Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου

Ως ένα μεγάλο στοίχημα για την πόλη και τους πολίτες χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ την επιλογή των Ιωαννίνων στις 100 ευρωπαικές πόλεις που θα καταστούν κλιματικά ουδέτερες ως το 2030, κατά την ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Αποτελεί πρόκληση για όλους και οφείλουμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Κλειδί της επιτυχίας είναι ο πολίτης. Ο καθένας από μας που θα κληθεί να συμβάλλει ώστε να υιοθετήσουμε απόψεις, αρχές και μέτρα που θα αλλάξουν την ποιότητα της ζωής όλων μας» ανέφερε ο Δήμαρχος τονίζοντας ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα ενημερωθεί διεξοδικά για τα επόμενα βήματα μόλις οριστικοποιηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση του σώματος τέθηκε σειρά θεμάτων από τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης για την τρέχουσα επικαιρότητα, όπως την Ανεξαρτησίας, το ΣΒΑΚ, τα έργα και τις μελέτες στο Κάστρο, την μελέτη για την ελεγχόμενη στάθμευση και άλλα.

Αναφορά στην επιλογή των Ιωαννίνων στις 100 ευρωπαικές πόλεις, κλιματικά ουδέτερες έκανε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκος Γκόντας. «Είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την πόλη που πρέπει να κερδηθεί. Απαιτεί πολύ δουλειά από όλους αλλά είναι μέσο για σημαντικές χρηματοδοτήσεις» σημείωσε. Αναφέρθηκε ακόμη στις πεζοδρομήσεις, τονίζοντας ότι πάντα προκαλούσαν αντιδράσεις, οι οποίες όμως μπορούν να ξεπεραστούν μέσα από διάλογο και συζήτηση.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας αναφέρθηκε σε θέματα της επιχείρησης και έδωσε εκτενή απάντηση σχετικά με τους «φουσκωμένους λογαριασμούς» που φτάνουν σε καταναλωτές κοινοτήτων.

Όπως είπε, σε ορισμένες κοινότητες δεν είχε γίνει καταμέτρηση εδώ και χρόνια. Με απόφαση της ΔΕΥΑΙ να αναθέσει την καταμέτρηση σε ιδιώτες το πρόβλημα αυτό λύνεται οριστικά.

«Υπάρχουν ορισμένοι κραδασμοί. Είναι λογικές οι αντιδράσεις. Όμως η ΔΕΥΑΙ δεν μπορεί να διαγράψει καταναλώσεις. Αυτό που μπορεί να κάνει και το πράττει είναι να διαγράψει τους τόκους και να προχωρήσει σε ρύθμιση της οφειλής μέχρι και 72 δόσεις» ανέφερε ο κ. Μπαρτζώκας.

Συμπλήρωσε ότι στον οικισμό της Αγίας Μαρίνας έγιναν παρεμβάσεις επιδιόρθωσης του δικτύου ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα λειψυδρίας.

Ο κ. Μπαρτζώκας ανέφερε ακόμη ότι δύο από τις προτάσεις της ΔΕΥΑΙ που είχαν υποβληθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ενοποιούνται και θα υποβληθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Πρόκειται για την αναβάθμιση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού και την ενεργειακή αναβάθμιση των αντλιοστασίων ακαθάρτων.

Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ απαντώντας επίσης για το θέμα των λογαριασμών της ΔΕΥΑΙ τόνισε ότι η ισονομία και η ισοπολιτεία πρέπει να αποτελεί το κλειδί της χρηστής διαχείρισης και συμπλήρωσε πως μία παθογένεια ετών αντιμετωπίζεται οριστικά.

Ο κ. Ελισάφ απάντησε επίσης και σε άλλα θέματα του τέθηκαν από τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

Αναφερόμενος στο ΣΒΑΚ σημείωσε ότι λαμβάνεται υπόψη στο σχεδιασμό όλων των έργων των Δήμων. Σχετικά με την Ανεξαρτησίας σημείωσε ότι το ΣΒΑΚ προβλέπει την πεζοδρόμησή της σε ένα τμήμα της. Όμως η μελέτη για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, υποβλήθηκε και εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, προβλέπει την λειτουργία της ως οδού ήπιας κυκλοφορίας.

Με δεδομένη την χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ όφειλε να υλοποιηθεί όπως ακριβώς προβλεπόταν κι αυτό έγινε.

Το ιστορικό κέντρο, υπογράμμισε ο Δήμαρχος, έχει υπαρκτά προβλήματα. Και είναι απολύτως εύλογη η αγωνία που κατατίθεται από κατοίκους και επιχειρηματίες. Αποτέλεσμα των προβλημάτων και της αγωνίας είναι και οι διαφορετικές προτάσεις σχετικά με την πεζοδρόμηση.

«Η Επιτροπή κυκλοφοριακών θεμάτων εισηγήθηκε μία ρύθμιση για δύο μήνες. Αυτή αφορά στην πεζοδρόμηση μετά το πέρας του εμπορικού ωραρίου. Το διάστημα των δύο μηνών είναι αρκετό για να εκτιμηθεί η πραγματική κατάσταση και να δούμε τι εξυπηρετεί καλύτερα», τόνισε ο Δήμαρχος.

Σε ότι αφορά τα έργα στο Κάστρο, ο Δήμαρχος τόνισε ότι οι δύο μεγάλες παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο Πάρκο Πολιτισμού ήδη εκτελούνται.

Η ανάθεση της μελέτης για την προσβασιμότητα στο Δημοτικό Μουσείο, δρομολογήθηκε μετά την επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και με στόχο να εντάξει το Υπουργείο το συνολικό έργο στο Ταμείο Ανάκαμψης καθώς υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι. Στην ίδια κατεύθυνση η Εφορεία Αρχαιοτήτων θα εκπονήσει το master plan για την ενοποίηση των δύο ακροπόλεων.

«Δεν πρόκειται για παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο Πάρκο Πολιτισμού» διευκρίνισε ο Δήμαρχος, αλλά για νέες που οδεύουν προς χρηματοδότηση.

Τέλος σε ότι αφορά την ελεγχόμενη στάθμευση ο Δήμαρχος τόνισε ότι είναι ένα μέτρο που εφαρμόζεται στις περισσότερες πόλεις της χώρας.

«Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για την εφαρμογή της. Έγινε η παραλαβή της μελέτης από την Οικονομική Επιτροπή. Το Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι αυτό που θα αποφασίσει αν θα εφαρμοστεί», κατέληξε ο Δήμαρχος.