Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Το ΔΗΠΕΘΕ τιμά την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος

Ημέρα με βαρύ ιστορικό φορτίο η σημερινή, καλεί να θυμηθούμε και να ξανασκεφτούμε τη θηριωδία του Ολοκαυτώματος που στιγμάτισε τον ανθρώπινο πολιτισμό. Η Διεθνής Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, όπως καθιερώθηκε η 27η Ιανουαρίου, έχει ορόσημο εκείνη την ημέρα του Ιανουαρίου 1945 όπου ο σοβιετικός στρατός απελευθέρωσε το μεγαλύτερο στρατόπεδο εξόντωσης των ναζί, το  Άουσβιτς – Μπίρκεναου στην Πολωνία.

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, οι μαθητές του 7ου Λυκείου Ιωαννίνων είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στο Καμπέρειο Θέατρο την ταινία «Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα» του Τζον Μπόιν,  σε σκηνοθεσία του Mark Herman.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην αντιδήμαρχο και Πρόεδρο του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων Χριστίνα Κωτσαντή, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιάννη Αϊβατίδη και τον Διευθυντή του 7ου ΓΕΛ.

Τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, οι μαθητές σε ομάδες παρακολούθησαν την γνωστή ταινία που μας μεταφέρει στην περίοδο του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, όταν ο Χίτλερ και ο γερμανικός στρατός προσπαθούσαν να φτιάξουν το έθνος της «Αρίας φυλής», ποδοπατώντας άλλους λαούς.

Η κτηνωδία του Ναζισμού και η εξόντωση των Εβραίων ξεδιπλώνεται μέσα από την ιστορία της φιλίας δυο μικρών παιδιών. Οι παιδικές καρδιές γεμάτες αθωότητα, ονειρεύονται τη ζωή και καταστρώνουν τα σχέδιά τους. Οι ενήλικες, όμως, έχουν άλλες προτεραιότητες..

Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν  η ευαισθητοποίηση των μαθητών ώστε να κατανοήσουν ότι μοναδική επιλογή μας είναι η ειρήνη και όχι ο πόλεμος, η αγάπη και όχι το μίσος, η αδελφοσύνη και όχι η  ξενοφοβία, η αλληλεγγύη και όχι η μισαλλοδοξία και οι διακρίσεις.