Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Τα Γιάννενα παράδειγμα εξόδου από την κρίση για όλη την Ελλάδα

«Από την αρχή της θητείας μας μέχρι και σήμερα η Δημοτική Αρχή επέδειξε μια παραδειγματική διαχείριση για την έξοδο από την οικονομική κρίση στην οποία βρισκόταν πριν μερικά χρόνια ο Δήμος Ιωαννιτών. Γι’ αυτό κοιτάμε στα μάτια τους πολίτες γνωρίζοντας ότι στην επόμενη θητεία παραδίδουμε ένα Δήμο οικονομικά δυνατό,

άσχετα αν θα είμαστε εμείς ξανά υπεύθυνοι για τη διαχείρισή του».

Αυτό τόνισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, στην τοποθέτησή του με αφορμή τη συζήτηση του ισολογισμού – απολογισμού της περασμένης χρόνιας στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης.

Ο κ. Μπέγκας, απαντώντας και στην κριτική που ακούστηκε από την αντιπολίτευση κάλεσε τους Δημοτικούς Συμβούλους των παρατάξεών της να μην είναι «διπολικοί» καθώς εμφανίζουν διαφορετική στάση όταν καταγγέλλουν μέσω της ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ την Πολιτεία για περικοπές χρηματοδότησης προς τους Δήμους και νομοθετήματα που δυσχεραίνουν τις δημοπρατήσεις έργων και άλλη εντός του Δημοτικού Συμβούλιο όπου θεωρούν μοναδική υπεύθυνη τη Δημοτική Αρχή.

«Δεν μπορείτε να λέτε άλλα στα Συλλογικά μας Όργανα, την ΠΕΔ και την ΚΕΔΕ, όταν από κοινού εκφράζουμε την αγωνία μας για τις περικοπές των πόρων προς την αυτοδιοίκηση και γιατί επί τρία χρόνια, λόγω νομοθετικών παρεμβάσεων, δεν μπορούσαμε να δημοπρατήσουμε έργα και ερχόμενοι εδώ να τα ξεχνάτε και να κατηγορείτε τη Δημοτική Αρχή. Δεν μπορεί μαζί να διεκδικούμε λύση για την καθαριότητα, να έχουμε προβλέψει τα χρήματα για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, να έχουμε ολοκληρώσει τις διαδικασίες και ακόμα να μην έχουν ανακοινωθεί οι οριστικοί πίνακες για να πάρουμε το προσωπικό και να μας κατηγορείτε γιατί υπάρχουν κενά στον τομέα αυτό.

Εμείς αυτά τα τέσσερα χρόνια έχουμε να επιδείξουμε μια απόλυτα χρηστή και διαφανής διαχείριση. Αυτά τα τέσσερα χρόνια εξυγιάναμε, εξοικονομήσαμε, δημοπρατήσαμε και συμβασιοποίησαμε. Κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε προς όφελος των πολιτών», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.

 

Η εισήγηση του Θ. Γιωτίτσα

«Ο σχεδιασμός μας ως υπεύθυνη Δημοτική Αρχή βασίστηκε πάνω στο τρίπτυχο δεν υποθηκεύουμε το μέλλον του Δήμου, δεν διαπραγματευόμαστε την οικονομική μας βιωσιμότητα, σχεδιάζουμε με βάση πραγματικούς πόρους. Πιστοί για 3η χρονιά σε αυτή τη φιλοσοφία, συνεχίσαμε να κατευθύνουμε τις δράσεις μας πάνω σε 4 βασικούς πυλώνες: Καθημερινότητα, κοινωνική πολιτική, πολιτισμός-αθλητισμός, οικονομική ανάπτυξη του τόπου». Αυτή ήταν η βάση της εισήγησης του αντιδημάρχου Οικονομικών Θωμά Γιωτίτσα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου για τον οικονομικό απολογισμό του 2017.

