Νέα - Ανακοινώσεις|

Τη διαρκή προσπάθεια που καταβάλει ο δήμος Ιωαννιτών για την καλύτερη διαχείριση των αδέσποτων ζώων μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια που ορίζει ο νόμος τόνισε με δηλώσεις του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πέτρος Παλάσχας.

Το πρόβλημα της διαχείρισης των αδέσποτων άλλωστε δεν είναι καινούργιο στα Γιάννενα καθώς και σε όλους τους δήμους της χώρας.

Ο δήμος Ιωαννιτών όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες ξοδεύοντας μάλιστα μεγάλα ποσά για τη διαχείρισή τους.

Πολλαπλάσια από αυτά που ορίζει το κεντρικό κράτος και σε σχέση με τα ποσά που δαπανούν άλλοι δήμοι.

Όπως εξήγησε όμως ο κ. Παλάσχας το ισχύων νομοθετικό πλαίσιο δεν διευκολύνει καθόλου τη λύση ενός προβλήματος που στην κυριολεξία το κεντρικό κράτος έχει μεταβιβάσει στους δήμους μόνο και μόνο για να το «ξεφορτωθεί».

«Μιλάμε βασικά για έναν νόμο από τον οποίο κανένας από τους εμπλεκόμενους φορείς  δεν είναι ικανοποιημένος.

Μάλιστα  οι τελευταίες νομοθετικές πρωτοβουλίες με την αναγκαστική στείρωση των σκύλων ή την λήψη και αποστολή δείγματος DNA  -μια διαδικασία αρκετά κοστοβόρα-, ενέχει τον κίνδυνο να αναγκάσει πολλούς ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος αυτό  να παρατήσουν τα ζώα στους δρόμους και να διογκώσει το πρόβλημα», δήλωσε αρχικά ο αντιδήμαρχος.

Με αφορμή δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών ο κ. Παλάσχας επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς πως μέσα σε 20 μέρες τα αδέσποτα στην πόλη πολλαπλασιάστηκαν και να αφήνονται υπόνοιες για κακή διαχείριση του θέματος από τη νέα δημοτική αρχή.

«Φυσικά δεν υποστηρίζουμε ότι όλα είναι καλά και δεν υπάρχει κανένα  πρόβλημα.

Όμως η  ύπαρξη αδέσποτων στα Γιάννενα ήταν και δυστυχώς παραμένει ακόμα ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο έχει και κοινωνικές προεκτάσεις.

Από το δεδομένο αυτό όμως μέχρι την απόδοση αποκλειστικών ευθυνών στη νέα δημοτική αρχή υπάρχει μεγάλη απόσταση.

Ένας τέτοιος ισχυρισμός άλλωστε είναι αβάσιμος, τη στιγμή που ο υπηρεσιακός μηχανισμός λειτουργεί ακριβώς όπως έκανε και τα προηγούμενα χρόνια», υπογράμμισε ο κ. Παλάσχας.

Ακολούθως παρέθεσε μερικά στατιστικά στοιχεία που αποτυπώνουν καλύτερα την κατάσταση που επικρατεί στο δήμο Ιωαννιτών.

Σύμφωνα με αυτά τον τελευταίο χρόνο έγιναν 505 στειρώσεις, 501 περισυλλογές αδέσποτων ζώων, 690 υιοθεσίες και αναδοχές σε έναν πληθυσμό αδέσποτων που αγγίζει τα 1800 σκυλιά σε όλη την επικράτεια του δήμου Ιωαννιτών.

Ο δήμος Ιωαννιτών δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο έδωσε προς υιοθεσία το 40% του συνόλου των αδέσποτων ζώων.

Ο λόγος όμως που το ζήτημα δεν λύθηκε κατά 40% είναι πως το πρόβλημα  έχει τη βάση του τόσο στο λαθεμένο νομικό πλαίσιο που υπάρχει, όσο και στην ανύπαρκτη ατομική ευθύνη ορισμένων ιδιοκτητών σκύλων που με μεγάλη ευκολία εγκαταλείπουν στο δρόμο τα ζώα τους για να γίνουν αδέσποτα, σε μία μερίδα κυνηγών που παρατούν τα κυνηγόσκυλα όταν αυτά παύουν να είναι αποδοτικά, καθώς και σε κάποιους κτηνοτρόφους που αφήνουν τα ποιμενικά τους αστείρωτα και αυτά αναπαράγονται ανεξέλεγκτα.

«Εμείς δεσμευόμαστε ότι δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε για την εξομάλυνση του ζητήματος και να προβούμε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες που απαιτούνται για να εξομαλύνουμε αρχικά το πρόβλημα και σε δεύτερο χρόνο να το λύσουμε συνολικά .

Σε αυτό όμως χρειάζεται η αρωγή όλων των πολιτών», δήλωσε ο κ. Παλάσχας.

Κλείνοντας ανέφερε μερικές από τις προτάσεις της δημοτικής αρχής για το επόμενο διάστημα:

  1. Άμεση ενημέρωση και εντατικοί έλεγχοι σε κατοικίδια  κυνηγόσκυλα και ποιμενικά σκυλιά
  2. Ενημέρωση  κτηνιάτρων  για την ενεργό συμμετοχή τους για να μειωθεί το πρόβλημα έτσι όπως ορίζει ο νόμος
  3. Ενημέρωση και συνεργασία με τον κυνηγετικό σύλλογο
  4. Προώθηση της φιλοζωικής κουλτούρας μέσα από δράσεις στα σχολεία
  5. Δημιουργία ΗΜΕΡΑΣ ΥΙΘΕΣΙΑΣ για να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο τις υιοθεσίες
  6. Προώθηση υπεύθυνων υιοθεσιών στο εξωτερικό σε συνεργασία με τους κατά τόπους δήμους και φιλοζωικές οργανώσεις

«Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς μαζί, δήμος, δημοτική αστυνομία, ελληνική αστυνομία, περιφέρεια Ηπείρου, φιλοζωικές οργανώσεις αλλά και οι ιδιοκτήτες σκύλων οφείλουμε να συνεργαστούμε για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Σε ότι αφορά μάλιστα το νέο πρόβλημα που δημιουργείται με την υποχρεωτική στείρωση και λήψη DNA στα αστείρωτα σκυλιά και εξαιτίας της αδυναμίας κάποιων συμπολιτών μας για την κάλυψης των εξόδων ως αρμόδιος αντιδήμαρχος το αμέσως επόμενο διάστημα θα αναλάβω πρωτοβουλίες διερεύνησης της πιθανότητας χρηματοδότησης μέρους του κόστους αυτού με τη συνεργασία και τη συνδρομή της περιφέρειας Ηπείρου», κατέληξε ο κ. Παλάσχας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close Search Window