Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Ο Δήμος Ιωαννιτών τιμά τα 74 χρόνια από τον διωγμό των Γιαννιωτοεβραίων

Ο Δήμος Ιωαννιτών με τη συμπλήρωση 74 χρόνων από τον εκτοπισμό των Γιαννιωτοεβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Άουσβιτς – Μπίρκεναου και την καταστροφή της Εβραϊκής Κοινότητας διοργανώνει εκδήλωση Μνήμης, τιμώντας τους συμπολίτες μας που έζησαν εκατοντάδες χρόνια αρμονικά με τη Χριστιανική Κοινότητα στην πόλη μας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Μαβίλη στις 25 Μαρτίου και ώρα 13.00, με ομιλητή το Δήμαρχο Ιωαννίνων, Θωμά Κ. Μπέγκα, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ.

Στη συνέχεια, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων θα πραγματοποιήσει εκδήλωση για να τιμήσει από την πλευρά του τη μνήμη των Γιαννιωτών Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Οι σπουδαστές των θεατρικών εργαστηρίων του ΔΗΠΕΘΕ με την συμμετοχή των σπουδαστών του Ι.ΙΕΚ Δέλτα θα παρουσιάσουν το θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Η Τελευταία εικόνα».

«Αχ παινεμένα Γιάννινα, ω ανθότοποι των οραμάτων πικρός το πως σας άφησα καημός με βασανίζει». Με αυτούς τους στίχους του Γιοσέφ Ελιγιά αποχαιρέτησαν οι Εβραίοι τον τόπο τους, τα Γιάννινα, φορτωμένοι επάνω στα καμιόνια, γυρίζοντας την ματιά τους προς τα πίσω, την 25η Μαρτίου 1944.

Αυτή η εικόνα της τελευταίας ματιάς που θέλει να αγκαλιάσει τον τόπο όπου έζησε, περπάτησε, χόρεψε, αγάπησε, μόχθησε, πόνεσε, αγαπήθηκε, έκλαψε, γέλασε, κόπιασε να φτιάξει το σπίτι του, έχτισε την ζωή του όλη, εκείνη την 25η Μαρτίου το 1944 είναι η ιστορία που θέλουμε να αφηγηθούμε. Αυτή η ματιά που δεν ξέρει γιατί πρέπει να αφήσει το σπίτι του, τόσο βίαια, ένα πρωί έτσι ξαφνικά. Που την οδηγούν, τι θα απογίνει, τι την περιμένει;

Σκηνοθεσία: Ελένη Δημοπούλου – Αθηνά Τσικνιά.

Διδασκαλία υποκριτικής, σύνθεση κειμένων: Αθηνά Τσικνιά.

Επιμέλεια/Διδασκαλία κίνησης: Χρυσάνθη Παπαγεωργίου.

Μουσική επιμέλεια, διδασκαλία τραγουδιού: Ειρήνη Δόβα.

Θεατρική αγωγή παιδιών: Αγαθή Τέλη.

Συμμετέχουν κατά αλφαβητική σειρά: Μαρία Γιαννάκη, Ευαγγελία Δερέκα, Ελπίδα Ιωακειμίδου, Πηνελόπη Καψάλη, Νάγια Κολιοφώτη, Κώστας Κολοκούρης, Χρήστος Κοντονής, Μαριέττα Λαυρεντάκη, Γιώτα Μάστορα, Αναστασία Παπάζογλου, Αγγελική Τσαβαλά, Σωτηρία Τζιούρη, Άρια Τσιούρη, Κώστας Χριστοδούλου.

Συμμετοχή του τμήματος Θεατρικού Εργαστηρίου για παιδιά του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.