Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Σημαντικές συναντήσεις στην Αλβανία

Σειρά σημαντικών συναντήσεων στην Αλβανία είχε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την εξωστρέφεια της πόλης και την ανάπτυξη συνεργασιών με όμορες περιοχές. Τον δήμαρχο συνόδευε στις επισκέψεις ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ετών οι τουρίστες που έρχονται από την Αλβανία στην Ήπειρο και μάλιστα σε όλη την διάρκεια του έτους είναι οι περισσότεροι από κάθε άλλη χώρα αφήνοντας σημαντικά έσοδα στην περιοχή.

Η ενδυνάμωση και η επέκταση της συνεργασίας μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη.

Από τις σημαντικότερες συναντήσεις που είχε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων ήταν αυτή με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες της Ορθοδοξίας, τον Δήμαρχο Τιράνων, τον Υπουργό Τουρισμού, όπως επίσης και με τους Δημάρχους Αργυροκάστρου και Δρόπολης.

Με τον Αρχιεπίσκοπο

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου είχαν μακρά συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο. Ο Μακαριότατος τους ενημέρωσε για το έργο της Εκκλησίας στην χώρα και για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει.

Ο Δήμαρχος μετέφερε την βούληση για ολόπλευρη στήριξη αυτού του έργου καθώς και των δράσεων που απαιτούνται.

Ο κ. Ελισάφ προσκάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο στα Γιάννενα, σημειώνοντας ότι η πόλη έχει υποχρέωση να τιμήσει το έργο του, την προσφορά του και την μακρά και δύσκολη διαδρομή που έχει διανύσει.

Ο Μακαριότατος αποδέχθηκε την πρόταση σημειώνοντας ότι με χαρά θα βρεθεί στα Γιάννενα, μία πόλη που στάθηκε δίπλα στο ποίμνιό του.

Με τον Δήμαρχο Τιράνων

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συνάντηση με τον Δήμαρχο Τιράνων Εριόν Βελιάι. Ο ίδιος συνδέεται ιδιαίτερα με τα Γιάννενα καθώς πέρασε στην περιοχή ένα μέρος της παιδικής του ηλικίας, φιλοξενούμενος από ανθρώπους που στήριξαν την οικογένειά του.

«Αυτές οι προσωπικές ιστορίες είναι που ενώνουν και μπορούν να ενώσουν ακόμη περισσότερο τους κατοίκους των Τιράνων και των Ιωαννίνων. Οφείλουμε να αυξήσουμε τις καθημερινές, πολιτιστικές, τουριστικές και εκπαιδευτικές ανταλλαγές προς όφελος των πόλων και των κατοίκων», ανέφερε.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ μετέφερε τα αισθήματα συμπαράστασης των Γιαννιωτών για τα θύματα του σεισμού και κάλεσε τον ομόλογό του να επισκεφθεί την πόλη.

«Οι πολιτιστικές, εκπαιδευτικές ακόμα και οι γαστρονομικές ανταλλαγές είναι αυτές που θα μας βοηθήσουν να γνωριστούμε καλύτερα και να αναδείξουμε κοινές αρχές και αξίες», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Ο κ. Ελισάφ είχε ανεπίσημη συνάντηση με την πρώην αντιδήμαρχο Τιράνων και νυν σύμβουλο του Προέδρου της Αλβανίας Μπρουνίλντα Πασκάλι.

Στη συνάντηση διερευνήθηκαν οι δυνατότητες επίσκεψης στα Γιάννενα του Προέδρου της Αλβανικής Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα.

Παράλληλα συζητήθηκαν θέματα για τη βελτίωση των συνθηκών στους Μεθοριακούς Σταθμούς και διευκόλυνσης όσων ταξιδεύουν μεταξύ των δύο χωρών.

Με τον Υπουργό Τουρισμού

Ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου συναντήθηκαν με τον Υπουργό Τουρισμού και Περιβάλλοντος της Αλβανίας Μπλέντι Κλόσι.

Ο Υπουργός ξεκίνησε τη συνάντηση αυτή εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα της ΕΜΑΚ που μετέβη από τα Γιάννενα και συνέδραμε αμέσως μετά το σεισμό.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη του τουρισμού και στις δυνατότητες συνδυασμού του παραθαλάσσιου και ορεινού τουρισμού με εξορμήσεις στα αστικά κέντρα και ειδικά στην πόλη των Ιωαννίνων.

Μάλιστα, έγινε αναφορά σε ευρωπαϊκά προγράμματα και χρηματοδοτήσεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις κοινές αυτές προσπάθειες. Ο υπουργός υποσχέθηκε να επισκεφτεί σύντομα – ως και τον Μάρτιο- τα Ιωάννινα, ώστε πρώτος αυτός να δώσει τον τόνο για συχνότερες επισκέψεις των Αλβανών τουριστών και επισκεπτών και ζήτησε τη συνδρομή του δημάρχου, ώστε η Ελλάδα να έχει παρουσία στο διεθνές συνέδριο τουρισμού που οργανώνεται τον Ιανουάριο με θέμα τη Φιλοξενία και τα σύγχρονα καταλύματα.

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής συναντήθηκαν με τον εμπορικό ακόλουθο της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Μοσχοβή.

Στη συνάντηση ζητήθηκε η βοήθεια του ώστε σε ένα επόμενο τουριστικό roadshow να υπάρξει παρουσία του δήμου Ιωαννιτών στα Τίρανα, όπου και θα χρειαστεί η κινητοποίηση των τοπικών επαγγελματιών της αλβανικής τουριστικής βιομηχανίας, οι οποίοι και κινούν τις εξερχόμενες αλβανικές τουριστικές ροές.

Στο Αργυρόκαστρο

Οι συναντήσεις του Δημάρχου συνεχίστηκαν στο Αργυρόκαστρο με τον δήμαρχο της πόλης Φλαμούρ Γκολέμι και αμέσως μετά με τον Δήμαρχο Δρόπολης Δημήτρη Τόλη.

Η Ελληνική Μειονότητα, όπως τόνισε ο δήμαρχος, πρέπει να αποτελέσει γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας.

Ο Δήμαρχος Δρόπολης τόνισε την ανάγκη συνεχούς συνεργασίας και ζήτησε την συνδρομή των Ιωαννίνων στην ενίσχυση των υποδομών της περιοχής του.