύψει λόγω της πανδημίας.

Πέρα από όλα αυτά, ο Δήμος και οι Σχολικές Επιτροπές εκτελούν σειρά παρεμβάσεων που επιλύουν προβλήματα στα κτιριακά συγκροτήματα ενώ θα είναι σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση όποιας ανάγκης ανακύψει το επόμενο διάστημα.

Σκοπός είναι τα σχολεία να ξεκινήσουν με τους καλύτερους όρους και σε συνθήκες ασφάλειας την λειτουργία τους, όπως τόνισε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ.

«Η έναρξη της σχολικής χρονιάς γίνεται κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες. Απαιτεί από όλους αυξημένη επαγρύπνηση και τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Είμαι βέβαιος ότι η εκπαιδευτική κοινότητα θα δώσει τον καλύτερό της εαυτό της, είμαι σίγουρος ότι οι γονείς θα ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα και είμαι απόλυτα σίγουρος ότι τα παιδιά μας θα δείξουν την μέγιστη υπευθυνότητα» τόνισε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος.

Ο κ. Ελισάφ ευχαρίστησε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου και τις Σχολικές Επιτροπές που εργάστηκαν και εργάζονται ώστε τα σχολεία να είναι έτοιμα για την έναρξη της Δευτέρας.

Παράλληλα αναφέρθηκε και σε σειρά παρεμβάσεων που γίνεται στα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου.

Σε εξέλιξη βρίσκεται εργολαβία ύψους ενός εκατομμυρίου που περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε είκοσι σχολεία του Δήμου ενώ σε άλλα δεκαέξι τοποθετούνται αλεξικέραυνα.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποπεράτωσης του Γυμνασίου Πεδινής ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες λόγω του αριθμού μαθητών, θα ξεκινήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες άλλες δύο εργολαβίες συνολικού προυπολογισμού 300 χιλιάδων ευρώ, είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός ώστε να τοποθετηθούν ράμπες ΑμΕΑ, γίνονται διαγραμμίσεις σε όλα τα σχολεία, ολοκληρώνονται τα έργα για την αδειοδότηση του Μουσικού Σχολείου, ανακατασκευάζεται το πεζοδρόμιο στην Ακαδημία και θα ξεκινήσει η ανάπλαση της αυλής στο ίδιο σχολικό συγκρότημα.

Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι βρίσκεται στην τελική φάση η τοποθέτηση μιας επιπλέον αίθουσας για τις ανάγκες του 28ου Νηπιαγωγείου και σύντομα ξεκινά η διαμόρφωση των σχολικών εγκαταστάσεων στο παλιό Χατζηκώστα. Αναγνώρισε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις όμως έπρεπε να ξεπεραστεί μία σειρά σοβαρών γραφειοκρατικών προβλημάτων στα οποία εμπλέκονταν πολλοί και διαφορετικοί φορείς.

«Θα είμαστε εδώ ώστε να αντιμετωπίσουμε όποιο πρόβλημα προκύψει. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει η ωριμότητα όλων για τήρηση των υγειονομικών μέτρων που απαιτεί η δύσκολη περίοδος που διανύουμε. Η τήρηση των μέτρων είναι η ασπίδα για την ασφάλεια των παιδιών και της κοινωνίας», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Γιάννης Αιβατίδης σημείωσε ότι τα σχολεία είναι ζωντανοί οργανισμοί και ο δήμος θα είναι παρών για την αντιμετώπιση όποιου προβλήματος ανακύψει.

«Έχουμε κάνει ήδη συσκέψεις με όλους τους φορείς της εκπαίδευσης. Προγραμματίσαμε την έναρξη της χρονιάς και είμαστε σε συνεχή επαφή για την επίλυση προβλημάτων» σημείωσε και τόνισε ότι παράλληλα ο Δήμος εξετάζει όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν για την δημιουργία νέων σχολικών υποδομών.

Τις παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν σε όλα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια παρουσίασε η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φιλιώ Νόκα- Ζαράχη, παρεμβάσεις που επιλύουν καθημερινά προβλήματα των σχολείων και αναβαθμίζουν τις υποδομές τους.

Όπως είπε ολοκληρώθηκε η κατανομή χρημάτων σε όλα τα σχολεία για την προμήθεια των απαραίτητων υλικών και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές θα ανταποκριθούν άριστα στα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα.

«Βιώνουμε μία εντελώς διαφορετική χρονιά. Ο ρόλος των εκπαιδευτικών είναι πολύ σημαντικός καθώς θα πρέπει να συμβάλλουν ώστε τα παιδιά να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Τα παιδιά είμαι σίγουρη ότι θα ανταποκριθούν και θα προσαρμοστούν στα μέτρα για περιορισμό της πανδημίας. Οι γονείς πρέπει να κλείσουν τα αυτιά τους σε φωνές που λένε ότι δεν υπάρχει ιός και να βοηθήσουν τα παιδιά για την τήρηση των μέτρων» επεσήμανε η κ. Νόκα.

Ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βασίλης Τσαμπαλάς ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια υλικών για όλες τις σχολικές μονάδες ενώ είχαν προηγηθεί όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την βελτίωση των υποδομών.
«Χρειάζεται να είμαστε όλοι σε εγρήγορση. Και θα είμαστε. Υπάρχουν σαφείς οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για την λειτουργία των σχολείων και τους κανόνες και πρέπει να τηρούνται για την ασφάλεια του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας», ανέφερε ο κ. Τσαμπαλάς.

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο Δήμαρχος Ιωαννίνων ρωτήθηκε για τα θετικά κρούσματα στην δομή της Αγίας Ελένης. «Δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση. Γνωρίζαμε ότι οι προσφυγικές δομές αποτελούν από τους πλέον ευάλωτους χώρους. Ελπίζω το πρόβλημα να περιοριστεί και να μην πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις», ανέφερε.

Και με αφορμή τα γεγονότα στη Μόρια τόνισε ότι το μεταναστευτικό αποτελεί ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα ενώ διευκρίνισε πως δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για μετακινήσεις προς τις δομές της περιοχής.

Αναφερόμενος στο έγγραφο του Περιφερειάρχη για την αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων με το Νέο Κλειστό και την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης της έκτασης –εκκρεμότητα που έρχεται από το παρελθόν- ώστε να γίνουν και νέες αθλητικές εγκαταστάσεις ο δήμαρχος σημείωσε ότι θα επιδιωχθεί η καλύτερη δυνατή λύση μέσα από διάλογο.

Τόνισε ότι πρόθεση του Δήμου είναι να λύσει τις όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν με την παραχώρηση της έκτασης στην Ανατολή ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που υφίστανται.

Σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η τοποθέτηση και η λειτουργία νέων αθλητικών εγκαταστάσεων στα Καρδαμίτσια, ο δήμος θα προχωρήσει τον δικό του σχεδιασμό που προβλέπει την δημιουργία αθλητικού πυρήνα στην συγκεκριμένη περιοχή.