Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Συνάντηση με τον Πρέσβη των Η.Π.Α.

Συνάντηση με τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ελλάδα, Τζόφρι Πάιατ, είχε σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, μαζί με τον αντιδήμαρχο Παιδείας, Παντελή Κολόκα.
Ο κ. Πάιατ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στα Ιωάννινα στο πλαίσιο της οποίας συζήτησε με το Δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο διάφορα θέματα που αφορούν το Δήμο Ιωαννιτών για τομείς όπως η εκπαίδευση, ο τουρισμός, η τεχνολογία και το προσφυγικό.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Πρέσβης αναφέρθηκε στην ιστορία των Ιωαννίνων δηλώνοντας ενθουσιασμένος από τον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα, ενώ εξήρε τις πρωτοβουλίες του Δήμου Ιωαννιτών για την ισχυροποίηση των δεσμών του με το Ισραήλ.
Όπως τόνισε ο κ. Πάιατ, οι σχέσεις αυτές μπορούν να έχουν άμεσες θετικές επιδράσεις στην περιοχή μας, τόσο στον τομέα του τουρισμού όσο και της τεχνολογίας.
Ο ίδιος υποστήριξε μάλιστα πως τα Ιωάννινα μπορούν να αποτελέσουν ένα κομβικό σημείο ανάπτυξης της τεχνολογίας για όλη την Ελλάδα καθώς τόσο η γεωγραφική τους θέση όσο και το πανεπιστήμιό τους αποτελούν πολύ γερές βάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο κ. Μπέγκας, ανέπτυξε στον Πρέσβη τη στρατηγική του Δήμου Ιωαννιτών σε ότι αφορά την ανάπτυξη του Δήμου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “θέλουμε τα Γιάννινα να είναι μια ανοιχτή πόλη” και παραθέτοντάς του τις ενέργειες που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα τόσο στον τομέα του τουρισμού όσο και σε επίπεδο διπλωματίας πόλεων με τον κ. Πάιατ να δηλώνει ότι “οι κινήσεις αυτές είναι στη σωστή κατεύθυνση”.
Μάλιστα ο κ. Πάιατ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις προοπτικές που παρουσιάζει η περιοχή μας σε ότι αφορά τον αθλητικό, θρησκευτικό, πολιτισμικό τουρισμό, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πεδίο δράσης.
Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον έδειξε ο Πρέσβης και για την οικονομία της περιοχής αλλά και για το πως επηρεάστηκαν τα Γιάννενα από το προσφυγικό.
Όπως τόνισε, η εικόνα που έχει σχηματίσει από τα νησιά αλλά και την Αθήνα είναι σαφής, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για περιοχές όπως τα Ιωάννινα.
Ο κ. Μπέγκας εξήγησε πως η διαχείριση του προσφυγικού ήταν αρκετά δύσκολη, προσθέτοντας όμως πως, παρά τα προβλήματα, ο Δήμος Ιωαννιτών κατάφερε σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο, ενώ ειδική αναφορά έκανε και στους πολίτες των Ιωαννίνων οι οποίοι κράτησαν μια εξαιρετικά ψύχραιμη στάση όλο αυτό το διάστημα.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Παντελής Κολόκας, από τη μεριά του περιέγραψε λεπτομερώς τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Δήμος τα τελευταία χρόνια στον τομέα αυτό, για τον οποίο άλλωστε έχει δεχτεί και τα δημόσια συγχαρητήρια του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Χρήστου Στυλιανίδη.
Ο Πρέσβης των Η.Π.Α., τόνισε με έμφαση ότι η χώρα του ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη της Ελλάδας, δηλώνοντας “σύμμαχος” στις προσπάθειες που γίνονται και από την τοπική αυτοδιοίκηση, εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξή του σε όλες τις πρωτοβουλίες που αφορούν την ανάπτυξη της τεχνολογίας, του τουρισμού και της εκπαίδευσης.
Άλλωστε ο κ. Πάιατ ενημέρωσε ότι η Αμερικανική Διπλωματική Αποστολή στην Ελλάδα και ο μη-κερδοσκοπικός οργανισμός Ματαρόα, φέρνουν για πρώτη φορά στα Ιωάννινα το CodeGirls, ένα καινοτόμο πρόγραμμα εκμάθησης κώδικα για κορίτσια ηλικίας 10-16 ετών, ενώ μετά το τέλος της συνάντησης είχε την ευκαιρία να συναντήσει την Αλεξάνδρα Πλιακοπάνου, τη μαθήτρια της πρώτης τάξης του 7ου Λυκείου Ιωαννίνων η οποία κέρδισε την Υποτροφία Benjamin Franklin , που χορηγείται από το Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο Wake Forest University of North Carolina κι έτσι θα έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί για ένα μήνα το πανεπιστήμιο των Η.Π.Α.
“Είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε τον Αμερικανό Πρέσβη με τον οποίο συζητήθηκε μια ευρεία ατζέντα θεμάτων. Αποτελεί τιμή για την πόλη μας η επίσκεψή του αλλά και η παραμονή του εδώ για τέσσερις ημέρες. Είναι κι αυτό ένα δείγμα της εξωστρέφειας που έχουμε δείξει σαν Δήμος το τελευταίο χρονικό διάστημα η οποία έχει κάνει τον προορισμό ‘Ιωάννινα’ ευρέως γνωστό. Εμείς θέσαμε ένα πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο οι σχέσεις μας με τις Η.Π.Α., με τον κ. Πάιατ να είναι αρκετά ενημερωμένος για τις προοπτικές της περιοχής μας και τους τομείς στους οποίους μπορεί να υπάρξει μια πιο στενή συνεργασία, όπως αυτός του τουρισμού, της παιδείας, της τεχνολογίας, του πρωτογενούς τομέα με έμφαση στα προϊόντα υψηλής ποιότητας, ακόμα όμως και των σχέσεων μας με τα γειτονικά κράτη. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση η οποία πιστεύω ότι ήταν η αφορμή για να δημιουργηθεί μια σοβαρή σχέση μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών και της Αμερικάνικης Πρεσβείας. Άλλωστε έχουμε αποδείξει ότι με σοβαρότητα και βήμα, βήμα χτίζουμε σχέσεις ουσίας”, δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Μπέγκας.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Παντελής Κολόκας, δήλωσε ότι η διάθεση που έδειξε ο Πρέσβης να συνεισφέρει σε θέματα παιδείας αλλά και διαχείρισης του προσφυγικού είναι πολύ σημαντική για το Δήμο, δίνοντας παράλληλα και συγχαρητήρια στην Αλεξάνδρα Πλιακοπάνου για την επιτυχία της.
“Είναι πολύ σημαντικό για μια μαθήτρια από τα Γιάννενα να έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά ένα σπουδαίο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Αμερικής. Από την άλλη η συμμετοχή όλων των μαθητών στη διαδικασία της υποτροφίας απέδειξε και το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης που παρέχεται στην περιοχή μας, κάτι το οποίο αναγνώρισε και ο Πρέσβης. Είμαι σίγουρος ότι σήμερα ξεκίνησε μια σχέση η οποία θα βοηθήσει το Δήμο Ιωαννιτών και όλη την περιοχή να αναπτύξει πολύ σημαντικούς τομείς, όπως είναι η εκπαίδευση, η τεχνολογία και ο τουρισμός”,υπογράμμισε ο κ. Κολόκας.