Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Οι Γιαννιώτες γιόρτασαν την Αποκριά με δεκάδες τζαμάλες Κούλουμα στο πάρκο Λιθαρίτσια

Με σύμμαχο τον καιρό και την καλή διάθεση, οι Γιαννιώτες και οι πολλοί επισκέπτες του τριημέρου, γλέντησαν την Κυριακή της Αποκριάς, γύρω από τις τζαμάλες ενώ γιόρτασαν τα Κούλουμα στο πάρκο Λιθαρίτσια, όπου σημειώθηκε πραγματική … κοσμοπλημμύρα  στην όμορφη εκδήλωση που οργάνωσε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, με χορό, κρασί και σαρακοστιανά εδέσματα.

Τα πατροπαράδοτα  Γιαννιώτικα έθιμα αναβίωσαν για άλλη μια χρονιά με την μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και τις προσπάθειες όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων, του Δήμου Ιωαννιτών και του Πνευματικού Κέντρου, που φροντίζουν να συνεχίζεται κάθε χρόνο η παράδοση του τόπου μας.  Πολλοί ήταν οι ξένοι επισκέπτες που βρέθηκαν στην περιοχή μας για το τριήμερο, αναδεικνύοντας τα Γιάννενα σε έναν αγαπημένο προορισμό για όλο το χρόνο.

Η γιορτή ξεκίνησε από ο πρωί της Κυριακής. Ο κόσμος βγήκε από νωρίς στους δρόμους, συμμετείχε στο εντυπωσιακό καρναβάλι του Κατσικά και συνέχισε το γλέντι στις 70 τζαμάλες που άναψαν σε όλο το Δήμο.

 

Κοσμοσυρροή στα Κούλουμα

Εντυπωσιακή, για μια ακόμη χρονιά, ήταν η συμμετοχή Γιαννιωτών και επισκεπτών κάθε ηλικίας, στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Πνευματικό Κέντρο και ο Δήμος Ιωαννιτών την Καθαρά Δευτέρα στο Πάρκο Λιθαρίτσια. Φασολάδα, λαγάνα και σαρακοστιανά εδέσματα προσφέρθηκαν σε όλους, ενώ το γλέντι και ο χορός με «ζωντανή» παραδοσιακή μουσική, συνεχίστηκε μέχρι αργά το απόγευμα.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, καλωσόρισε τον κόσμο και μίλησε για την ανάγκη που έχουμε όλοι μας ν’ ανταμώνουμε και να γιορτάζουμε μαζί, αλλά και να δείχνουμε την αλληλεγγύη μας ο ένας προς τον άλλο σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, σε μια προσπάθεια οι εκδηλώσεις χαράς να φέρουν θετικά συναισθήματα και στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

«Τα Γιάννενα για ένα ακόμα τριήμερο αποτελέσαν την πρώτη επιλογή για πολλούς έλληνες αλλά και ξένους επισκέπτες. Αποδεικνύεται στην πράξη τι θα πει εξωστρέφεια για το Δήμο Ιωαννιτών και ότι οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Δημοτική μας Αρχή έχουν καταστήσει τα Γιάννενα έναν κορυφαίο προορισμό. Στόχος μας είναι να συνδυάσουμε τον τουρισμό με το πλούσιο πολιτιστικό μας απόθεμα.

Καρναβάλι Κατσικά, Τζαμάλες και Κούλουμα αποτελούν ένα σύγχρονο κομμάτι του πολιτισμού μας και συγκέντρωσαν χιλιάδες κόσμο. Θέλουμε να κρατήσουμε τα έθιμα μας. Θέλουμε να συμμετέχει ο κόσμος.  Γιατί έχει ανάγκη η κοινωνία μας αυτές τις κοινωνικές συναθροίσεις που μας ενώνουν όλους μαζί και μας κάνουν να νιώθουμε πιο κοντά ο ένας στον άλλο», είπε ο κ. Μπέγκας.

Ο Δήμαρχος ευχήθηκε χρόνια πολλά και καλή Σαρακοστή σε όλους, μια ευχή που έδωσε και ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, Κώστας Γκόγκος.

Ο κ. Γκόγκος μίλησε για τη συμβολή όλων – των Πολιτιστικών Συλλόγων, της Δημοτικής Αρχής, του Πνευματικού Κέντρου και των δημοτών- στην τήρηση των εθίμων της Αποκριάς «που μας χάρισαν λίγες μέρες χαράς, σε μια δύσκολη περίοδο».

 

Το Γιαννιώτικο Σαλόνι

Πρώτη επιλογή για τα Κούλουμα αποτέλεσε για πλήθος κόσμου το Γιαννιώτικο Σαλόνι. Ο Δήμος Ιωαννιτών είχε φροντίσει να περιποιηθεί το χώρο κι όσοι βρέθηκαν εκεί απόλαυσαν την ημέρα.

«Το Γιαννιώτικο Σαλόνι υποδέχτηκε αρκετούς συμπολίτες μας αλλά και επισκέπτες της πόλης που θέλησαν να γιορτάσουν τα Κούλουμα στο χώρο του. Ως Δημοτική Αρχή φροντίσαμε να είναι περιποιημένο αν και ξέρουμε ότι δεν είναι ολοκληρωμένο. Η επιλογή τους αυτή μας υποχρεώνει να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα τις διαδικασίες για την πλήρη αναβάθμιση και αξιοποίησή του και πάνω σε αυτό εργαζόμαστε καθημερινά», δήλωσε ο Δήμαρχος.