Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Νέα κουλτούρα στα έργα και το μεγαλύτερο επενδυτικό πακέτο που είχε πότε ο Δήμος και η ΔΕΥΑΙ η «προίκα» του τεχνικού προγράμματος

Στην έγκριση του τεχνικού προγράμματος έργων για το 2019 προχώρησε, με αυξημένη πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Όπως είπε μάλιστα ο ένας εκ των εισηγητών, αντιδήμαρχος έργων, Γιάννης Λιόντος, το τεχνικό πρόγραμμα είναι το τελευταίο της παρούσας Δημοτικής Αρχής αλλά ταυτόχρονα και «το πρώτο από τα επόμενα τέσσερα που θα προγραμματίσει για την ερχόμενη δημοτική περίοδο αφού θα είναι η ίδια ξανά στο τιμόνι του Δήμου».

 

Νέα κουλτούρα έργων

Το τεχνικό πρόγραμμα του 2019 περιλαμβάνει 15 νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 3.9 εκ. ευρώ, ωστόσο αν σε αυτά προστεθούν τα 25 έργα συνολικού προϋπολογισμού 13 εκ. ευρώ που είναι σε εξέλιξη και ακόμα 13 αξίας 8,8 εκ. ευρώ που βρίσκονται στο στάδιο της δημοπράτησης, με εξασφαλισμένους πόρους, μιλάμε για ένα πρόγραμμα έργων που ξεπερνά τα 25,7 εκ. ευρώ και είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά προγράμματα που εκτελεί δήμος της χώρας.

Όλα αυτά τη στιγμή που το μεγαλύτερο επίτευγμα της σημερινής Δημοτικής Αρχής είναι ότι κατόρθωσε να φέρει μια νέα κουλτούρα έργων.

Όπως ανέφερε ο κ. Λιόντος: «Καταργήσαμε, στο μέτρο του δυνατού, την λογική του ‘ράβε-ξήλωνε’, που μάστιζε επί δεκαετίες τον Δήμο και κατέστρεφε την καθημερινότητα των Δημοτών. Κάθε έργο που κάναμε, δεν έχει λόγο να υποβαθμιστεί από επακόλουθες παρεμβάσεις, αφού όλα τα υπόγεια και λοιπά αναγκαία δίκτυα έχουν προβλεφθεί στην αρχική κατασκευή και κάθε αναγκαία συνεννόηση με παρόχους έχει διεξαχθεί έγκαιρα».

Παράλληλα το τεχνικό πρόγραμμα έγινε με γνώμονα την ισόρροπη ανάπτυξη του Δήμου, ενώ δόθηκε έμφαση σε «ξεχασμένες» γειτονιές και περιοχές που είχαν χρόνια να δουν έργα υποδομής.

«Είναι προφανές, ότι και σε αυτή, την τελευταία πινελιά ενός μεγάλου έργου, η φιλοσοφία τούτης της δημοτικής αρχής, για άρση της ανισότητας μεταξύ των ενοτήτων κάνοντας έργα σε όλο το μήκος και πλάτος του δήμου, στοχεύοντας στις υποδομές, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τους κοινόχρηστους χώρους, στον ευπρεπισμό του δημόσιου χώρου, είναι ισχυρά αποτυπωμένη.

Βάλαμε τέλος στη λογική της μικροεξυπηρέτησης και της σπατάλης, δημοπρατώντας μαζικά, έργα της ίδιας κατηγορίας, ώστε να εξασφαλίζουμε μεγάλες εκπτώσεις και να επεκτείνουμε το έργο σε ακόμα μεγαλύτερη έκταση, σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες.

Τις Δημοτικές Ενότητες, οι οποίες ωφελούνται και από το φετινό Τεχνικό Πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιόντος.