Μια διαδικασία που ήρθε να αποδείξει με αριθμούς αυτό που όλοι οι δημότες των Ιωαννίνων διαπιστώνουν καθημερινά, ότι δηλαδή η καθημερινή προσπάθεια που καταβάλει η Δημοτική Αρχή για να αντιμετωπιστούν παθογένειες που ταλάνιζαν επί δεκαετίες το Δήμο Ιωαννιτών, αποδίδει καρπούς, την ίδια ώρα που τομείς όπως η κοινωνική πολιτική και η καθημερινότητα αποτελούν προτεραιότητα σε συνδυασμό με έργα που θα καθορίσουν την ταυτότητα των Ιωαννίνων την επόμενη 20ετία.

«Είχαμε από την πρώτη στιγμή θέσει ως κυρίαρχη προτεραιότητα και απαραίτητη προϋπόθεση του σχεδιασμού μας την οικονομική βιωσιμότητα του Δήμου και είχαμε καταλήξει και δεσμευτεί στην θεμελιώδη απόφαση μας να κάνουμε την πόλη μας καλύτερη χωρίς όμως να υποθηκεύουμε το μέλλον της. Για τους λόγους αυτούς, όλοι οι προϋπολογισμοί του Δήμου μας καταρτίστηκαν με γνώμονα τον ρεαλισμό και τον σεβασμό στα χρήματα που πληρώνουν οι συνδημότες μας.

Δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να αναφερθώ ξανά στις τεράστιες δυσκολίες που βρίσκουμε στο δρόμο μας, οι περισσότερες από τις οποίες δεν θα μπορούσαν καν να είχαν προβλεφθεί. Όμως αυτή η Δημοτική αρχή είναι εδώ και για τα δύσκολα και αισθανόμαστε όλοι περήφανοι γιατί μέχρι τώρα έχουμε υλοποιήσει ένα μεγάλο εύρος παρεμβάσεων σε όλους τους τομείς, πιστοί στις δεσμεύσεις μας», είπε αρχικά ο κ. Γιωτίτσας.

Η συνεχής βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του Δήμου  δεν είναι μια αυθαίρετη εκτίμηση, αλλά αποδεικνύεται με ξεκάθαρο και αδιαμφισβήτητο τρόπο τόσο από τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των οικονομικών δεικτών, όσο και από την έκθεση ελέγχου των ανεξάρτητων ορκωτών εκτιμητών και τις παρατηρήσεις που τη συνοδεύουν.

Είναι ενδεικτικοί ορισμένοι  δείκτες που παρουσίασε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών:

 

 1. Διατηρήθηκε σε πολύ υψηλό επίπεδο η εισπραξιμότητα στα ίδια έσοδα του Δήμου. Εισπράχθηκαν 18,4 εκατομμύρια ευρώ από μισθώματα, τόκους καταθέσεων, ανταποδοτικά, κοινόχρηστους χώρους, εμπορία πόσιμου ύδατος, διάφορα τέλη, φόρους, εισφορές, προσκυρώσεις, και έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών.
 2. Εισπράχθηκαν 840.000 ευρώ από παλιές βεβαιωμένες οφειλές. Συνολικά την τριετία 2015-2017 ήρθαν στα ταμία του Δήμου περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ από ανείσπρακτες οφειλές και επειδή συνέβη αυτό μπορέσαμε να μην αυξήσουμε τα τέλη και τους φόρους.
 3. Το 98% των εσόδων του Δήμου εισπράχθηκε από τους Δημότες κανονικά, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί μια νέα κουλτούρα προστασίας των Δημοτικών Εσόδων από όλους τους Δήμοτες.
 4. Ο προϋπολογισμός του 2017 έκλεισε εντός των στόχων που είχαν τεθεί, αποδεικνύοντας ότι καταρτίστηκε με τρόπο ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο.
 5. Εισπράχθηκαν 765.000 ευρώ από το Υπ.ΕΣ. για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών που αφορούσαν ρυμοτομίες, απελευθερώνοντας πολύτιμους πόρους για άλλες δράσεις.
 6. Μειώθηκαν οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις για δάνεια από 21 εκατομμύρια το 2016 σε 18,6 εκατομμύρια και τις λοιπές μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις από 706.000 σε 392.000 στο τέλος του 2017.
 7. Επετεύχθη η ενίσχυση της οικονομικής αυτάρκειας του Δήμου. Το ποσοστό των εσόδων που προήλθε από κρατικές επιχορηγήσεις μειώθηκε στο 56% από 61% το 2015 και 58,5% το 2016.
 8. Ολοκληρώθηκε η καταγραφή της φορολογητέας ύλης που αφορά το σύνολο των 92.000 ρολογιών ηλεκτρικού ρεύματος, τις άδειες των καταστημάτων, τους κοινόχρηστους χώρους, τα μισθωμένα ακίνητα του Δήμου.

