Ιωάννινα 2030|

Το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών και του ΤΕΕ Ηπείρου υπέγραψαν σήμερα ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου και ο Πρόεδρος του Τμήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Γιάννης Τσίγκρος.

Σκοπός του μνημονίου είναι η συνεργασία Δήμου και ΤΕΕ για την υλοποίηση των δράσεων του Κλιματικού Συμφώνου.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου ο Δήμος βρίσκεται σε μία καθοριστική στιγμή καθώς μπορεί να αναδειχθεί πρωτοπόρος στην πανευρωπαϊκή προσπάθεια που γίνεται για την κλιματική ουδετερότητα.

«Η άμεση και πρωταρχική υποχρέωσή μας είναι η προετοιμασία και η υποβολή όλων των απαιτούμενων εγγράφων που θα καταστήσουν δυνατή την υπογραφή του Κλιματικού Συμφώνου. Αυτό το σημαντικό βήμα περιλαμβάνει ένα λεπτομερώς στοιχειοθετημένο σχέδιο δράσεων, συνοδευόμενο από ένα κοστολογημένο πρόγραμμα και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, το οποίο ορίζει τους δρόμους και τα μέσα για την επίτευξη της βιωσιμότητας και της κλιματικής ουδετερότητας του Δήμου μας έως το έτος 2030.

Το ΤΕΕ ως επίσημος συνεργάτης του Δήμου, συγκεντρώνοντας όλο το επιστημονικό δυναμικό της περιοχής μας καθίσταται σήμερα επίσημα συμπορευτής σε αυτή την προσπάθεια συνυπογράφοντας με τον Δήμο Ιωαννιτών το Κλιματικό Σύμφωνο.

Η πόλη μας αποκτά επίσημα σύμμαχο όλο το επιστημονικό προσωπικό της περιοχής μας, που είναι το πλέον κατάλληλο για τον άρτιο σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεών μας ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι μας» υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Τόνισε ακόμη ότι η συνεργασία των φορέων της πόλης είναι πολύ σημαντική ώστε η προσπάθεια να είναι επιτυχής ως το 2030.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Τμήματος Ηπείρου Γιάννης Τσίγκρος τόνισε ότι ο Δήμος έχει πετύχει έναν μεγάλο στόχο καθώς περιλαμβάνεται στην αποστολή των 100 ευρωπαϊκών πόλεων που θα πρέπει να είναι κλιματικά ουδέτερες ως το 2030.

Το ΤΕΕ θα συμβάλλει για την επιτυχία της αποστολής παρέχοντας την απαιτούμενη τεχνογνωσία.

«Αποφασίσαμε να οριστούν ομάδες μηχανικών ανά γειτονιά για να συγκεντρωθούν στοιχεία. Οι γειτονιές προέκυψαν μέσα από διαβούλευση. Οι περιοχές που αποφασίστηκαν είναι το Κάστρο, η Καλούτσιανη από το Τζαμί ως την Πλατεία Σαπουντζάκη και η περιοχή από το Άλσος ως το Γηροκομείο. Στο επόμενο διάστημα και με την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων η δράση θα επεκταθεί και σε άλλες γειτονιές των Ιωαννίνων» τόνισε ο κ. Τσίγκρος.

Ο ίδιος μίλησε για καινοτομία σε εθνικό επίπεδο που θα έχει πολλαπλά οφέλη ενώ θα οδηγήσει σε πολλές και καινοτόμες προτάσεις.

Ο αντιδήμαρχος έργων Γιώργος Αρλέτος από την πλευρά του τόνισε ότι το Κλιματικό Σύμφωνο έχει ήδη ολοκληρωθεί και μετά την έγκρισή του από το Δημοτικό Συμβούλιο θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Είναι μία ολοκληρωμένη δουλειά που έγινε και μόλις πάρουμε το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορέσουν να τρέξουν οι χρηματοδοτήσεις των έργων» υπογράμμισε ο κ. Αρλέτος ο οποίος χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη συνεργασία με το ΤΕΕ καθώς μέσω αυτής θα σχεδιαστούν συγκεκριμένες δράσεις ανά γειτονιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close Search Window