Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για το Ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων τις οποίες διοργάνωσαν ο Δήμος Ιωαννιτών, η Περιφέρεια Ηπείρου, η Κοινότητα Λιγκιάδων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιγκιάδων κορυφώθηκαν την Κυριακή στο χώρο του Ηρώου.
Είχε προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, ενώ ακολούθησαν τα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου Λιγκιάδων και η παρουσίαση της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Ιστορίας «Λιγκιάδες Χωριό 1943».
Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, σημείωσε ότι 81 χρόνια μετά την τραγωδία που έλαβε χώρα στις Λιγκιάδες όπου στις 3 Οκτωβρίου 1943, οι ναζιστικές δυνάμεις, σε μια πράξη ανείπωτης βαρβαρότητας, κατέστρεψαν ολοκληρωτικά το χωριό και δολοφόνησαν εν ψυχρώ αθώους ανθρώπους, ανάμεσά τους γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, πραγματοποιείται μια εκδήλωση όχι μόνο ως φόρος τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος, αλλά και ως μια υπενθύμιση της φρίκης του πολέμου, του μίσους και της εκδίκησης που οδήγησαν σε αυτήν την ανείπωτη τραγωδία.
“Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ξεχάσουμε. Η μνήμη των αθώων αυτών ανθρώπων πρέπει να μείνει ζωντανή, γιατί η λήθη είναι ο εχθρός της δικαιοσύνης και της ειρήνης.
Ως δήμαρχος Ιωαννίνων, αισθάνομαι βαρύ το χρέος να διατηρήσουμε αυτή τη μνήμη ζωντανή. Το χρέος να τιμούμε κάθε χρόνο τη θυσία των ανθρώπων αυτών και να διδάσκουμε στις νεότερες γενιές τα διδάγματα της ιστορίας. Είναι καθήκον μας να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά σε δυνάμεις του μίσους και της μισαλλοδοξίας να κυριαρχήσουν”, τόνισε αρχικά ο κ Μπέγκας.
Παράλληλα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σε όλους εκείνους που συμβάλλουν στη διατήρηση αυτής της ιστορικής μνήμης, αλλά και στην προβολή των Λιγκιάδων ως σύμβολο αντίστασης και αντοχής, ενώ τόνισε ότι το γερμανικό κράτος έχει μεν αναγνωρίσει τις θηριωδίες της ναζιστικής εποχής και κάνει βήματα για να ζητήσει έμπρακτα «συγγνώμη» από την Ελλάδα, έχει όμως ακόμα σε εκκρεμότητα το μεγαλύτερο ζήτημα που δεν είναι άλλο από την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων.
Ο κ. Μπέγκας εξέφρασε επίσης τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του στην πρόεδρο του συλλόγου «Respect for Greece» και πρώην βουλευτή Γερμανίας, Χίλντε Σραμ, η οποία προσπαθεί με μεγάλη επιτυχία να επικοινωνήσει στην Γερμανία τις συνέπειες που είχαν τα ναζιστικά εγκλήματα στη χώρα μας, σε μια εποχή που οι ακροδεξιές αντιλήψεις σε όλη την Ευρώπη βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να αναδυθούν ξανά.
“Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι απαραίτητο να σταθούμε ενωμένοι απέναντι σε κάθε μορφή βίας, μίσους και φανατισμού. Να χτίσουμε μια κοινωνία που θα βασίζεται στον σεβασμό, την αλληλεγγύη και την ειρήνη. Μια κοινωνία όπου τέτοιες τραγωδίες δεν θα επαναληφθούν ποτέ ξανά”, κατέληξε ο κ. Μπέγκας.
Στην φετινή εκδήλωση την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο Αλέξανδρος Ράπτη, ο οποίος έχει εντρυφήσει στην ιστορία του ολοκαυτώματος των Λιγκιάδων.