Στις 17 και 18 Ιουλίου ο Δήμος Ιωαννιτών συμμετείχε σε συναντήσεις εργασίας με ομάδα τεχνοκρατών του δικτύου των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων στις οποίες συμμετείχε και η Σύμβουλος της Ε.Ε. για τα Γιάννενα και την Κοζάνη με θέμα την πορεία των δύο δήμων προς την κλιματική ουδετερότητα.
Την Τετάρτη, 17 Ιουλίου εκπρόσωποι του Δήμου Ιωαννιτών βρέθηκαν στην Κοζάνη όπου συμμετείχαν σε κοινή συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους από την Κοζάνη και τα Τρίκαλα. Η συνάντηση επικεντρώθηκε στην πορεία εφαρμογής των Κλιματικών Συμβολαίων των Πόλεων (Climate City Contracts – CCC), στην ενίσχυση του κοινού οράματος, στην αναγνώριση και κινητοποίηση των βασικών κοινωνικών εταίρων (stakeholders) και στον προσδιορισμό των δράσεων προτεραιότητας.
Την Πέμπτη, 18 Ιουλίου, η ομάδα των τεχνοκρατών συνέχισε τις εργασίες της στην πόλη των Ιωαννίνων. Η συγκεκριμένη προγραμματισμένη συνάντηση, ήταν η πρώτη μετά την απονομή του επίσημου σήματος της πόλης – πιλότου στον Δήμο Ιωαννιτών, τον περασμένο Μάρτιο στις Βρυξέλλες.
Ο στόχος της συνάντησης ήταν ο εντοπισμός των αναγκών, των προκλήσεων και των διαθέσιμων ευκαιριών υποστήριξης του δήμου Ιωαννιτών, για την εφαρμογή του κλιματικού της σχεδίου.
Στην ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνονταν παρουσιάσεις των βημάτων που έχουν ήδη γίνει ή σχεδιάζονται εκ μέρους του δήμου προς τον στόχο της μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Ειδικότερα, παρουσιάστηκε ο σχεδιασμός της «ομάδας μετάβασης (transition team)» της πόλης των Ιωαννίνων και συζητήθηκε η διεύρυνσή της με τη συμμετοχή των πολιτών καθώς και άλλων, κρίσιμων φορέων ως κοινωνοί του προγράμματος.
Επίσης, παρουσιάστηκαν τα έργα που υλοποιούνται και σχεδιάζονται προς την «απανθρακοποίηση» της πόλης μέσα από τις εξειδικευμένες στρατηγικές για την Κλιματική Ουδετερότητα, την ενεργειακή μετάβαση και τις βιώσιμες μεταφορές. Κομβικό σημείο στην πορεία αυτή αποτελεί η συμμετοχή του Δήμου στην 1η Ενεργειακή Κοινότητα και στις επικείμενες δράσεις προς την καινοτόμα χρήση ΑΠΕ εντός της πόλης για την κοινωνική στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών, την έννοια των αγροφωτοβολταϊκών και την ένταξή τους στον αστικό ιστό για την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Ταυτόχρονα, εξετάστηκαν οι δυνατότητες υποστήριξης για την ωρίμανση και υλοποίηση ιδιαιτέρως σημαντικών για την πόλη έργων με την δημιουργία ενός προγράμματος «τεχνικής υποστήριξης» το οποίο θα παρέχει άμεση οικονομική και τεχνική ενίσχυση.
Τέλος, συζητήθηκαν λεπτομερώς τα εμπόδια που έχει ήδη εντοπίσει και αντιμετωπίζει ο Δήμος Ιωαννιτών για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου προς την κλιματική ουδετερότητα τα οποία αφορούν κυρίως στην υποστελέχωση των υπηρεσιών, στην ελλιπή εξειδικευμένη επιστημονική κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και στη δυσκολία εξεύρεσης στοχευμένων χρηματοδοτήσεων.
Τα συμπεράσματα της ημερίδας καταγράφηκαν από τους συμβούλους, ώστε να διερευνηθεί εκ μέρους τους ο βέλτιστος τρόπος να υποστηρίξουν την προσπάθεια του Δήμου, μέσω της εργαλειοθήκης που προσφέρει το πρόγραμμα των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων.
Εκ μέρους του Δήμου Ιωαννιτών, στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θ. Γιωτίτσας, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Αρ. Κασσής, οι ειδικοί σύμβουλοι του Δημάρχου, Γ. Αντωνίου και Ελ. Σιόντη, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΗΑΝΕΤΑΙ, Σ. Τσουκαρέλης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Β. Φλούδας, ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, Β. Τσούρης, η εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας, Αν. Γέροντα και η εκπρόσωπος της ΔΕΥΑΙ, Κ. Σηφακάκη.