Νέα - Ανακοινώσεις|

Ως ένα δήμο πρότυπο στη διαχείριση αλλά και την ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών χαρακτήρισε τα Γιάννενα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος στη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα με το δήμαρχο Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα.

Παρόντες στη συνάντηση εργασίας ήταν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας, Ηρακλής Μοσκώφ, η βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ., Μαρία Κεφάλα, ο αντιδήμαρχος έργων Κώστας Γκόγκος και ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Ιωαννιτών, Κωνσταντίνος Μπαμπασίκας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί διεξοδικά για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα του δήμου σε ότι αφορά το μεταναστευτικό, καθώς για την πρόταση που έχει καταθέσει η δημοτική αρχή προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Αλληλεγγύης 2024 και η οποία αφορά εργασίες συντήρησης του εσωτερικού οδικού δικτύου στην κοινότητα Περάματος, προκειμένου να καταστεί ασφαλής η πεζή και οδική κίνηση,  καθώς επίσης και τη δημιουργία χώρων δραστηριοτήτων για παιδιά και ενήλικες, αλλά και την αναβάθμιση υποδομών άθλησης και ψυχαγωγίας, συνολικού προϋπολογισμού 600.000 ευρώ.

Ο δήμαρχος ενημέρωσε τον υπουργό και τον Γ.Γ. για τις ενέργειες που έκανε η δημοτική αρχή το 2016 όταν και υποδέχτηκε αιφνιδιαστικά το πρώτο κύμα μεταναστών αλλά και για το τι έχει κάνει ο δήμος Ιωαννιτών από τότε μέχρι σήμερα τόσο στον τομέα της φιλοξενίας όσο και της ενσωμάτωσης των μεταναστών στην περιοχή μας.

«Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση για ένα ζήτημα που είναι δυναμικό καθώς τα δεδομένα γύρω από το μεταναστευτικό συνεχώς αλλάζουν. Ενημέρωσα τον υπουργό για τις ενέργειες που έχουν γίνει στα Γιάννενα από το 2016 μέχρι σήμερα και το πως έχουμε κατορθώσει να διαχειριστούμε την φιλοξενία των μεταναστών στην περιοχή μας. Συνεχίζουμε τις δράσεις μας και στον τομέα της ενσωμάτωσης και θέλουμε το υπουργείο με την τεχνογνωσία και την εμπειρία του να είναι κοντά μας. Ο κ. υπουργός έδειξε την ειλικρινή διάθεση να συνεργαστούμε, ώστε με την καθοδήγησή του να τρέξουμε κι άλλες δράσεις και προγράμματα προς όφελος τόσο των μεταναστών όσο και της τοπικής κοινωνίας», δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Μπέγκας.

Από την πλευρά του ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι επίσκεψή του στα Γιάννενα έγινε για να χαρτογραφήσει την κατάσταση στις δομές φιλοξενίας της περιοχής, δύο από τις οποίες επισκέφτηκε.

«Συζητήσαμε όλα τα ζητήματα του μεταναστευτικού, καθώς είναι ένα δυναμικό φαινόμενο το οποίο εξελίσσεται και οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια. Το έχουμε κάνει εδώ και χρόνια σε συνεργασία με τους δήμους ώστε να υποδεχτούμε μετανάστες οργανωμένα για να μην δημιουργούνται προβλήματα στην τοπική κοινωνία. Τα Γιάννενα είναι ένα υπόδειγμα τέτοιας οργάνωσης και υποδοχής, χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις. Για εμάς έχει σημασία εκτός από την φιλοξενία και η μερική ενσωμάτωση στην τοπική κοινωνία και οικονομία  και για αυτό είμαστε σε συνεργασία με τους δήμους. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αξιοποιήσουμε την εμπειρία που υπάρχει και να δώσουμε εφόδια ώστε να γίνουν έργα με θετικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Τέλος η κ. Κεφάλα σε δηλώσεις της σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Καλωσορίζουμε σήμερα στα Γιάννενα τον υπουργό Μετανάστευσης σε μια δύσκολη γεωπολιτική συγκυρία για την χώρα. Συζητήσαμε τρόπους με τους οποίους οι μεταναστευτικοί πληθυσμοί που βρίσκονται στην περιοχή μπορούν να ενταχθούν καλύτερα στην τοπική κοινωνία και στην οικονομία. Η χώρα μας είναι δεδομένο ότι τα προηγούμενα χρόνια δέχτηκε μια μεγάλη μεταναστευτική ροή κι έτσι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι ως κράτος σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και με την κοινωνία να ανταπεξέλθουμε καλύτερα ώστε μεταξύ άλλων να προλάβουμε και καταστάσεις παραβατικότητας που βλέπουμε σε άλλες περιοχές της Ελλάδας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close Search Window