Νέα - Ανακοινώσεις|

Αύριο από τις 11 το πρωί, στο πιο κεντρικό Πάρκο της πόλης μας, ο Δήμος Ιωαννιτών, πόλη – πιλότος της Ευρωπαϊκής Αποστολής για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις, διοργανώνει μια ημέρα γιορτής για τη λήξη της σχολικής χρονιάς, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

 Ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, προσκάλεσε σήμερα μικρούς και μεγάλους σε αυτή την ξεχωριστή δράση, τονίζοντας την αξία της προστασίας των δημόσιων χώρων.

«Η επιλογή του Πάρκου στα Λιθαρίτσια δεν είναι τυχαία. Οι δημόσιοι χώροι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής μας ζωής και της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Είναι οι χώροι όπου συναντιόμαστε, αλληλεπιδρούμε, αναπτύσσουμε κοινωνικές σχέσεις και δημιουργούμε αναμνήσεις. Η αξία τους δεν περιορίζεται μόνο στην αισθητική και την αναψυχή, αλλά επεκτείνεται στην κοινωνική συνοχή, την υγεία και την ευημερία της κοινότητάς μας», είπε αρχικά ο κ. Μπέγκας.

Ο ίδιος τόνισε ότι  η πρόσβαση σε καλά διαμορφωμένους και φροντισμένους δημόσιους χώρους ενισχύει την ποιότητα ζωής μας, καθώς οι χώροι αυτοί προσφέρουν ευκαιρίες για άσκηση, παιχνίδι, χαλάρωση και επαφή με τη φύση, συμβάλλοντας στη σωματική και ψυχική μας υγεία.

«Η προστασία και η ανάδειξη των δημόσιων χώρων είναι πρωταρχικός στόχος της δημοτικής μας αρχής.

Είναι όμως ευθύνη όλων μας.

Όλοι μαζί πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτοί οι χώροι παραμένουν καθαροί, ασφαλείς και προσβάσιμοι για τους πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή κοινωνικοοικονομικού υπόβαθρου. Η συμμετοχή μας στη φροντίδα και τη διατήρησή τους είναι ζωτικής σημασίας.

Ας σεβόμαστε και ας προστατεύουμε αυτούς τους χώρους, αποφεύγοντας την καταστροφή ή την αλόγιστη χρήση τους», πρόσθεσε ο κ. Μπέγκας.

Επιπλέον,  επισήμανε ότι για τη δημοτική αρχή είναι σημαντικό να προάγουμε τη συμμετοχή της κοινότητας στον σχεδιασμό και την αξιοποίηση των δημόσιων χώρων.

«Οι απόψεις και οι ανάγκες των πολιτών πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, ώστε αυτοί οι χώροι να ανταποκρίνονται στις πραγματικές απαιτήσεις της κοινότητας και να ενισχύουν την αίσθηση του ανήκειν.

Οι δημόσιοι χώροι ανήκουν σε όλους μας. Ας εργαστούμε μαζί για να τους διατηρήσουμε ζωντανούς, λειτουργικούς και όμορφους, ώστε να συνεχίσουν να μας προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους και να αποτελούν πηγή υπερηφάνειας για την πόλη μας», κατέληξε ο δήμαρχος.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την δράση έδωσε η ειδική μου σύμβουλος του δημάρχου Έλενα Σιόντη.

«Η αυριανή εκδήλωση αποτελεί την αφετηρία μιας νέας προσέγγισης στους δημόσιους χώρους μας. Ως δημοτική αρχή σκοπεύουμε να επανασυστήσουμε τα πάρκα και τις πλατείες μας στους δημότες, μέσα από δράσεις, που  θα μας δείχνουν τον δρόμο για τον υπαίθριο βίο, με συνοδοιπόρο τον Δήμο.

Το αυριανό πικ νικ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, επιλέξαμε να επικοινωνηθεί μόνο ψηφιακά, χωρίς έντυπο υλικό, καθώς κύριο μέλημά μας είναι η καλλιέργεια της νοοτροπίας να παράγουμε όσο το δυνατόν λιγότερα απορρίμματα. Ταυτόχρονα, η μείωση της αφισορύπανσης, αποτελεί για εμάς μια πρόκληση, όπου το καλό παράδειγμα πρέπει να δοθεί πρώτα από τους θεσμικούς φορείς», είπε αρχικά η κ. Σιόντη.

Ακολούθως περιέγραψε το πρόγραμμα της δράσης χαρακτηρίζοντάς τη ως μια γιορτή, στην οποία θα συμμετέχουν τόσο εκπαιδευτικές δομές του Δήμου, όσο και  παιδαγωγοί, που προσφέρουν έργο στην πόλη μας:

  • Η Μπαντίνα του Δήμου θα παρουσιάσει ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα.
  • Το ΚΔΑΠ Ρόδα, θα συμμετάσχει με θεατρικά παιχνίδια.
  • Το εικαστικό εργαστήρι του Δήμου θα είναι παρόν με καβαλέτα και χρώματα για να αποτυπώσουν τα πιτσιρίκια μας την εμπειρία τους στο Πάρκο.
  • Το Atlas Sport center και οι προπονητές του, θα διοργανώσουν αθλητικά ομαδικά παιχνίδια.
  • Το Fun Project θα προσφέρει Face Painting αλλά και ομαδικά παιχνίδια.
  • Η εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων θα διατηρήσει ελεύθερη είσοδο στο αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης για τα παιδιά και τους συνοδούς τους από τις 11 έως τις 3.
  • Επίσης θα παρουσιαστεί και μια παράσταση – έκπληξη!
  • Η εταιρία Βίκος, Τα ΙΕΚ Δέλτα και τα ζαχαροπλαστεία Μάντζιος, θα υποστηρίξουν την εκδήλωση με σάντουιτς, νερά και παγωτά.

«Φυσικά, πέρα από τις οργανωμένες δραστηριότητες, στο αυριανό πικ νικ, δίνεται η ευκαιρία για απεριόριστο ελεύθερο παιχνίδι, γιατί οι μικροί Γιαννιώτες είναι αυτοί που καλούνται να αγκαλιάσουν τους δημόσιους χώρους και να εξελιχθούν σε μια γενιά που θα τους διεκδικεί και θα τους φροντίζει», κατέληξε η κ. Σιόντη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close Search Window