Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Υποβολή μιας ακόμα πρότασης για την αναβάθμιση γειτονιών του Δήμου

Την ανάπλαση του πάρκου Κουραμπά-Λακκωμάτων μέσω του προγράμματος «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» 2017-2018 του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Πράσινου ταμείου θα διεκδικήσει ο Δήμος Ιωαννιτών μετά την απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο το βράδυ της Δευτέρας.

Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Θανάσης Μανταλόβας, ο οποίος εισηγήθηκε και το θέμα στο Σώμα, η πρόταση του Δήμου έχει προϋπολογισμό 900.000 ευρώ.

O αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στη συστηματική προσπάθεια που κάνει η Δημοτική αρχή για αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και των κοινόχρηστων χώρων και ευχαρίστησε τις υπηρεσίες του Δήμου για την προσπάθεια τους να ωριμάσουν τον φάκελο υποβολής.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το πρόγραμμα μας δίνει την δυνατότητα να αναδείξουμε τα δυο πάρκα στο κέντρο της πόλης μετατρέποντάς τα σε έναν ενιαίο χώρο πρασίνου και φιλοξενίας δραστηριοτήτων αναψυχής. Δυο πάρκα, που τα έχουν ανάγκη οι δημότες μας, τα οποία αναβαθμίζουν το αστικό τοπίο και δίνουν προστιθέμενη αξία και διέξοδο στην καθημερινότητα των δημοτών μας».

Παράλληλα, τόνισε ότι η επιλογή για το πάρκο Κουραμπά – Λακκωμάτων δεν είναι τυχαία αλλά αποτελεί μέρος μια συνολικότερης παρέμβασης γι  την αναβάθμιση μιας πυκνοδομημένης περιοχής της πόλης.

Ο κ. Μανταλόβας παρουσίασε τέλος, και τις προβλεπόμενες εργασίες και χρήσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση που καταθέτει ο Δήμο και οι οποίες είναι οι εξής:

Πάρκο Μολοσσών

  • Οριοθετημένο πάρκο σκύλων: Πρόκειται για ένα θεματικό πάρκο. Θα αποτελέσει τον πρώτο οριοθετημένο χώρο για σκύλους στην πόλη, μια χρήση η οποία κρίνεται ιδιαίτερα χρήσιμη και αναμένεται να προσελκύει τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων στο χώρο.
  • Υπαίθριο καθιστικό: Η οργάνωση ενός υπαίθριου καθιστικού με φυσικό υλικό (ξύλο) το οποίο θα χρησιμοποιείται ως χώρος στάσης από τις νεαρότερες ηλικίες θεωρείται πως θα αναβαθμίσει ποιοτικά την περιοχή του πάρκου και θα αυξήσει τον αριθμό των χρηστών του χώρου.
  • Μικρό αναψυκτήριο με υπαίθριο χώρο: Ένας μικρός χώρος αναψυκτήριου  μέσα σε πράσινο είναι μια χρήση που αυτή τη στιγμή απουσιάζει.
  • Υπαίθριο αμφιθέατρο: Η χωροθέτηση της χρήσης αυτής κρίνεται ενισχυτική για τον πολιτιστικό χαρακτήρα της περιοχής.
  • Συνδέσεις:

-Επί της οδού Μολοσσών προτείνεται: η κατεδάφιση του υφιστάμενου πέτρινου τοίχου και η κατασκευή περίφραξης στη θέση του με διαπλάτυνση της υφιστάμενης εισόδου, καθώς αυτή είναι περιορισμένη και μοναδική και αποκόπτει λειτουργικά το πάρκο από τη γειτονική περιοχή των Λακκωμάτων.

-Αποκατάσταση της σύνδεσης του πάρκου με την άνω περιοχή, δηλαδή το χώρο μπροστά από το κτίριο της Φιλαρμονικής και του χορευτικού με σκάλα η οποία θα συνδέει αποτελεσματικά τα δύο τμήματα.

Πάρκο Κουραμπά

  • Διαπλάτυνση της εισόδου της παιδικής χαράς
  • Συντήρηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων
  • Δημιουργία χώρου καθιστικού στο δυτικό κομμάτι που γειτνιάζει με τη Λεωφόρο Δωδώνης