Νέα - Ανακοινώσεις|

Μια δυσάρεστη εξέλιξη η οποία όμως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «κεραυνός εν αιθρία» έγινε γνωστή από το δήμαρχο Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα, στη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου της Τετάρτης.

Αυτή αφορά την απόρριψη του προϋπολογισμού του ΣΥΔΛΙ καθώς η προηγούμενη διοίκηση δεν φρόντισε να εντάξει σε αυτόν οφειλές ύψους 4,7 εκ. ευρώ.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Μπέγκας η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας δεν ενέκρινε και επέστρεψε τον προϋπολογισμού του ΣΥΔΛΙ ζητώντας του να εντάξει σε αυτόν υποχρεώσεις που ξεπερνούν τα 4,7 εκ. ευρώ τις οποίες η προηγούμενη διοίκηση δεν φρόντισε να προϋπολογίσει στο σχέδιο που κατέθεσε προς έγκριση.

Ο δήμαρχος παρέθεσε τα γεγονότα με χρονολογική σειρά σημειώνοντας ότι στις 21/12/2023 με το αριθμ. 1062 έγγραφό του το παρατηρητήριο διατύπωσε την γνώμη ότι το σχέδιο προϋπολογισμού του ΣΥΔΛΙ είναι ισοσκελισμένο αλλά  στις υποχρεώσεις απλήρωτων υποχρεώσεων  παρελθόντων οικονομικών ετών του φορέα εγγράφεται πίστωση μόλις 2.601.200 ευρώ η οποία υπολείπεται κατά 4.731.776,59 ευρώ.

Στις 5-1-2024 με το αριθμ. πρωτ. 1678 το ΥΠΕΣ καλεί το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΥΔΛΙ όπως προβεί  άμεσα σε ανάλογη διαμόρφωση του σχεδίου του προϋπολογισμού.

Όπως ανάφερε ο δήμαρχος, σε συνεδρίαση που ακολουθεί ο τότε πρόεδρος του ΣΥΔΛΙ Γιώργος Αρλέτος συγκαλεί διοικητικό συμβούλιο και ψηφίζει τον προϋπολογισμό χωρίς όμως να προχωρήσει στην εγγραφή του παραπάνω ποσού αλλά υποστηρίζοντας ότι πρέπει ο Σύνδεσμος να αιτηθεί έκτακτη χρηματοδότηση λόγω επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

Αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών είναι η αναπομπή της απόφασης του προϋπολογισμού του ΣΥΔΛΙ η οποία κοινοποιήθηκε στις 22-03-2024.

«Η προηγούμενη διοίκηση του ΣΥΔΛΙ ήξερε το πρόβλημα ήδη από τα τέλη του 2022 αλλά δεν είχε το πολιτικό θάρρος να πάρει μια απόφαση αύξησης των τελών, όπως εισηγούνταν η υπηρεσία, ούτε όμως προέβη σε κινήσεις για να διασφαλίσει την επιχορήγηση του ΣΥΔΛΙ την οποία προέβαλε ως λύση στο πρόβλημα», είπε ο κ. Μπέγκας και πρόσθεσε:

«Γίνεται κατανοητό κύριοι συνάδελφοι ότι η προχειρότητα και ο επιδερμικός τρόπος με τον οποίο η προηγούμενη διοίκηση διαχειρίστηκε μια σειρά σημαντικών θεμάτων ήταν μια συνειδητή πολιτική στάση και απόφαση την οποία καλείται να πληρώσει σήμερα ο γιαννιώτικος λαός.

Η λογική του κρυψίματος των προβλημάτων κάτω από το χαλί, ήταν αυτή που ακολουθήθηκε και στο θέμα της μη σύνταξης του προϋπολογισμού του δήμου στον χρόνο που έπρεπε και είναι η ίδια που οδήγησε το ΣΥΔΛΙ να μην έχει προϋπολογισμό για το 2024.

Οι αιρετοί εκλέγονται από τους συμπολίτες τους για να παίρνουν όταν χρειάζεται και δύσκολες αποφάσεις, εμείς δεν φυγομαχήσαμε και δεν θα το κάνουμε ούτε τώρα.

Θα αγωνιστούμε για να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση σε έναν ακόμα πολύ δύσκολο γρίφο τον οποίο μας κληροδότησε η προηγούμενη διοίκηση του δήμου».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close Search Window