Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Στο Σπήλαιο Περάματος η χρήση της παραλίμνιας ζώνης

Την υπογραφή σύμβασης μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών και του ΝΠΔΔ του Δήμου με την επωνυμία «Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων», με την οποία θα αποφασίζεται η δωρεάν παραχώρηση προς το Νομικό αυτό Πρόσωπο του παραλιμνίου μετώπου της ΤΚ Περάματος Ιωαννίνων, για χρονικό διάστημα 15 ετών, ενέκρινε το βράδυ της Τετάρτης κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, μετά από εισήγηση του Δημάρχου Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα.

Ο Δήμαρχος στην τοποθέτησή έκανε λόγο για μια πρωτοβουλία που ενισχύει την αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων και αναβαθμίζει το ρόλο ενός Νομικού Προσώπου του Δήμου που ανήκει και διοικείται 100% απ’ αυτόν.

Ταυτόχρονα τόνισε τη διαχρονική προσφορά του Σπηλαίου στην περιοχή του Περάματος αλλά και την εμπιστοσύνη με την οποία το περιβάλλουν οι κάτοικοι του, προσθέτοντας ότι ακριβώς επειδή γνωρίζει το σφυγμό της τοπικής κοινωνίας μπορεί να αξιοποιήσει καλύτερα από οποιονδήποτε την παραλίμνια ζώνη ικανοποιώντας τις ανάγκες των κατοίκων.

Ο κ. Μπέγκας έκανε αναφορά και στο ιστορικό της υπόθεσης, σημειώνοντας ότι όλα ξεκίνησαν από τον πρώην Δήμο Περάματος και τον ΕΟΤ, χαρακτηρίζοντας σημειολογικής σημασίας την παραχώρηση «τιμώντας αυτή την προσπάθεια».

«Ο χώρος αυτός έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω αξιοποίησης και ανάπτυξης ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης για τους επισκέπτες του δήμου μας, τους συμπολίτες μας και είναι πραγματικό στολίδι για τους κατοίκους του Περάματος», είπε ο Δήμαρχος για να καταλήξει ότι το Σπήλαιο Περάματος έχει μεγαλύτερη ευελιξία να πραγματοποιήσει τα απαραίτητα βελτιωτικά έργα, τη διαχείριση, τη συντήρηση και την επίβλεψη του χώρου με βάση έναν σχεδιασμό που έχει ήδη εκπονήσει.

 

Τι προβλέπει η σύμβαση

Μεταξύ των όρων της σύμβασης δωρεάν παραχώρησης τη χρήσης προβλέπονται τα εξής:

α) H ευθύνη, η εποπτεία της λειτουργίας και η συντήρηση του χώρου θα ανήκει αποκλειστικά και μόνο στο Σπήλαιο Περάματος,

β) η παραχώρηση δυνατότητας στο Σπήλαιο Περάματος για εκμίσθωση τμημάτων του χώρου σε ιδιώτες, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, για χρόνους που δεν θα υπερβαίνουν το χρόνο της προγραμματικής σύμβασης και για χρήσεις που επιτρέπονται στην περιοχή, όπως π.χ. αθλητικές εγκαταστάσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις κ.λ.π.

γ) η είσπραξη του ή των μισθωμάτων από το Σπήλαιο Περάματος και η παραχώρηση της δυνατότητας και της ιδιότητας στο Σπήλαιο Περάματος να είναι διάδικος σε τυχόν δίκες που μπορεί να προκύψουν από τις μισθώσεις ή έργα που αυτό αναθέτει σε τρίτους

δ) η δυνατότητα στο Σπήλαιο Περάματος να πραγματοποιεί το ίδιο ή μέσω τρίτων έργα μικρής κλίμακας για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του χώρου.