Νέα - Ανακοινώσεις|

Συνάντηση με τον Διευθυντή του Ζωγράφειου Λυκείου – Γυμνασίου της Κωνσταντινούπολης και Άρχων Μ. Ρεφερενδάριος της Μ.Χ.Ε., Γιάννη Δεμιρτζόγλου και τη σύζυγό του, διευθύντρια των Εκπαιδευτριών Μαντουλίδη της Θεσσαλονίκης, Άσπα Χασιώτη, με τους οποίους συνδέεται με προσωπική φιλία, είχε σήμερα στο γραφείο του ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.

Αφορμή για τη συνάντησή αυτή ήταν η επίσκεψη και μια σειρά εκδηλώσεων που προγραμματίζει το Ζωγράφειο της Πόλης στα Γιάννενα την εβδομάδα της δικαινησίμου, ακριβώς μετά το Πάσχα του 2025 και η συμμετοχή του δήμου σε αυτές.

Στη διάρκεια της συζήτησης, στην οποία μετείχαν ακόμα ο αντιδήμαρχος πολιτισμού, Μηνάς Πασχόπουλος, ο σύμβουλος του δημάρχου σε θέματα τουρισμού, Στέφανος Ζέρβας και ο δικηγόρος Γιάννης Παπαδημητρίου, κάτοχος του βραβείου Ιπεκτσί και από τους πρωτεργάτες για την ανάπτυξη δεσμών των απογόνων μουσουλμανικών οικογενειών από τα Ιωάννινα με την γενέτειρά τους, εκτός της συνεργασίας για την επίσκεψη του Ζωγράφειου Λυκείου – Γυμνασίου τέθηκε και το ζήτημα της αναθέρμανσης των τουριστικών και πολιτιστικών σχέσεων των Ιωαννίνων με την Κωνσταντινούπολη και γενικότερα την Τουρκία.

Υπήρξε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων η οποία κατέληξε στη συμφωνία μια πιο οργανωμένης συζήτησης στο μέλλον, με στόχο μέσω της διπλωματίας των πόλεων τα Γιάννενα να αναπτύξουν ξανά ισχυρούς δεσμούς τόσο με τους έλληνες όσο και με τους μουσουλμάνους της Πόλης.

«Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον κ. Δεμιρτζόγλου και την κ. Χασιώτη, με τους οποίους συνδεόμαστε φιλικά εδώ και πολλά χρόνια. Ο δήμος Ιωαννιτών θα σταθεί στο πλευρό του Ζωγράφειου Λυκείου- Γυμνασίου της Πόλης προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία η επίσκεψη και οι εκδηλώσεις που ετοιμάζει στα Γιάννενα. Είμαι σίγουρος ότι με αφορμή τη σημερινή συνάντηση ανοίγεται ένας νέος δρόμος για να αναδειχτεί η πολύπολιτισμικότητα των Ιωαννίνων και στην Τουρκία. Αυτή η πολύπολιτισμικότητα άλλωστε μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την εξωστρέφεια του δήμου μας. Λαμβάνοντας υπόψη και τις εργασίες αναβάθμισης μουσουλμανικών μνημείων στα Γιάννενα, οι οποίες είναι σε εξέλιξη, πιστεύω ότι έχουμε μια χρυσή ευκαιρία να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας στους τομείς του πολιτισμού και τουρισμού με την Κωνσταντινούπολη αλλά και την Τουρκία γενικότερα. Η διπλωματία των πόλεων μπορεί να φέρει τους λαούς των δύο χωρών πιο κοντά και να προάγει την ειρηνική συνύπαρξή τους».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close Search Window