Ιωάννινα 2030|

Ενάμισι σχεδόν χρόνο μετά την επιλογή των Ιωαννίνων να αποτελέσουν μία από τις έξι ελληνικές πόλεις και να ενταχθούν στην αποστολή για τις 100 Ευρωπαικές κλιματικά ουδέτερες, ο Δήμος Ιωαννιτών κάνει ένα ακόμη καθοριστικό βήμα.

Καταθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το κλιματικό σύμφωνο, το οποίο εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το κλιματικό σύμφωνο περιλαμβάνει τους άξονες και τις δράσεις που θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια και μπορούν να φέρουν στο Δήμο πόρους έως και ένα δις ευρώ.

«Η πορεία μας μέχρι και το 2030 αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των τελευταίων δεκαετιών για τα Γιάννενα. Αποτελεί και μία από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες ώστε τα Γιάννενα να βρίσκονται στο Ευρωπαϊκό προσκήνιο» ανέφερε ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Η ειδική σύμβουλος του Δημάρχου Κατερίνα Βίνη σε συνέντευξη τύπου τόνισε ότι τα Γιάννενα, έχουν ήδη κάνει ένα μεγάλο και σπουδαίο βήμα. Η ένταξή τους στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις μέχρι το 2030 ήταν ένας στόχος για τον Μωυσή Ελισάφ. Κι έγινε πράξη τον Απρίλιο του 2022 φέρνοντας την πόλη στην πρωτοπορία.

«Τα Γιάννενα χαράσσουν τον δρόμο για να γίνουν κλιματικά ουδέτερα σε μία εποχή όπου η κλιματική κρίση έχει χτυπήσει την πόρτα της Ελλάδας και αναζητείται ασπίδα για την προστασία μας.

Τα Γιάννενα μαζί με 99 ακόμη πόλεις από όλη την Ευρώπη θα δείξουν τον δρόμο και αυτό θα γίνει μέσα από ένα συνολικό όραμα για την πόλη του μέλλοντος.

Τον Απρίλιο του 2022 λοιπόν έγινε το πρώτο βήμα.

Σήμερα κάνουμε το δεύτερο βήμα καθώς υποβάλλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το κλιματικό σύμφωνο» υπογράμμισε η κ. Βίνη.

Το κλιματικό σύμφωνο της πόλης περιλαμβάνει ένα πλήρως στοιχειοθετημένο σχέδιο δράσεων, συνοδευόμενο από ένα κοστολογημένο πρόγραμμα και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, το οποίο ορίζει τους δρόμους και τα μέσα για την επίτευξη της βιωσιμότητας και της κλιματικής ουδετερότητας του Δήμου μας έως το έτος 2030.

Στην διαδρομή αυτή καθοριστικής σημασίας είναι η συμμετοχή φορέων και πολιτών.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το Κλιματικό Σύμφωνο δεν είναι στατικό, αλλά έχει δυναμικό χαρακτήρα. Έτσι θα ενημερώνεται τακτικά με στόχο να ανταποκρίνεται στις μοναδικές και τις πραγματικές ανάγκες του Δήμου.

Οι δράσεις που έχουν σχεδιαστεί έχουν ενσωματωθεί στους ακόλουθους άξονες:

  • Ενεργειακά Συστήματα,
  • Κινητικότητα και Μεταφορές,
  • Απορρίμματα και Κυκλική Οικονομία,
  • Πράσινες υποδομές και λύσεις βασιζόμενες στη φύση σε δασικές/αγροτικές και αστικές περιοχές καθώς και σε περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος,
  • Παρεμβάσεις πολεοδομικού και αστικού σχεδιασμού και Δομημένο Περιβάλλον.

Η Ευρωπαϊκή Αποστολή έχει σχεδιαστεί ώστε να υλοποιηθούν δράσεις και έργα που αντιστοιχούν σε χρηματοδοτήσεις έως και  10.000 Ευρώ για κάθε κάτοικο μέχρι το 2030. Τα χρήματα αυτά θα εξασφαλιστούν από Ευρωπαϊκές και Εθνικές Χρηματοδοτήσεις αλλά και από συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα και θα αφορούν έργα και δράσεις που θα μεταμορφώσουν την πόλη, θα την θωρακίσουν και θα την καταστήσουν κλιματικό υπόδειγμα έως το 2030.

Το συνολικό κόστος για την μετάβαση στην Κλιματική Ουδετερότητα για την πόλη των Ιωαννίνων αναμένεται να ξεπεράσει τελικά το ένα δις.

«Η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Αποστολή «100 Κλιματικά Ουδέτερες κι Έξυπνες Πόλεις έως το 2030» είναι μία τεράστια πρόκληση. Αποτελεί και μία μεγάλη ευθύνη.

Έχουν λοιπόν μπροστά μας ένα μεγάλο δρόμο να διανύσουμε. Δήμος, πολίτες και φορείς.

Όλοι μαζί διαμορφώνουμε το μέλλον και γινόμαστε μία από τις 100 ευρωπαϊκές κλιματικά ουδέτερες πόλεις. Μία πόλη στην ευρωπαική πρωτοπορία» υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close Search Window