Νέα - Ανακοινώσεις|

Οι βάσεις για περεταίρω επέκταση της συνεργασίας μεταξύ των δήμων του Schwerte και των Ιωαννίνων μπήκαν σήμερα στα Γιάννενα τα οποία υποδέχτηκαν την 25μελή αποστολή με επικεφαλής το δήμαρχο, Δημήτρη Αξούργο. Την αποστολή καλωσόρισε ο δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας.

Είχε προηγηθεί συνάντηση εργασίας με τον ομόλογό του, και στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στην οποία μετείχαν δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Ιωαννιτών, από τη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση, μετά από πρόσκληση του δημάρχου.

Τα θέματα που συζητήθηκαν και στα οποία συμφωνήθηκε να υπάρξει στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο αδελφοποιημένων δήμων αφορούν την εκπαίδευση, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τις εμπορικές συναλλαγές, με συμμετοχή σε εκθέσεις και εκδηλώσεις, την τουριστική ανάπτυξη και τη διπλωματία των πόλεων καθώς και την κοινή συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ στην κορυφή της ατζέντας βρέθηκε η διασύνδεση της Γερμανίας με το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Μπέγκας αναφέρθηκε στην γνωριμία του με τον κ. Αξούργο στη διάρκεια της πρώτης θητείας του δημάρχου Ιωαννίνων, η οποία οδήγησε στην αδελφοποίηση των δύο δήμων.

Ακολούθως στάθηκε στα θέματα που συζητήθηκαν κάνοντας λόγο για μια δυναμική και πολυεπίπεδη συνεργασία.

Αναφερόμενος στο κυριότερο θέμα, αυτό της αεροπορικής διασύνδεσης των Ιωαννίνων με την Γερμανία, ο κ. Μπέγκας τόνισε πως δεν είναι η πρώτη φορά που το ζήτημα αυτό απασχολεί το δήμο μας, προσθέτοντας όμως ότι πλέον ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε πιο οργανωμένα.

«Χαίρομαι γιατί από την πλευρά του κ. Αξούργου επανεπιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον που υπάρχει και στη Γερμανία και πιστεύω ότι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε το στόχο μας. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να είναι κοινή, αλλά αυτή τη φορά να γίνει πιο σοβαρά και μεθοδικά σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία τα οποία και θα φροντίσω να ενημερώσω άμεσα. Ο τόπος μας έχει δυνατότητες ανάπτυξης και αξίζει να προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε τις υποδομές μεταφορών που οφείλουμε να έχουμε. Το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων είναι η πύλη που θα μας ενώσει πιο σύντομα με την Ευρώπη ώστε να μεγιστοποιήσουμε το κομμάτι της αγοράς που μας αναλογεί», τόνισε ο κ. Μπέγκας.

Από την πλευρά του ο κ. Αξούργος, αφού ευχαρίστησε το δήμαρχο και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου για την υποδοχή, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Χαίρομαι που βρίσκομαι ξανά στα Γιάννενα, αυτή τη φορά περισσότερο ως επισκέπτης και λιγότερο ως πολιτικός. Έφερα μαζί μου 25 συνδημότες μου από το Schwerte πολλοί εκ των οποίων έρχονται πρώτη φορά στην Ελλάδα και μου δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την περιοχή των Ιωαννίνων. Ήταν και δική τους απορία γιατί, εφόσον τα Γιάννενα διαθέτουν διεθνές αεροδρόμιο, δεν υπάρχει πτήση από τη Γερμανία. Συζητήσαμε με τον κ. Μπέγκα το θέμα αυτό και εύχομαι να τα καταφέρουμε να εδραιώσουμε απευθείας πτήσεις από την περιοχή του Ντίσελντορφ στα Γιάννενα διότι το ενδιαφέρον από Γερμανικής πλευράς είναι υπαρκτό.»

Μαζί με τον κ. Αξούργο στα Γιάννενα βρέθηκε και ο δήμαρχος του δήμου Shtime του Κοσσόβου, Qemajl Aliu, με τον οποίο έχει στενή συνεργασία.

Στόχος της παρουσίας του στα Γιάννενα είναι να διερευνήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν προκειμένου να ξεκινήσει μια παρόμοια συνεργασία και με το δήμο μας.

«Είναι τιμή μου που είμαι σήμερα εδώ, απέναντι στους εκπροσώπους του δημοτικού συμβουλίου των Ιωαννίνων ώστε να βρούμε κοινά σημεία προκειμένου να συνεργαστούμε με τα Ιωάννινα όπως κάνουμε ήδη με το δήμο του Schwerte», επισήμανε ο κ. Aliu.

Χαιρετισμό στην Γερμανική αποστολή απεύθυνε και ο πρώην Δήμαρχος, Δημήτρης Παπαγεωργίου, καθώς η επίσημη αδελφοποίηση των δύο δήμων έγινε στη διάρκεια της προηγούμενης δημοτικής περιόδου.

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για την αδελφοποίηση μεταξύ των δήμων μας και είμαι σίγουρος ότι η συνεργασία μας θα διευρυνθεί. Εμείς από την πλευρά μας θα είμαστε αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια», τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου.

Υποδοχή ποδηλατών

Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η υποδοχή τεσσάρων ποδηλατών, των Χρυσοβαλάντη Καρασακαλίδη, Peter Schubert, Werner Schröder και Harald Miehe, οι οποίοι ξεκίνησαν από τις 20 Απριλίου από το Schwerte με προορισμό τα Γιάννενα  κάνοντας μια διαδρομή περίπου 2.100 χιλιομέτρων με 23 ενδιάμεσους προορισμούς μέσα από τις Άλπεις, την ιταλική ακτή της Αδριατικής, το Μπάρι και από εκεί στην Ήπειρο και τα Ιωάννινα.

Σκοπός της ποδηλατικής περιήγησης δεν ήταν μόνο να τονίσει τη συνεργασία μεταξύ των δύο πόλεων Schwerte και Ιωαννίνων, αλλά ήταν επίσης μέρος μιας εκπαιδευτικής εκδρομής που διοργάνωσε η ομάδα εργασίας των Ιωαννίνων στο πλαίσιο της αδελφοποίησης με το δήμο του Schwerte.

«Είναι σημαντικό οι ενεργοί πολίτες να κάνουν πράξη την αδελφοποίηση μεταξύ των δύο δήμων και να στέλνουν μηνύματα συνεργασίας», είπε ο κ. Μπέγκας υποδεχόμενους τους ποδηλάτες.

«Ήταν μια συναρπαστική εμπειρία η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Πρώτος στόχος μας ήταν φτάσουμε όλοι υγιείς, κάτι που το καταφέραμε. Φτάσαμε στην ώρα μας, κάτι που είναι επίσης σημαντικό. Χαίρομαι που βρίσκομαι στα Γιάννενα μετά από το πέρασμά μας από πολλές χώρες», δήλωσε εκ μέρους των ποδηλατών, ο Χρυσοβαλάντης Καρασακαλίδης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close Search Window