Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: «Κάθε άνθρωπος μπορεί να κάνει τη διαφορά. Κάθε Κίνηση Μετράει»

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων αποτελεί μια σημαντική στιγμή υπενθύμισης σε όλους μας πως καθημερινά άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες και τα σπίτια τους, αναζητώντας ασφάλεια και προστασία σε άλλες χώρες και πόλεις. Την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου, τιμούμε το σθένος, το κουράγιο και την επιμονή εκατομμυρίων συνανθρώπων μας που έχουν αναγκαστεί να διαφύγουν από πολεμικές αναμετρήσεις και διώξεις. Σε όλο τον κόσμο, κοινότητες, σχολεία, επιχειρήσεις, συλλογικότητες και άνθρωποι όλων των ηλικιών κάνουν μικρές και μεγάλες κινήσεις δείχνοντας αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες.

Φέτος τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων σε έναν διαφορετικό κόσμο. Ο κορωνοϊός έχει αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων και έχει φέρει στο προσκήνιο μια αλληλεγγύη που ξεπερνά τα σύνορα. Μέσα σε αυτή την κρίση συνειδητοποιήσαμε πως χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο και βρεθήκαμε δυνατοί και ενωμένοι στην αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19.

Ο Δήμος Ιωαννιτών σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δρα και κάνει τις δικές του δράσεις για μια πόλη που μας χωράει όλους. Οι πρόσφυγες και οι κοινότητες υποδοχής ανταποκρίθηκαν ενωμένοι σε αυτή την πρόκληση και συνεισέφεραν ώστε κανείς και καμία να μη μείνουν πίσω. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι να είμαστε όλοι ασφαλείς.

Ο Δήμος Ιωαννιτών συμμετέχει σε μια δήλωση έμπρακτης αλληλεγγύης μαζί με άλλους Δημάρχους και τοπικές αρχές από όλο τον κόσμο που συνεισφέρουν ενεργά στην προώθηση της ένταξης και της υποστήριξης των προσφύγων, με την υπογραφή από μέρους του Δημάρχου της εκστρατεία της Ύπατης Αρμοστείας Cities#WithRefugees.

Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας αυτής, σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ αναφέρει: «Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων βρίσκει για μία ακόμη χρονιά τον Δήμο Ιωαννιτών στην πρώτη γραμμή διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος με γνώμονα τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και με σταθερό στόχο την εύρυθμη λειτουργία της πόλης μας και της ζωής των κατοίκων της.

Με στρατηγικό σχέδιο και με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, ο Δήμος Ιωαννιτών διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, συνεργαζόμενος με ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους φορείς και οργανισμούς και πρωτοστατώντας σε δίκτυα πόλεων, στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Πρόσφατα, ο Δήμος Ιωαννιτών και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.). υπέγραψαν μνημόνιο Συνεργασίας για την εδραίωση και την ενδυνάμωση της συνεργασίας τους σε ένα κοινό πεδίο δράσεων προς όφελος των αιτούντων άσυλο, των προσφύγων και των τοπικών κοινωνιών. Παράλληλα, ως Δήμαρχος Ιωαννίνων υπέγραψα την εκστρατεία της Ύπατης Αρμοστείας Cities #WithRefugees, συμμετέχοντας σε μια δήλωση έμπρακτης αλληλεγγύης μαζί με άλλους Δημάρχους και τοπικές αρχές από όλο τον κόσμο, που συνεισφέρουν ενεργά στην προώθηση της ένταξης και της υποστήριξης των προσφύγων».

Αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων καλούμαστε όλοι να ενώσουμε τις φωνές μας και να  κάνουμε μια κίνηση με και για τους πρόσφυγες.