Ο Δήμος Ιωαννιτών συμμετείχε στην εκδήλωση με θέμα «Η προστασία των Δήμων από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έπειτα από πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή Δημήτρη Τσιόδρα σε συνεργασία με το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες.
Το δήμο Ιωαννιτών εκπροσώπησε η Δημοτική Σύμβουλος, Βάσω Μέγα, η οποία στην παρέμβασή της υπογράμμισε ότι η συμμετοχή του Δήμου σε ευρωπαϊκά φόρα αποτελεί στρατηγική επιλογή εξωστρέφειας και διεκδίκησης, με στόχο την αξιοποίηση των διεθνών εργαλείων για τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη.
Στην παρέμβασή τη η κ. Μέγα έκανε ειδική αναφορά στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις, στις οποίες συμμετέχει και ο δήμος Ιωαννιτών, στο χρόνιο πρόβλημα της αιθαλομίχλης, ως μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις για την περιοχή, τονίζοντας την ανάγκη ανάπτυξης ολοκληρωμένων πολιτικών και πρωτοβουλιών για την αντιμετώπισή της, καθώς και στη σημασία της λίμνης Παμβώτιδας ως φυσικού και πολιτιστικού πόρου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσης θεσμικής θωράκισης μέσω της προώθησης του Προεδρικού Διατάγματος προστασίας της λίμνης.
Η εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν αιρετοί εκπρόσωποι από διάφορους Δήμους της χώρας, εκπρόσωποι θεσμών της Ε.Ε. και μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, κατέληξε στο κοινό αίτημα για ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτικής στήριξης προς τις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις ασύμμετρες και αυξανόμενες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης.
Ο Δήμος Ιωαννιτών συνεχίζει με συνέπεια να ενισχύει την παρουσία του σε διεθνή θεσμικά περιβάλλοντα, προτάσσοντας τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της περιοχής, και διεκδικώντας ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικών που σχετίζονται με το περιβάλλον, τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα των πόλεων.