Νέα - Ανακοινώσεις|

Τα πρώτα βήματα για την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Ιωαννίνων και Λεμεσού έγιναν σήμερα στα Γιάννενα κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στο γραφείο του ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, με τον αντιδήμαρχο Λεμεσού, Νεόφυτο Χαραλαμπίδη και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Υγείας και Περιβάλλοντος του κυπριακού δήμου, Κώστα Γιαλλούρο.

Η παρουσία των δύο εκπροσώπων του δήμου Λεμεσού στα Γιάννενα ήταν αποτέλεσμα πρόσκλησης του δημάρχου Ιωαννίνων προκειμένου να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις για τα «Ελευθέρια» της πόλης.

Στη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία μετείχαν και οι αντιδήμαρχοι Πολιτισμού και Τουρισμού, Μηνάς Πασχόπουλος και Χρήστος Τάτσης, εξετάστηκαν οι δυνατότητας υλοποίησης μιας σειράς δράσεων με σκοπό την πιο στενή συνεργασία μεταξύ Ιωαννίνων και Λεμεσού σε τομείς όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός και η εκπαίδευση.

Ειδική μνεία έγινε στην κοινή συμμετοχή των δύο δήμων στο δίκτυο των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων και του Climanet, με τις δύο μεριές να συμφωνούν στη σύσταση κοινής ομάδας δράσης αποτελούμενη από συγκεκριμένους συνεργάτες -εκπροσώπους των δύο δήμων οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί με αυτές τις ιδιαιτέρως σημαντικές αποστολές προκειμένου η συνεργασία μεταξύ Ιωαννίνων και Λεμεσού να είναι συνεχής και απρόσκοπτη.

Παράλληλα, συζητήθηκαν λεπτομέρειες για τη διοργάνωση εκδηλώσεων τόσο στα Γιάννενα όσο και στη Λεμεσό προς τιμήν του αείμνηστου δημάρχου της κυπριακής πόλης, Χριστόδουλου Σώζου,  ο οποίος έπεσε στη μάχη για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων το 1912.

Σε ότι αφορά τον τουρισμό, μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στην αεροπορική διασύνδεση Ιωαννίνων με την Λάρνακα, μια προσπάθεια η οποία ξεκίνησε αλλά δεν είχε τη διάρκεια που θα επιθυμούσαν και οι δύο πλευρές.

Ο κ. Χαραλαμπίδης τόνισε πόσο σημαντικό θεωρεί την επανασύνδεση της Κύπρου με τα Γιάννενα, κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού κυπρίων που βρίσκονται στην περιοχή μας, με τον κ. Μπέγκα να υπερθεματίζει, επιβεβαιώνοντας το συνεχές ενδιαφέρον των Ιωαννίνων για την αεροπορική τους σύνδεση με την Λάρνακα.

Στην κατεύθυνση αυτή συμφωνήθηκε να υπάρχουν κοινές ενέργειες προκειμένου να διερευνηθεί η πιθανότητα επανέναρξης πτήσεων από τα Γιάννενα στην Κύπρο και αντίστροφα.

«Είναι βαθιά μου πεποίθηση πως η συνεργασία σε επίπεδο δήμων αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία μπορούν να οικοδομηθούν πολύ σημαντικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για τους δημότες μας.

Η διπλωματία πόλεων είναι ένα βασικό εργαλείο για να πετύχουμε τους στόχους μας σε διάφορους τομείς όπου μπορεί να υπάρχει συνεργασία.

Σήμερα βάλαμε τις βάσεις για να αναθερμάνουμε τις σχέσεις μεταξύ Ιωαννίνων και Λεμεσού και χαίρομαι γιατί διαπίστωσα ότι και από την πλευρά των κύπριων συναδέλφων υπάρχει η ίδια διάθεση.

Είμαι σίγουρος ότι ενώνοντας τις δυνάμεις μας θα καταφέρουμε πολλά», δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Μπέγκας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close Search Window