Νέα - Ανακοινώσεις|

Κοινή επιστολή για το μέλλον του Συνδέσμου Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων απέστειλαν σήμερα οι δήμαρχοι Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, Ζίτσας, Μιχάλης Πλιάκος και Δωδώνης, Χρήστος Ντακαλέτσης, στους υπουργούς Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιο και Περιβάλλοντος – Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκη, με την οποία ζητούν την παρέμβασή τους ώστε να αρθεί το  αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει εξαιτίας των υπέρογκων χρεών που έχουν δημιουργηθεί λόγω του ενεργειακού κόστους.

Η επιστολή έρχεται ως συνέχεια της συνάντησης που είχε ο δήμαρχος Ιωαννίνων, ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Ιωαννιτών, Κωνσταντίνος Μπαμπασίκας και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, Ηλίας Αρλέτος, με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλη Γραφάκο την περασμένη εβδομάδα.

Αναλυτικά η επιστολή των τριών δημάρχων η οποία κοινοποιείται επίσης σε όλους τους βουλευτές Ιωαννίνων, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, τον πρόεδρο της ΕΔΕΥΑ και τον πρόεδρο της ΠΕΔ Ηπείρου, έχει ως εξής:

«Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί,

Όπως ήδη γνωρίζετε το ενεργειακό κόστος και οι υποχρεώσεις που έχει δημιουργήσει στους δήμους, τα νομικά τους πρόσωπα αλλά και της ΔΕΥΑ ανά τη χώρα είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει συνολικά ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης.

Εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελεί και το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων και πιο συγκεκριμένα ο Σύνδεσμος Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, μέλη του οποίου είναι οι δήμοι Ιωαννίτων, Ζίτσας και Δωδώνης.

Ως δήμαρχοι των τριών αυτών δήμων, σας στέλνουμε την παρούσα επιστολή με την οποία σας ζητούμε να συμβάλετε προκειμένου να αρθεί το  αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο Σύνδεσμος.

Πιο συγκεκριμένα, την περασμένη Παρασκευή, ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Ιωαννιτών, Κωνσταντίνος Μπαμπασίκας και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, Ηλίας Αρλέτος είχαν συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλη Γραφάκο στον οποίο επέδωσαν γραπτό υπόμνημα όπου περιγράφεται αναλυτικά η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί ο ΣΥΔΛΙ λόγω του υπέρογκου ενεργειακού κόστους.

Μιλάμε για ένα πρόβλημα που έχει τις ρίζες του στο 2020 και διογκώθηκε μέχρι το 2023, την περίοδο δηλαδή που το ενεργειακό κόστος εκτοξεύτηκε και δημιούργησε δυσθεώρητα και μη διαχειρίσιμα πλέον χρέη προς τους παρόχους ρεύματος.

Παρόλα αυτά μέχρι το 2023 υπήρχε η δυνατότητα έγκρισης του προϋπολογισμού του Συνδέσμου χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προηγούμενων ετών.

Φέτος όμως, για πρώτη φορά, λήφθησαν υπόψη στο σύνολό τους οι οφειλές παρελθόντων ετών από το παρατηρητήριο το οποίο ανέπεμψε τον προϋπολογισμό του ΣΥΔΛΙ με αποτέλεσμα να μην εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας οδηγώντας έτσι στο σημερινό αδιέξοδο, το οποίο είναι απολύτως συνυφασμένο με την κραυγή αγωνίας που εκφράζει το σύνολο της αυτοδιοίκησης για το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος μέσα και από το κορυφαίο της συλλογικό όργανο την ΚΕΔΕ με ομόφωνες αποφάσεις της.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι:

Α. Βρισκόμαστε ενόψει του νέου νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση των ΔΕΥΑ και όλων των νομικών προσώπων που σχετίζονται με τη διαχείριση των υδάτων

Β. Εξελίσσεται η διαδικασία για την υλοποίηση του προγράμματος «Απόλλων», ενώ πιθανά θα υπάρξουν κι άλλα προγράμματα τα οποία θα καταστίσουν τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης συμμέτοχους σε επενδύσεις ΑΠΕ με στόχο την μείωση του ενεργειακού τους κόστους και

Γ. Τον κίνδυνο που υπάρχει οι αρνητικές εξελίξεις στον ΣΥΔΛΙ να συμπαρασύρουν και τη ΔΕΥΑ Ιωαννίνων, η οποία είναι ο μεγαλύτερος πελάτης του,

Σας καταθέτουμε τα παρακάτω αιτήματα:

  1. Με πρωτοβουλία των υπουργείων σας να επιτευχθεί μακροπρόθεσμος διακανονισμός οφειλών προς τη ΔΕΗ.
  2. Να υπάρξει χρηματοδοτική ενίσχυση του ΣΥΔΛΙ
  3. Να δοθεί παράταση στη λειτουργία των νομικών προσώπων που δεν έχουν εγκεκριμένο προϋπολογισμό με βάση τον προηγούμενο, όπως γινόταν μέχρι 31-05-2024, τουλάχιστον μέχρι να εγκριθεί ο προϋπολογισμός του τρέχοντος έτους.

Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί,

Γνωρίζοντας τη διαχρονική σας ευαισθησία στο ζήτημα της διαχείρισης του νερού και της ομαλής λειτουργίας των ΔΕΥΑ ή και των Συνδέσμων ύδρευσης των δήμων που ως κύριο σκοπό τους έχουν να παρέχουν ένα αναγκαίο αγαθό στους πολίτες, σας ζητούμε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να μην κινδυνέψει η ομαλή λειτουργία τόσο του ΣΥΔΛΙ όσο και της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων, των δύο δηλαδή Οργανισμών που είναι υπεύθυνοι για την υδροδότηση ολόκληρου του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων.

Υ.Γ. Σας επισυνάπτουμε το υπόμνημα που έχει κατατεθεί στον Γ.Γ. του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Με εκτίμηση

Θωμάς Μπέγκας, δήμαρχος Ιωαννίνων,

Μιχαήλ Πλιάκος, δήμαρχος Ζίτσας,

Χρήστος Ντακαλέτσης, δήμαρχος Δωδώνης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close Search Window