 

Στο σκέλος των δαπανών πληρώθηκαν :

 1. 000 ευρώ για το ΙΚΑ της ΑΔΕΙ. Το 2018 θα έχει εξοφληθεί το σύνολο του απλήρωτου ποσού που κληρονόμησε η Δημοτική Αρχή ύψους 1,7 εκατομμυρίων ευρώ.
 2. 000 ευρώ φόρος εισοδήματος για μισθώματα και 100.000 ευρώ φόρος για τόκους καταθέσεων
 3. 2,1 εκατομμύρια ευρώ για δάνεια
 4. 000 ευρώ για τα δάνεια της ΔΕΥΑΙ όπου εγγυητής είναι ο Δήμος
 5. 000 ευρώ για τόκους υπερημερίας
 6. 3 εκατομμύριο ευρώ για ρυμοτομίες

 

Δράσεις κοινωνικού αλλά και αναπτυξιακού χαρακτήρα

Πέραν των ανελαστικών υποχρεώσεων ο κ. Γιωτίτσας έκανε ειδική αναφορά σε δράσεις και έργα με έντονο αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα, όπου αποτυπώνεται το ουσιαστικό και οραματικό έργο αυτής της Δημοτικής αρχής. Έργα και δράσεις που, ολοκληρώθηκαν, ωρίμασαν και μπήκαν τα θεμέλια για να υλοποιηθούν:

