Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Το Δημοτικό Συμβούλιο επικαιροποίησε την απόφασή του για την μεταφορά των αποθεματικών στην Τράπεζα της Ελλάδος

Στην επικαιροποίηση του ψηφίσματος που είχε εκδοθεί πριν από περίπου 2,5 χρόνια σχετικά με την μεταφορά των αποθεματικών του Δήμου στην Τράπεζα της Ελλάδος προχώρησε σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων με την προσθήκη να κινηθεί η ΚΕΔΕ δικαστικά καταγγέλλοντας ως αντισυνταγματικό το νόμο.

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, δεν είναι πρώτη φορά που το Δημοτικό Συμβούλιο συζητά το συγκεκριμένο ζήτημα αφού είχε διατυπώσει τις απόψεις του πολύ τεκμηριωμένα και με σαφή επιχειρηματολογία και το 2015.

«Το οικονομικό περιβάλλον του 2015 είναι εντελώς διαφορετικό από το σημερινό και τέτοιες μονομερείς αποφάσεις δημιουργούν κακό κλίμα στην αγορά», σημείωσε αρχικά ο Δήμαρχος ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην απουσία, με ευθύνη της κυβέρνησης, μιας σοβαρής συζήτησης για την αυτοτέλεια των οικονομικών της αυτοδιοίκησης.

«Ακόμα και τώρα που έχει ανοίξει η συζήτηση για την αλλαγή του Καλλικράτη για το κομμάτι της οικονομικής αυτοτέλειας δεν έχουμε ακούσει τίποτα. Εμείς ζητάμε να γίνει μια ειλικρινής συζήτηση για τη συνολική αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα κανείς δεν αγγίζει αυτό το θέμα», δήλωσε ο κ. Μπέγκας.

Στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων είναι αντίθετη σε μονομερείς αποφάσεις ενώ παράλληλα θύμισε πως οι Δήμοι έχουν δει τους πόρους τους να μειώνονται κατά 60% τα τελευταία χρόνια κατορθώνοντας όμως να κρατούν όρθια την κοινωνία.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Θωμάς Γιωτίτσας ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για τα ταμειακά διαθέσιμα και τις υποχρεώσεις του Δήμου.

Όπως είπε στις 30/9/2017 ο Δήμος Ιωαννιτών είχε στους λογαριασμούς του τα εξής ποσά:

-3 εκατ. ευρώ  «κλειστά» στη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου

– 19 εκατ ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών τόνισε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου Ιωαννιτών βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο, κάτι που επέτρεπε έως σήμερα την άνεση στο Δήμο Ιωαννιτών να πληρώνει τις υποχρεώσεις του.

Άλλα θέματα

Νωρίτερα ο Δήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα για τα αποτελέσματα της συνάντησης που έγινε στο υπουργείο Υποδομών σχετικά με το θέμα του ανεφοδιασμού  με καύσιμα στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων.

Όπως είπε ο Δήμαρχος «ήταν μια συνάντηση ουσίας με ένα καλό αποτέλεσμα».

Τέλος ενημέρωσε και για την απόφαση διεξαγωγής του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ στα Γιάννινα το διάστημα 1-3 Δεκεμβρίου.

 Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Δ. Γιωτίτσα

Το Δημοτικό Συμβούλιο τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του πρώην Προέδρού του, Δημήτρη Γιωτίτσα. Ο σημερινός πρόεδρος του Σώματος, Γιώργος Παπαδιώτης, σημείωσε πως είναι «το ελάχιστο που πρέπει να κάνει το Δημοτικό Συμβούλιο στην πρώτη του συνεδρίαση μετά την απώλεια ενός ανθρώπου που  τίμησε με την παρουσία και το έργο του το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης την οποία υπηρέτησε με όλες του τις δυνάμεις».

Στο πλευρό των συζύγων θανόντων το Δημοτικό Συμβούλιο

Τη στήριξη του αιτήματος των μελών του Συλλόγου Συζύγων θανόντων από τα Γιάννενα για αλλαγή του νόμου χηρείας που περικόπτει σε μεγάλο βαθμό τα οριστικά ποσά των συντάξεων χηρείας που θα δίνονται εφεξής σε επιζώντες συζύγους και παιδιά αποφάσισε να δώσει ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων κατά τη σημερινή του συνεδρίαση.

Όπως εξήγησε στο Σώμα εκπρόσωπος του Συλλόγου, ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει μια σειρά αρνητικών διατάξεων τόσο σε ότι αφορά την έκδοση μίας οριστικής σύνταξης χηρείας όσο και για το πόσο που λαμβάνουν ανάλογα με το τη ηλικία τους οι επιζώντες σύζυγοι.

Αυτό που ζητά ο Σύλλογος είναι η απόσυρση των διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου και η επαναφορά των προηγούμενων διατάξεων.

«Το αίτημα είναι σαφέστατα δικαιότατο, ζούμε σε ένα περιβάλλον που κάποιες αποφάσεις υπέρ των αδύνατων κοινωνικά ομάδων θα έπρεπε να είναι αυτονόητες. Είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε δίπλα στο Σύλλογο και να καταθέσουμε ένα ψήφισμα με βάση τα αιτήματά που μας κατατέθηκαν σήμερα», δήλωσε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.