Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Στο επίκεντρο η αποχώρηση προσφύγων από τις δομές φιλοξενίας

Το θέμα της αποχώρησης από τις δομές φιλοξενίας και μισθωμένα διαμερίσματα της πόλης, αναγνωρισμένων προσφύγων αποτέλεσε ένα από αυτά που τέθηκαν στην προ ημερήσιας διάταξης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν από διαμερίσματα της πόλης και από το Κέντρο Φιλοξενίας του Κατσικά αναμένεται να απομακρυνθούν 300 πρόσφυγες.

Εκτός από την έξοδο από διαμερίσματα και δομές, από τις αρχές Ιουνίου διακόπτεται το μηνιαίο οικονομικό βοήθημα που αφορά τη σίτιση για αναγνωρισμένους πρόσφυγες, καθώς σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθεσία δεν το δικαιούνται πλέον.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο εκφράστηκε προβληματισμός για την τύχη των προσφύγων αυτών, οι οποίοι στερούμενοι ταξιδιωτικών εγγράφων, θα πρέπει μόνοι τους να μεριμνήσουν για τη στέγαση και τη σίτιση.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ ενημέρωσε το Σώμα, ότι βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα εξόδου των δικαιούχων διεθνούς προστασίας από το πρόγραμμα στέγασης «Εστία» και άλλων αιτούντων άσυλο και δικαιούχων διεθνούς προστασίας από δομές φιλοξενίας.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» Θωμάς Μπέγκας, εξέφρασε την αλληλεγγύη τους προς τους πρόσφυγες και κάλεσε τη δημοτική αρχή να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα πίεσης της κυβέρνησης, ακόμα και μέσω ψηφίσματος του δημοτικού συμβουλίου, ώστε να «τρέξουν» πιο γρήγορα οι διαδικασίες.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τατιάνα Καλογιάννη, έκανε λόγο για θέμα κεντρικής διοίκησης, ενώ τόνισε ότι η προσπάθεια θα πρέπει να είναι διττή στην κατεύθυνση συνεννόησης  δήμου – κεντρικής εξουσίας και της διεκδίκησης χρηματοδοτήσεων.

«Κινδυνεύουμε να διαμορφώσουμε πανελλαδικά αρνητικό κλίμα» ανέφερε ο Λάζαρος Νάτσης, εκ μέρους της παράταξης «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή».

Τέλος, η Όλυ Τσουμάνη από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σημείωσε ότι το δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει συνολικά να λάβει μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων του προσφυγικού και μεταναστευτικού, ενώ για ανάγκη ένταξης των πληθυσμών αυτών στην κοινωνία έκανε λόγο ο Χρήστος Πατσούρας από την «Αριστερή Παρέμβαση» στα Γιάννενα.

Απαντώντας ο Δήμαρχος ανέφερε ότι το ζήτημα της εξόδου από διαμερίσματα δεν είναι μεμονωμένο, αλλά απασχολεί όλους τους Δήμους και την ΚΕΔΕ και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσεκτικούς χειρισμούς.