 • Συνεχίστηκε η μείωση των δημοτικών τελών με μια σημαντική ελάφρυνση 10% στις κατοικίες στα Μάρμαρα, το Σταυράκι και το Νεοχωρόπουλο.
 • Θεσμοθετήθηκε μια σημαντική ελάφρυνση σε ευπαθείς ομάδες όπως οι πολύτεκνοι, οι άποροι, τα ΑΜΕΑ, με την θέσπιση ενός γενναιόδωρου κοινωνικού τιμολογίου.
 • Επατεύχθη ένα σημαντικό ταμιακό πλεόνασμα άνω των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ στα ανταποδοτικά, το οποίο κατανεμήθηκε τη φετινή χρονιά σε σημαντικές δράσεις βελτίωσης της καθημερινότητας.
 • Αυξήθηκε η επιχορήγηση προς τον ΟΚΠΑΠΑ κατά 200.000 ευρώ για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών του, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό το σπουδαίο έργο που έχει επιτελέσει.
 • Προχώρησε η επιδότηση του εισιτηρίου του Αστικού ΚΤΕΛ, εξασφαλίζοντας σημαντικά μειωμένο κόμιστρο για τους κατοίκους των τοπικών κοινοτήτων.
 • Δημοπρατήθηκαν έργα με εξασφαλισμένες πιστώσεις από το ΕΣΠΑ ύψους άνω του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.
 • Εξασφαλίστηκε με διασφαλισμένους πόρους έως και το τελευταίο ευρώ, με μηδενικό δανεισμό, η χρηματοδότηση ενός από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα τεχνικά προγράμματα στην Ελλάδα που σήμερα ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια ευρώ.
 • Δημιουργήθηκε ένας ξεχωριστός «κουμπαράς» από τα χρήματα που οι συνδημότες μας πλήρωσαν για εισφορές. Τα χρήματα αυτά επιστρέφουν στους ίδιους με έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,1 εκατομμυρίων ευρώ.
 • Χρηματοδοτήθηκε και ξεκίνησε ένα από τα σπουδαιότερα έργα στο Δήμο, η αναβάθμιση και πιστοποίηση 50 παιδικών χαρών.
 • Ενισχύθηκαν σημαντικά οι πιστώσεις για προμήθειες του εργοταξίου από 550.000 ευρώ το 2016 σε 800.000 το 2017.
 • Επένδυση στον πολιτισμό αναδεικνύοντας τα Γιάννενα, την πόλη των γραμμάτων και των τεχνών, ένα πανελλήνιας εμβέλειας πολιτιστικό κέντρο, με επιπλέον 50.000 ευρώ το ΔΗΠΕΘΙ για την υλοποίηση σημαντικών συνεργασιών και την καθιέρωση του 1ου φεστιβάλ Δωδώνης και με επιπλέον 200.000 ευρώ το Πνευματικό Κέντρο για την πραγματοποίηση υψηλού επιπέδου πολιτιστικών εκδηλώσεων με αποκορύφωμα το 1ο φεστιβάλ Ιτς Καλέ που αγκαλιάστηκε από την πόλη.
 • Ενισχύθηκαν οι αθλητικές υποδομές και οι χώροι μαζικού αθλητισμού με τη δημοπράτηση νέων γηπέδων και τη δημοπράτηση των αθλητικών κέντρων σε Κιάφα και Καλούτσιανη.
 • Ολοκληρώθηκαν μελέτες για ένταξη νέων έργων στο ΕΣΠΑ, στα πλαίσια και του εγκεκριμένου ΣΒΑΑ.
 • Ολοκληρώνεται, το ΣΒΑΚ και το ΣΔΒΕ, έργα με σημαντικό οικονομικό, κυκλοφοριακό, αισθητικό και ενεργειακό αποτύπωμα για τον αστικό ιστό της πόλης.
 • Δημοπρατήθηκε με εξασφαλισμένους ίδιους πόρους η μελέτη για την πράξη εφαρμογής Δροσιάς – Πεντέλης – Τσιφλικόπουλου, κλείνοντας μια εκκρεμότητα δεκαετιών και εκπληρώνοντας μια αυτονόητη υποχρέωση του Δήμου που λίμναζε για χρόνια προς τους κατοίκους των περιοχών αυτών..
 • Ολοκληρώθηκε η πλήρης καταγραφή της ακίνητης περιουσίας στον παλιό Δήμο.
 • Τέλος, ο Δήμος πρωτοστάτησε σε μια μεγάλη προσπάθεια για την αναβάθμιση του αεροδρομίου της πόλης. Με συντονισμένη προσπάθεια, επιμονή και αποφασιστικότητα επετεύχθη να καταστεί το αεροδρόμιο ένας διεθνής μεταφορικός κόμβος. Σε συνδυασμό με τη χρηματοδότηση ενός μακρόπνοου και φιλόδοξου σχεδίου για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της πόλης μας, για πρώτη φορά, σε συνεργασία και με τους τοπικούς φορείς του τουρισμού, έγιναν τα πρώτα βήματα ανάδειξης των Ιωαννίνων σε έναν δυναμικό και ανερχόμενο προορισμό όλο το χρόνο, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και βάζοντας την πόλη στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

«Το έργο μιας Δημοτικής Αρχής κρίνεται από την αποτελεσματικότητα της να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των συνδημοτών της αλλά και από την ικανότητα της να πετυχαίνει τους στόχους που θέτει. Ο Δήμος Ιωαννιτών παραμένει οικονομικά υγιής και δυνατός, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τις συνεχείς προκλήσεις και δυσκολίες.  Η επιτυχία αυτή είναι καρπός συλλογικής δουλειάς. Όλοι οι συνάδελφοι αιρετοί της Δημοτικής Αρχής αλλά και ο υπηρεσιακός μηχανισμός του Δήμου, με όποιες ανεπάρκειες και δυσλειτουργίες τον χαρακτηρίζουν, δίνουμε έναν καθημερινό αγώνα σε εποχές πρωτόγνωρες για τον τόπο. Η προσπάθεια αυτή, σε συνδυασμό με την ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων, την ιεράρχηση προτεραιοτήτων, και τη θέσπιση ρεαλιστικών και υλοποιήσιμων στόχων, απέφεραν απτά αποτελέσματα που αποτυπώνονται τόσο στις οικονομικές καταστάσεις του Δήμου, όσο και στο σύνολο των παρεμβάσεων που μόλις σας περιέγραψα. Επιδιώκουμε βήμα – βήμα, να γινόμαστε κάθε χρόνο καλύτεροι και χρησιμότεροι στους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν», κατέληξε ο κ. Γιωτίτσας.