Τα νέα έργα

  ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ 2019 ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ
1 Αναβάθμιση υποδομών στην ΔΕ Παμβώτιδας  (ΚΑΠ ΕΠΕΝΔ.ΔΑΠΑΝΩΝ) 450.000,00
2 Τεχνικές παρεμβάσεις για την βελτίωση της ποιότητας ζωής στις Δημοτική Ενότητα  Μπιζανίου (ΚΑΠ ΕΠΕΝΔ. ΔΑΠΑΝΩΝ) 400.000,00
3 Κατασκευή νέου αθλητικού κέντρου στην περιοχή των Σεισμοπλήκτων  (ΚΑΠ ΕΠΕΝΔ.ΔΑΠΑΝΩΝ) 250.000,00
4 Αναβάθμιση κοινόχρηστου χώρου στον εσωτερικό ιστό της Ανατολής (περιοχή Μαγκλαραϊικα) (ΚΑΠ ΕΠΕΝΔ.ΔΑΠΑΝΩΝ) 350.000,00
5 Αναβάθμιση κεντρικής πλατείας στο ΔΔ Μαρμάρων (ΚΑΠ ΕΠΕΝΔ.ΔΑΠΑΝΩΝ) 250.000,00
6 Αναβάθμιση αθλητικών χώρων για την ασφαλή χρήση τους (ΚΑΠ ΕΠΕΝΔ.ΔΑΠΑΝΩΝ) 200.000,00
7 Εργασίες συντήρησης οδικού δικτύου αρμοδιότητας Δήμου Ιωαννιτών – Β’ Φάση Οδού Πανεπιστημίου και καθέτων σε αυτή (ΚΑΠ ΕΠΕΝΔ.ΔΑΠΑΝΩΝ) 500.000,00
8 Κατασκευή νέου κόμβου στη διασταύρωση των οδών Μακαρίου και Βογιάνου (ΚΑΠ ΕΠΕΝΔ.ΔΑΠΑΝΩΝ) 400.000,00
9 Ανάπλαση & κατασκευή χώρου αθλοπαιδιών ( γήπεδο 5χ5) στο ΔΔ Κουτσελιού (ΚΑΠ ΕΠΕΝΔ.ΔΑΠΑΝΩΝ) 200.000,00
10 Προστασία – ανάδειξη και διαμόρφωση σε χώρο δασικής αναψυχής του δασυλίου Γορίτσας (Ζευγάρια) (ΚΑΠ ΕΠΕΝΔ. ΔΑΠΑΝΩΝ) 100.000,00
11 Αναβάθμιση κοινόχρηστου χώρων στην περιοχή Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος και Αγίας Αικατερίνης (ΚΑΠ ΕΠΕΝΔ. ΔΑΠΑΝΩΝ) 100.000,00
12 Υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις άμεσης εφαρμογής, στο πλαίσιο υλοποιήσης του ΣΒΑΚ (ΚΑΠ ΕΠΕΝΔ. ΔΑΠΑΝΩΝ) 40.000,00
13 Υγρομόνωση – Θερμομόνωση οροφής και αναγκαίες βελτιιώσεις κτηρίου Πνευματικού Κέντρου.(ΚΑΠ ΕΠΕΝΔ.ΔΑΠΑΝΩΝ) 150.000,00
14 Κατασκευή έργων υποδομής σε περιοχές των επεκτάσεων της ΔΕ Ιωαννίνων 2018-2019(Καρδαμίτσια – Νέα Ζωή – Λασπότοπος – Βοτανικός ) / Γ’ ΦΑΣΗ (ΕΙΣΦΟΡΑ) 400.000,00
15 Σήμανση οδικού δικτύου (ΚΑΠ ΕΠΕΝΔ. ΔΑΠΑΝΩΝ) 100.000,00
  ΣΥΝΟΛΟ 3.890.000,00 

 

Επενδυτικό πακέτο 130 εκ. ευρώ

Ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Θανάσης Μανταλόβας, κατά την εισήγηση του, παρουσίασε με στοιχεία το εύρος των τεχνικών παρεμβάσεων που σχεδίασε, προγραμμάτισε,  υλοποίησε και συνεχίζει να υλοποιεί ο Δήμος Ιωαννιτών από το 2015 μέχρι και σήμερα.

Ένα τεχνικό πρόγραμμα που σε αυτό το διάστημα περιλαμβάνει συνολικά 110 έργα προϋπολογισμού 77 εκ. ευρώ με 31 εξ αυτών να είναι ήδη ολοκληρωμένα, 25 να βρίσκονται σε εξέλιξη, 13 σε διαδικασία άμεσης δημοπράτησης, 35 προγραμματισμένα, ενώ έχουν υποβληθεί προτάσεις για χρηματοδότηση συνολικά 5 νέων έργων με αυτό του Μεγάλου Δακτυλίου της πόλης, προϋπολογισμού 27 εκ. ευρώ, να υποβάλλεται άμεσα στις αρχές του νέου έτους.

Όπως τόνισε ο κ. Μανταλόβας, από ένα τεχνικό πρόγραμμα δεν θα μπορεί να απουσιάζει η ΔΕΥΑΙ, η μεγαλύτερη Δημοτική Επιχείρηση των Ιωαννίνων που καλείται να υλοποιήσει για τα επόμενα χρόνια ένα πρόγραμμα 51 εκ. ευρώ, το μεγαλύτερο που είχε ποτέ.

«Κάπως έτσι πορευτήκαμε και φτάσαμε σήμερα στο σημείο να υλοποιούμε ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά προγράμματα.

Ακολουθήσαμε πιστά την αρχή της επιστροφής των πόρων που μας εμπιστεύθηκαν οι συμπολίτες μας – κυρίως μέσω της εισφοράς σε χρήμα. Γι’ αυτό τα επιστρέφουμε με έργα κατασκευής υποδομών, προϋπολογισμού τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ, στις πιο υποβαθμισμένες και ξεχασμένες για πολλά χρόνια γειτονιές της πόλης.

Μέχρι τέλος της θητείας μας, στο τέλος του 2019,  θα έχουμε διαθέσει από ίδιους πόρους του Δήμου περισσότερα από 35 εκατ. ευρώ, ενώ αν σε αυτά προσθέσουμε τις χρηματοδοτήσεις των έργων από το  ΕΣΠΑ και από τον ‘Φιλόδημο’ , ο Δήμος Ιωαννιτών μαζί με τη ΔΕΥΑΙ θα έχει χρηματοδοτήσει και θα έχει σε εξέλιξη έργα που υπερβαίνουν τα 130 εκ. ευρώ. Η επόμενη Δημοτική Αρχή θα βρει το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα που υπήρξε ποτέ στα Γιάννενα», τόνισε ο κ. Μανταλόβας για να καταλήξει:

«Η πόλη μας και η δημοτική της αρχή δεν έχει ανάγκη από «κορδέλες». Δεν έχουμε το άγχος της κορδέλας,  αλλά την αγωνία της υλοποίησης ενός προγράμματος  που απαντά στις ανάγκες των συμπολιτών μας.

Δίνουμε ένα συνεχή αγώνα για τη βελτίωση της καθημερινότητας αλλά και για την αύξηση της ελκυστικότητας της πόλης μας. Η υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος δεν αποτελεί για εμάς «αγώνα ταχύτητας», απλώς για να κοπούν μερικές κορδέλες στη λήξη της θητείας μας.

Θέλουμε να είμαστε αποδοτικοί και αποτελεσματικοί. Το έχουμε καταφέρει. Ασφαλώς υπάρχουν και καθυστερήσεις, υπάρχουν και λάθη αλλά είμαστε εμείς που έχουμε κατασκευάσει τα περισσότερα χιλιόμετρα πεζοδρομίων, που εκτελούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανάπλασης πλατειών, τα περισσότερα χιλιόμετρα ασφαλτοστρώσεων, που θα παραδώσουμε περισσότερες από 50 πιστοποιημένες παιδικές χαρές, νέους αθλητικούς χώρους και ταυτόχρονα κατασκευάζουμε τις βασικές υποδομές στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές του Δήμου μας».

 

Ποιοτικό αποτύπωμα σε όλο το Δήμο

Κλείνοντας τη συζήτηση ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Από την πρώτη μέρα τη θητείας μας μέχρι και σήμερα αποδείξαμε ότι κινηθήκαμε σε μια λογική που έχει ως προτεραιότητα την ισόρροπη ανάπτυξη του Δήμου. Καταρτίσαμε ένα εξαιρετικό πρόγραμμα παρεμβάσεων σε κάθε γειτονιά, σε κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα και είμαστε περήφανοι γιατί παραδίδουμε όχι μόνο πολλά αλλά, κυρίως, ποιοτικά έργα στους δημότες μας. Έργα που βελτιώνουν τη ζωή των συνδημοτών μας και συμβάλουν στη δημιουργία αναπτυξιακών συνθηκών για τον τόπο και μάλιστα μέσα από τις πιο δύσκολες συνθήκες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ποτέ Δημοτική Αρχή στα Γιάννενα».